hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議 296P 擴展至全日服務,13D 296C 改道
開啟左側

建議 296P 擴展至全日服務,13D 296C 改道

brianso198 發表於 2017-11-22 23:10 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-11-22 23:07
咁我係假設九巴同尚德都唔肯放手,先留 296D,但中段縮班,同埋縮短逆通勤方向服務時間

而且 296D 而家 ...

好難講,
特別係朝早98D班次係咪真係吸引到296A/C班人轉車又唔係...

反而我認同296D呢D線有需要諗只做某個時段,
但對下繁出九龍方向無服務個人有保留...

樓主| S3BL100 發表於 2017-11-22 23:16 | 顯示全部樓層
tunghang 發表於 2017-11-22 16:44
296C+296P服務範圍冇變,行多個九工/大角咀,就用多六七架車
日間九工客量唔多,大角咀非繁需求又唔高, ...

我諗重點係,最後用車數目不變,做多左幾多客,帶來多幾多收入

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2017-11-22 23:24 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2017-11-22 23:10
好難講,
特別係朝早98D班次係咪真係吸引到296A/C班人轉車又唔係...

咁朝早 296D 我都仲 keep 到最密 15 分一班,減的主要係日間非繁同無客方向

下繁無辦法,想 keep 到 20 分一班就要 17:00 開尾車,
勉強可以加多班 17:30 的。不過出到佐敦尖沙咀都五點半六點,
其實如果係要約人食飯消遣的,都差唔多

樓主| S3BL100 發表於 2017-11-22 23:35 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2017-11-22 19:05
出深水埗旺角反而值得全日開三條, 出尖沙咀得條先兜土瓜灣既796X同俾你搞到有緣人班次既296D? 點講都講唔 ...

嘈完 296A 唔減得班之後,無野講就拎九龍灣出來講

「一到假日成個商貿區就好似死城一樣」,你明顯仲停留晌十幾年前的思維,
呢個問題之前都講左好多次

而且 296P 會有尚德往旺角全程客加持,重組後的 296C 九龍方向係唔入旺角的

呢度有人覺得觀深玩得過,但我又覺得唔夠客,
加上 296C 會係深水步填海區往返觀塘的真命天子,填海區人口仲有上升空間,
但西行下繁塞亞皆老街影響吸引力,咪西行飛橋做半直通,
睇下吸到幾多客囉

拉 24 入去,但 24 做唔到我今次想做埋的大角咀九龍灣客,
收費又平一截。以而家 24 的班次,兩邊拉長去大角咀同九龍灣商貿區,
分分鐘要加的車數,已經可以開半條 296P

咁你話搵 24 定 296P 去做?

castanopsis 發表於 2017-11-23 04:04 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-11-22 11:22
點解轉乘線唔可以開刀?
客量差都唔減得,咁應該要點先可以減?

296A客量差?你聽邊個講?174兄?
上次將隧數客,下繁連續四班頂閘返尚德,係貼曬前門玻璃企曬樓梯個種
咁都可以開刀?

296M又係,我又想知邊度去將軍澳醫院要坐296M
山上有98A/C,寶林有98D/297,尚德有792M
我就真係從來無見過 “大把有需要人士乘坐”

做將軍澳泳池圖書館,理據就更加牽強
296M班次又唔係好,站位又差,泳池個站直程遠得誇張,唔係時間多得滯都唔會考慮

296M既唯一功用,只係小巴食唔曬既時候清客咁大把
返放學開幾班其實已經夠曬數

296D營收差,就代表應該開多一條同296D差唔多咁空氣既296P?
點解唔係加兩架車落24處理九龍灣,然後再搵辦法改善296D?
為咗用將軍澳價做九工,搞到整體盤數比起宜家更加爛
完全係18X翻版,唔見得有任何意義

castanopsis 發表於 2017-11-23 05:05 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-11-22 23:24
咁朝早 296D 我都仲 keep 到最密 15 分一班,減的主要係日間非繁同無客方向

下繁無辦法,想 keep 到 20  ...

296D私牌定唔私牌,都係行同一條路
私牌,只係節省到行一條九龍公園徑既時間
就算完全cut走逆向服務,都唔會點減到車
本身條線行車時間短,回本門檻唔算高,營收未必有想象中咁差
九巴咁多年來都無點搞過296D,唔係無原因

我同意條線未來前景係差
但296D真係做唔落去,救線仲大把方法
我覺得未必需要咁快縮骨放棄
係都係放棄296M呢類做極都無可能會起既先
castanopsis 發表於 2017-11-23 05:11 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-11-22 23:35
嘈完 296A 唔減得班之後,無野講就拎九龍灣出來講

「一到假日成個商貿區就好似死城一樣」,你明顯仲停留 ...

將軍澳去九龍灣本身有297做緊
非繁開20仍然係載曬空氣
尚德人口只係坑寶既三分一,有理由相信296P非繁一樣會照載空氣

至於你既真命天子論
講真,中九龍幹線開咗之後
無論填海區定大角咀
往返九工觀市,首選都會行6幹入
呢兩區往返東九龍,長遠而言會唔會繼續靠296C/13D/16,我有疑問
GU9338 發表於 2017-11-23 08:44 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-11-22 23:24

下繁無辦法,想 keep 到 20  ...

1700 尾車出到彌敦道大約 1730-1745 ,
但香港有幾多人約到 1800 齊腳食飯 ?
再講就當有通勤客 , 但有幾多人 1700 放到工 ?

天降資源都好過咁玩 , 再唔係星期一至五出九龍斬淨早繁好過
請用文明來說服我。
10598C 發表於 2017-11-23 10:06 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-11-23 04:04
296A客量差?你聽邊個講?174兄?
上次將隧數客,下繁連續四班頂閘返尚德,係貼曬前門玻璃企曬樓梯個種
...

好大程度上同意你所講嘅野

第一,296M的確係有佢嘅需求,特別因為呢條線係一條老人線,康翠老化區嘅老人家出出入入(特別係寶林返上康翠)就真係靠佢

第二,296M除左返學放學之外,係下繁都係要嚟清105寶儉返上康翠嘅客,特別係而家105越嚟越唔夠司機,班次越嚟越疏,可以夠膽死土瓜灣兩粒鐘都上唔到車,寶林返去又係,寶儉排隊排到上天橋都係冇車,呢個時候296M一嚟嘅話,單層係足以頂閘走
第三,296M泳池個站其實係有唔少人落嘅,至少有一堆人專登搭佢落去,因為個站真係搭咩車都唔方便,而其實而家296M衰在25分鐘一班嘅緣分班次,如果改做30分鐘一班我諗客量會冇咁差

我寧願296M簡化做咁:康翠→寶林→尚德→靈實→坑口→寶順路→寶康路→寶林→康翠甚至恢復返以前296,總之一定要簡化

至於296D,係我心目中都係嗰句,延長上康翠,隨便取代296M本身尚德來往寶林康翠流水

咁做(連埋24延長)都只係加3至4部車,遠少於296P全日

brianso198 發表於 2017-11-23 10:55 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2017-11-23 08:44
1700 尾車出到彌敦道大約 1730-1745 ,
但香港有幾多人約到 1800 齊腳食飯 ?
再講就當有通勤客 , 但有幾多 ...

其實可以諗一樣野,
諗下可唔可以將296D某個時間後轉大循環...
例如話過左夜晚8點後條296D埋完佐敦之後跟203C/110直行佐敦道轉返出匯翔道再用而家296D條定線返尚德...

不過個問題係至少下繁前咁樣做班次穩定性係0,
因為佐敦道塞車時間無定向,
同埋咁做慳唔慳到車都成疑問...