hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 外地巴士討論 (B5) CITYZAP 2.0
開啟左側

[UK] CITYZAP 2.0

JH_LE4612 發表於 2017-11-21 10:03 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

對於英國巴士公司嚟講,大城市就係掘金嘅地方,亦係競爭最大嘅地方,如果有兩個大城市嘅話,掘到嘅金又可唔可以double呢?

上年曾經寫過一篇 Cizyzap嘅介紹,今次就不再累贅,未睇過嘅煩請移玉步。 Transdev宣稱條線喺第一年載左廿五萬人,好唔好就留比各位定奪,不過呢條線係唔記得喺邊度攞過獎嘅。Leeds - York呢條線加埋 Coastliner所做出嘅十五分鐘班次同相宜嘅價錢,相信亦於鐵路搶回唔少客。

然而Transdev野心大,希望藉住呢個品牌再擴展版圖。如果有朋友玩過 Transdev日票由York/Harrogate去Lancashire一帶,都應該發現去到Keighley一帶要開始走回頭路。另一方面,Transdev都覺得Leeds嘅發展可以谷到堆客出嚟,所以就盤算另一條 Leeds Cityzap去另一個城市,但係近又可以同火車競爭嘅城市真係唔多,最後走左入 Manchester。兩個城市嘅共通點就係,佢地都唔係 Transdev 根據地,不過 Transdev 嘅 network 都有佢地嘅存在,Leeds有 Coastliner (840/843/845/X40)、Cityzap、Keighley Aireline (60)同 Harrogate 嘅36、70、71, Manchester 就有 Blackburn Red Express (X41) 同 Burnley The Witch Way (X43)(所以話 route branding幾重要呢),所以兩個城市各自已經有堆營運數據喺度。

比大家睇下 舊zap先。

有後備車。Pride of the North係 Trasndev 嘅口號之一。

加映 Coastliner。

主角之一。 呢批08年嘅 B7RLE喺 Burnley一手車,總共四架經翻新後就可以行新線。亦有一架 Pride of the North 單層後備。
IMG_2755.JPG IMG_2759.JPG IMG_2760.JPG IMG_2796.JPG IMG_2949.JPG

Leeds Bus Station 班次,新zap並冇另開篇號,用22號位,舊zap就用21號,唔好上錯。

文宣。

新野點都要試轉。

可見巴士開左兩個多用途位,大約可以推斷到 Transdev 目標乘客並唔係只係通勤客咁簡單。

紅色為主調,凳皮比舊zap亮麗好多。

留意 USB 插,係翻新嘅基本。車廂另設有Wi-Fi。

成程車由 Leeds City Bus Station 出發,經 M621同M62直踩到 Ainley Top一條公路隔離嘅村仔,呢個邨仔可以比由 West Yorkshire 大鎮 Huddersfield 同 Halifax 兩地過嚟嘅乘客轉乘。之後上翻公路,駁 A627 A62 入城,全程行車時間75分鐘。 IMG_2963.JPG

總站為 Manchester Chorlton Street,Transdev線全部放呢度。

路線有X41、X43同新zap。

X43主要到 Burnley,全日十五分鐘一班,一半班次會拉去 Skipton,淨低繁時部份車會到 Nelson。假日甚至會入山區 Grassington Serve 行山客,十分長途。
IMG_2971.JPG IMG_2975.JPG

前班脫班,後班先走。
IMG_2976.JPG IMG_2977.JPG

Manchester最長途應該係佢...

新舊zap,甚至 Transdev部份新車都有於電牌倒數開車時間。
附近嘅 VDL coach。

Chorlton Street隔離係 Coach Station,有好多年歷史(拆左佢啦...)

又路過,經 Chorlton Street嘅 First Bus 其中之一。
IMG_2986.JPG IMG_2991.JPG

X41為另一條長途線,當然冇X43咁長,用嘅係前36 (Leeds - Harrogate - Ripon) 嘅 翻新 B7TL。
IMG_2992.JPG IMG_2995.JPG IMG_2996.JPG

新zap終於開車。原來新zap嘅司機坐 X43嚟接本來 Leeds過嚟嗰位司機,但係下面呢架 X43其實遲大到...結果新zap當然要遲開啦,遲左成四個字終於走得。

所以咁跳飛機係咪好呢...不過 Transdev嘅 network 咁廣,司機都住唔同嘅地方,似乎難以避免。好彩巴士翻到 Leeds有成個鐘比佢抖。

食...

