hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [沙中線通車] 2E、5D、24、224X 重組
開啟左側

[沙中線通車] 2E、5D、24、224X 重組

樓主| castanopsis 發表於 2017-11-20 06:33 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-11-20 00:55
24 改去九龍灣,就算全程加到 $6.8 都好,九龍灣方向都係只能收 $5.1

而且 24 已經叫做做起左,無必要搞咁 ...

296C咁既客量,九龍灣非繁又靜
仲走去拆296P全日
死硬

趁機搶錢係一回事
但為咗搶錢搞到堆線不倫不類,只會招來反效果

至於你話啟麗會唔會反對
我會覺得,單係啟德啟麗唔使再落宏天打圈,已經係一大甜頭
做得好既,分分鐘成班客從46回流

S3BL100 發表於 2017-11-20 10:39 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-11-20 05:32
2E延長主要係用來取代5D
2E太多獨市位
就算沙中線通車,取消或者進一步減班既可能性都唔高

優勢與否都係相對

漆咸道或者廣東道某D位,坐你條 224X,可能比起尖東站附近有少少優勢,
但係佐敦坐 13X/224X,巴士優勢比起漆咸道或者廣東道,或者比起佐敦坐地鐵,似乎更大

而家啟麗非繁有 13X,換 2E+224X,就唔止返屋企方向慢 10-15 分,
連非繁出佐敦都會慢左喇

而非繁出佐敦變慢,亦係佢地當日對 224X 代 13X 有保留的原因,
但你就做得比當日更盡

當然,佢地當日反對,唔代表今日都會反對,但唔可以唔理人地意見

當然拉 2E 代 5D 係可取的,但代唔代到 13X/224X 做佐敦,我有保留

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2017-11-20 10:44 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-11-20 06:33
296C咁既客量,九龍灣非繁又靜
仲走去拆296P全日
死硬

啟麗唔落宏天打圈,但入沐翠街調頭,先唔理行唔行到巴士,
其實時間只係差唔多,但即時倒走宏天廣場班客,然後德朗個站又搬左

至於 296P 全日兼改去大角咀有無客?其實戰略意義就唔止九龍灣來往旺角咁少

當然最大問題係車從何來,不過值唔值得做,某程度上都係相對於
如果果幾部車唔擺落去呢度,擺落第二度,效果會有咩分別

296D 全日唔少時間都會差過 296P…

fb.com/scientisthk2usa/
tunghang 發表於 2017-11-20 11:34 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2017-11-20 05:32
2E太多獨市位

224X個服務範圍細咗,廣東道離彌敦道唔遠,啟麗/觀塘道本身無車去廣東道,「新客」未必存在
漆咸道一帶,即使224X站位有優勢,同時亦係鐵路有優勢既位,尖東一帶商廈有天橋連接紅磡站,部份離尖東站不遠,都容易流失乘客
如果尾站擺佐敦,優勢會更大
224X全日夠唔夠客,好視乎點定義,我數過啟麗上13X的乘客,其實同24啟德客差唔多

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +3 收起 理由
castanopsis + 1 + 3 已改,224X維持原走線延至三彩全日.

查看全部評分

tunghang 發表於 2017-11-20 11:51 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-11-20 05:49
你指5D落尖東食224X?
我覺得唔可行,啟麗本身無鐵,無可能放得走224X

5D客倉係紅磡廣場同黃埔,觀延通車後同站其他路線都有乘客流失去鐵路
本身來往啟德需求已經唔高,九碼一帶即使有優勢,其實整體都係會跌
Snoopy@FB8617 發表於 2017-11-20 14:32 | 顯示全部樓層
2E太多獨市位

其實如果5D係咁頹既
隨時連2E拉過去既動力都冇

而某程度佐敦好客都係要靠接近尾站既優勢
如果要行晒成條下路既應該好多人寧願轉車都唔咁碌法
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| castanopsis 發表於 2017-11-21 22:29 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-11-20 10:39
優勢與否都係相對

漆咸道或者廣東道某D位,坐你條 224X,可能比起尖東站附近有少少優勢,

224X改咗建議
跟10598C/JX版友個方案,不入啟德延長至三彩全日化

當然224X代13X必然既結果係,非繁出佐敦仍然係慢過13X
但同時去尖東快咗,對啟麗而言純粹係一邊快咗另一邊慢咗、一換一
有三彩俾壓力啟麗,應該逼到佢地放行

樓主| castanopsis 發表於 2017-11-21 22:48 | 顯示全部樓層
tunghang 發表於 2017-11-20 11:51
5D客倉係紅磡廣場同黃埔,觀延通車後同站其他路線都有乘客流失去鐵路
本身來往啟德需求已經唔高,九碼一 ...

啟晴德朗去紅磡黃埔客量應該會跌
但整理2E食5D,啟麗啟德一段客量我覺得應該會不跌反升

要知道,啟麗去土瓜灣上路,外面觀塘道14/15/101/28絕對係車海
無人等入面條又疏又慢既5D,實屬正常

但下路唔同講法

出面得條11B,宜家班次已經唔好
沙中線開通九成九跌落垃圾班次級別
加上行承啟道去下路快過行九龍城迴旋處好多
2E應該有能力食曬啟麗去下路個市場

而啟德去九龍城本身有密一截既24
5D所謂啟德紅土,真係去紅磡一帶先叫做獨市
2E食5D,行下路,同24妥善分工,會多咗一個半獨市位

另外,承啟道除咗啟晴德朗之外,仲有一大堆樓盤
固然佢地大部分都會搭鐵
但2E如果食到一部分出紅土/佐敦/大角咀既客,加加埋埋都未必完全無客

如果5D完全唔改走線,我認同前景好差
但同2E合併,啟德啟麗一段分分鐘比起宜家5D仲要多客
 樓主| castanopsis 發表於 2017-11-21 23:00 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-11-20 10:44
啟麗唔落宏天打圈,但入沐翠街調頭,先唔理行唔行到巴士,
其實時間只係差唔多,但即時倒走宏天廣場班客, ...

唔落宏天,改行沐翠街一圈,燈位少咗路程短咗
點會差唔多?

放心,宏天仍然會有站
當然佢地車程會慢咗幾分鐘,但服務仍然喺度,唔會完全倒走

德朗啟晴站位搬落沐翠街,係方便咗好多好多
呢點非但唔會趕客,仲吸到新客

296P全日
有戰略意義但賺唔到錢,點解要做?
拉24無幾多額外成本,但做到差唔多效果,多咗錢落袋,點解唔做?
特別要注意既係,旺角入九龍灣收少咗錢,其實唔係真係咁重要
因為要喺旺角入九龍灣既,應該會少過九龍灣出旺角既唔少
(無人會去旺角行完街去九龍灣返工,但大把人放工去旺角行街)
 樓主| castanopsis 發表於 2017-11-21 23:03 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2017-11-20 14:32
其實如果5D係咁頹既
隨時連2E拉過去既動力都冇

5D獨立成線,用4架車加一大堆order做咁少客,確實係幾頹
但如果2E延長,兩架車做到所有5D客
其實應該有著數

未計2E個走線做到既客源,多過現有5D覆蓋範圍好多
(詳情見上面#18)