hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 930X真係唔慢,更有加班空間
開啟左側

[經歷分享/報告] 930X真係唔慢,更有加班空間

HF3204@243M 發表於 2017-11-24 07:05 | 顯示全部樓層

琴晚所見 22:XX

的而且確930X係多咗人喺怡和街上

由零人升到一隻手數得晒...

最大問題係,962X 968 948 930X 108 由外而內咁排

968 條龍迫 948 條龍埋108條排隊欄杆

變相 930X 冇咗排隊位

呢度要執執佢 (雖然都唔知點執好)
maomao000 發表於 2017-11-24 07:17 來自手機 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2017-11-23 23:38
變老九獨營就唔同講法了,點都會引到部分月票客捧場。

780 走去搭9.3?
paul2357paul 發表於 2017-11-24 08:17 | 顯示全部樓層

梗係唔係淨係搭佢,而係作為港島西九穿梭難得月票受惠選擇既重要部分,配合埋果班VIP經常來往新界既習慣一齊計。
eric278 發表於 2017-11-24 09:08 | 顯示全部樓層

EH2674 發表於 2017-11-19 15:44
的確,早排係美孚見到有一家人原本等238X,見到都係去海濱既38A埋站,就問司機經唔經爵悅庭,耐何司機都唔 ...

根據BRPP,930X和930會在明年第一季正式分家
930X改全日(銅記頭車開1100)
930改去荃灣西站(1100前往荃灣方向仍去愉景新城)

還看香港公交
miklcct 發表於 2017-11-24 12:17 | 顯示全部樓層
EH2674 發表於 2017-11-23 23:24
所以你咪趕唔到高鐵囉,有密密車既B2P唔搭,走去排618

就算懶行B2P轉巴士,當時黎計都係比多$1.5,但慳 ...

B2P有排兜喎,當真係趕時間嗰陣唔通重上車咩?16座行廈村特快直去,到咗天水圍北嗰陣部B2P先重喺元朗公路!

同樣道理可以套用喺任何快線同慢線對比嗰陣,當已經好趕時間,保鐵都趕唔切(例如真係要搭930X先趕到嘅場合),唔通重上慢車(如930)咩?我相信930X可以吸引到好多趕deadline而嫌地鐵慢驚遲到嘅客啦,呢啲客以前下下要俾天價西隧隧道費飛的,而家可以930X過咗海先再諗。
進智公交
EH2674 發表於 2017-11-24 20:55 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2017-11-24 12:17
B2P有排兜喎,當真係趕時間嗰陣唔通重上車咩?16座行廈村特快直去,到咗天水圍北嗰陣部B2P先重喺元朗公路 ...

一架小巴就16個,一架巴士就60個,B2P仲要有外援幫手,大家條龍都係緊打蛇餅,梗係排B2P,排小巴排成兩粒鐘先上到車,會快過B2P車鏈我真係第一次聽,巨Ed你又再一次成功地秀出你無限低既智商,就算平日夜晚,都係B2P+行路快,618成三四個字一班,又未必第一班就上到,至於趕時間,就當然係的士
至於你個所謂道理,同一時間兩部車一齊埋站又兩架都上到就啱用,趕DEADLINE仲搭巴士
強人所難,不可一不可再
AV513--HU208 發表於 2017-11-24 21:26 | 顯示全部樓層

Alex7808 發表於 2017-11-23 23:01
老實講:我由銅鑼灣返荃灣都係搭102去美孚再轉30X,33A,38A,40,234X和238X是但一架(是乎去荃灣邊個位),而唔 ...

老老實實
坐得 102 去美孚,930X 都到咗荃灣啦
除非你去灣景,否則 102 再轉車唔見得有幾好
RobynnNKendyFan 發表於 2017-11-24 21:34 | 顯示全部樓層
Alex7808 發表於 2017-11-23 23:01
老實講:我由銅鑼灣返荃灣都係搭102去美孚再轉30X,33A,38A,40,234X和238X是但一架(是乎去荃灣邊個位),而唔 ...

想知去荃灣邊道需要搭 33A  
唔通 Citywalk 2
如果去 Citywalk 2 的話搭 33A 的話好慢 wo

再講價錢我拎我部 iPhone 計下先
102 -> 38A 都 $14
102 -> 33A 就 $14.9
上面嗰 d 就略過一下......
其實都唔見得幾平
你咁搭不如落地底

反青沙撐獅隧
andy92 發表於 2017-11-24 22:27 | 顯示全部樓層
RobynnNKendyFan 發表於 2017-11-24 21:34
想知去荃灣邊道需要搭 33A  
唔通 Citywalk 2
如果去 Citywalk 2 的話搭 33A 的話好慢 wo

去 Citywalk 2 搭 38A 爵悅庭落行過去仲快

ML3941 發表於 2017-11-24 23:00 | 顯示全部樓層

AV513--HU208 發表於 2017-11-24 21:26
老老實實
坐得 102 去美孚,930X 都到咗荃灣啦
除非你去灣景,否則 102 再轉車唔見得有幾好 ...

我想講下午繁忙時間
102由紅隧口到美孚平均要35-45分

唔好以為港島尾站上車一定快

銅鑼灣搭930X
由銅鑼灣慢碌到西隧
一粒鐘點都返到荃灣