hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 將南區議員要求296D延長調景嶺加站及E22A增設調景嶺站 ...
開啟左側

將南區議員要求296D延長調景嶺加站及E22A增設調景嶺站

Phoenix 發表於 2017-11-22 17:05 來自手機 | 顯示全部樓層

可唔可以康翠至寳康$9.4,尚德加分段$8.9
053h4 發表於 2017-11-22 17:16 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-11-22 18:06 來自手機 | 顯示全部樓層
tunghang 發表於 2017-11-22 16:56
296A同296D一樣,出隧道第一個站已經可以落車轉
296D站位唔夠方便,班次又唔夠密,除咗車程其他都冇優勢
...

296A同296D都係同一個尚德總站,296D站位有咩唔方便?
tunghang 發表於 2017-11-22 18:09 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-11-22 18:06
296A同296D都係同一個尚德總站,296D站位有咩唔方便?

你係指296D拉去康盛後繼續兜尚德總站?
10598C 發表於 2017-11-22 18:28 來自手機 | 顯示全部樓層
tunghang 發表於 2017-11-22 18:09
你係指296D拉去康盛後繼續兜尚德總站?

當然
S3BL100 發表於 2017-11-22 23:02 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-11-22 18:06

嘩,原來你打算 296D 拉上山之後仲要兜尚德總站

即係咁,山上係需要尖咀線,但求其拉 296D 上去,
然後仲要兜尚德總站,一來一回又唔見多幾分鐘,真係理想?

我覺得山上有更好選擇,問題係你有少少飢不擇食
兼投鼠忌器,連邊個最有需要都未搞清楚,唔去盡可能爭取最好既野

有時係要投鼠忌器,顧及人地反對,但唔係退到無底線

講返 296D,大家同 215X 轉 296A 比較,係咪唔記得左未來的將隧轉車站?

到時 296A 296C 車海班次轉一條唔疏得過 215X 幾多的 98D,296D 到時仲有幾多存在價值?

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
oldenglish + 10 精闢見解

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/
10598C 發表於 2017-11-22 23:41 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-11-22 23:02
嘩,原來你打算 296D 拉上山之後仲要兜尚德總站

即係咁,山上係需要尖咀線,但求其拉 296D 上去,

睇你想點定義底線啫

起碼我唔覺得296D兜尚德總站(淨係九龍站方向)會有幾慢,反正同而家98P兜寶林個時間差唔多,都係幾分鐘嘅差別,轉個車都唔只兜入去呢幾分鐘

再者,唔入總站咪啫係博比班尚德大帝ban
3bx 發表於 2017-11-23 00:22 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-11-22 23:41
睇你想點定義底線啫

起碼我唔覺得296D兜尚德總站(淨係九龍站方向)會有幾慢,反正同而家98P兜寶林個時間差 ...

我覺得296D失去總站,己經會被尚德ban,因為到站時間會變得不穩定,隨時會有客去等796X叫兩飛。
九巴應該會保住將南,唔會咁樣搞296D倒米。
至於康翠去尖咀,相信現時有客係小巴轉98D,拉296D到康翠,唔見得對九巴有利益。
要增加客源,一定係加停調景嶺,因為那部份新增客人本身都唔會係搭開九巴。
而且仲有調景嶺特快去九展,這些都是吸引力之一。等796P全日,只是某些人想阻止296D擴大的借口。

10598C 發表於 2017-11-23 00:46 | 顯示全部樓層
3bx 發表於 2017-11-23 00:22
我覺得296D失去總站,己經會被尚德ban,因為到站時間會變得不穩定,隨時會有客去等796X叫兩飛。
九巴應該 ...

嘩,搭796X...碌到天荒地老都未到尖沙咀,同埋呢,796X只係去尖東,296D係做彌敦道同尖西,兩條線根本完全唔關事

相反第二點某程度上我係認同,但係我建議296D延長上康翠係由可行性同需求去提出

真心,你調景嶺本身就係爛橙將藍領土,就等新巴自己做啦,你唔滿意佢服務樓下仲有兩分鐘一班嘅鐵添...康翠係乜都冇喎
5504~NK3640 發表於 2017-11-23 03:00 | 顯示全部樓層

3bx 發表於 2017-11-23 00:22
九巴應該 ...
如果由山上不停寶琳直去尚德的話,基本上係無塞車位的,加上有ETA加持,控制候車時間唔係難事。
至於有客轉搭796X... 我只可以講,個D本身就唔係296D既客。大家都做唔同範圍,796X只去到尖東,如果你話佢地會由尖東行番去中部的話,咁佢地首選就已經係796X而唔係296D,係咪?

至於康翠去尖咀,相信現時有客係小巴轉98D,拉296D到康翠,唔見得對九巴有利益。
康翠<>尖沙咀除左以上方法,仲可以係轉地鐵。一程車係優勢,唔見得296D拉上去會無人用,296D多客左對九巴都有利益,仲可以舒緩繁時98D擠逼的情況。

要增加客源,一定係加停調景嶺,因為那部份新增客人本身都唔會係搭開九巴。; W1 }1 F' w: u$ J/ O2 o
而且仲有調景嶺特快去九展,這些都是吸引力之一。等796P全日,只是某些人想阻止296D擴大的借口。
新增客源本身係搭鐵。根本鐵係調景嶺係有大優勢,尾站,時間穩定... 相比296D要係理工出面塞車,唔見得有幾多搭開鐵既人上黎搏。
而調景嶺去九展本身都有110,但客量有目共睹,得繁時滿座。

最後,796P全日勢在必行,而本人唔認為296D可以直接對打796P。要296D擴大有好多方法,但拉入調景嶺的必要性及戰略意義並沒有比其他地區大 (康翠,康城)。