出去行下。Coach Station。

加多架 NX coach。

好,分分帖先。
 樓主| JH_LE4612 發表於 2017-11-21 11:04 | 顯示全部樓層
上文有少少技術故障,下面呢度再po多次某啲相。曼城雜攝一堆。

IMG_3009.JPG IMG_3011.JPG
V1 V2 Leigh-Salford Guided Busway專線。
IMG_3012.JPG IMG_3014.JPG IMG_3015.JPG IMG_3016.JPG IMG_3017.JPG IMG_3020.JPG

Magic Bus 就係 Stagecoach 旗下嘅平線品牌。
IMG_3022.JPG IMG_3023.JPG

近國殤日,Arriva選擇揀幾架上大量花,唔似其他公司一架車一朵。

Hybrids.
IMG_3025.JPG IMG_3026.JPG IMG_3027.JPG

訓巴。

行出少少。
IMG_3033.JPG IMG_3034.JPG IMG_3036.JPG IMG_3038.JPG IMG_3039.JPG IMG_3040.JPG IMG_3049.JPG IMG_3050.JPG

發現自已行緊市中心相反方向,就調頭,又經翻 Chorlton Street。

鄰版版友提及到嘅 TransPeak,由 Derby 開上嚟。

又一架掛牌。

Manchester Piccadilly Gardens。
IMG_3069.JPG IMG_3070.JPG IMG_3071.JPG

四方嘅 E300車尾。

Chorlton Street離市中心都要行一段路,所以新zap都有喺 Piccadilly Gardens 對開雙向加站。
IMG_3077.JPG IMG_3085.JPG IMG_3092.JPG

Manchester Piccadilly Railway Station 外嘅 Metroshuttle由 Optare巴士行走。

兩卡拖兩卡嘅電車。

細車到咁上下時候都會幾多人。

遊河當晚有 Christmas Market,規模盛大。

自此, Manchester 站牌又多左啲字母,數字就冇多到。

開線第一個禮拜一程一鎊。十一月十一號一鎊一程一張飛,以此留念。

如舊zap一樣,新zap係有 GPS睇實時交通嘅,不過當日就唔太塞車所以冇見用。

新zap同舊zap一樣都係九鎊來回,全程 75分鐘。火車嘅話 FTPE 二十鎊半五十幾分鐘,似乎新zap對即興去 Manchester/Leeds嘅人幾抵玩。至於我嘅遊河推介呢,其實 Transdev日票都係九鎊半,試過由朝八晚十咁玩,有埋新zap就更易規劃行程。且睇 Transdev嘅投資回報如何。
ksmbh 發表於 2017-11-21 21:22 | 顯示全部樓層
終於打通左Transdev兩邊的版圖
牛河可以玩得更盡
 樓主| JH_LE4612 發表於 2017-11-22 02:09 | 顯示全部樓層

ksmbh 發表於 2017-11-21 21:22
終於打通左Transdev兩邊的版圖
牛河可以玩得更盡

可以分享下...我試過 plan Leeds -- 舊zap --> York -- Little Explorers (22) --> Ripon --> Harrogate -- 62 --> Otley --> Ilkley --> Keighley -- 66 --> Skipton --> The Witch Way (X43) --> Burnley --> Manchester 食個靚飯 --> X43 --> Burnley --> Mainline (M4) --> Keighley -- Aireline (60) --> Leeds,朝八晚十,最衰嗰次食完飯曼城有波踢塞死左搞到 miss左部份 connections。新Zap可以圍到個圈,但係佢暫時連 Weekday都只係朝六晚六,未敢開發夜晚市場住,所以要仔細 plan。
ksmbh 發表於 2017-11-22 04:38 來自手機 | 顯示全部樓層
ksmbh 發表於 2017-11-22 04:39 來自手機 | 顯示全部樓層
唔講都唔知原來上路一早打通
 樓主| JH_LE4612 發表於 2017-11-22 04:57 | 顯示全部樓層

ksmbh 發表於 2017-11-22 04:39
唔講都唔知原來上路一早打通

22同62(前身為762)都係較新嘅線,前者上年年中先開,用撻仔跑村路,後者因為同第二間公司同路被投訴到上報,所以暑假都縮左做 Keighley - Ilkley - Otley,即係誰 Harrogate往西又要落翻Leeds 轉車...

另外,如果儲齊五粒巴膠,廿鎊買 Group Day Tripper 每人三鎊幾遊成日,都咪話唔值。
he3543 發表於 2017-11-25 00:14 | 顯示全部樓層
同National Express比來回Leeds 同 Manchester,邊個較好??因為上網睇過來回都只係6鎊,上車時間更長

樓主| JH_LE4612 發表於 2017-11-25 07:42 | 顯示全部樓層
he3543 發表於 2017-11-25 00:14
同National Express比來回Leeds 同 Manchester,邊個較好??因為上網睇過來回都只係6鎊,上車時間更長

...

NX最伏就係絕大部分都係停站班次,講緊係曼城外圍停兩三個站,如果一個唔該內街塞下車又開下行李箱就一定遲,另外如果唔係總站開(例如話有好多車嘅終點站喺利記),咁都有定心理準備會 delay,但部份班次真係平,仲可以平過Megabus。Cityzap好處係 flat fare對於冇預先買飛嘅人嚟講係著數嘅。佢張來回飛冇限即日架,可以一個月內翻,就唔駛點趕車囉,不過尾班車係早左啲嘅...所以睇你要咩講真,有好有唔好。
要舒服慳錢(早買飛)有行李嘅NX,即興一日遊嘅就Zap。

想快嘅話就 FTPE 火車 via Huddersfield,想平嘅就 Northern 火車 via Hebden Bridge。