hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 請問點樣查到轉乘優惠有無限分段?
開啟左側

請問點樣查到轉乘優惠有無限分段?

樓主| miklcct 發表於 2017-12-6 17:41 | 顯示全部樓層

48x 發表於 2017-12-6 17:33
想知你個$6.4係咩線先?正常如果只減$4.2兩程方向一定係相反,唔包括新開嘅88/88X/673

286M+85M嗰樣嘢

咁佢啲BBI唔清唔楚當然要下下打電話啦,咁佢話扣錯錢咪退錢囉,佢話無扣錯咪爆出來話俾大家啲以後唔好咁搭。
進智公交
lsc04d11 發表於 2017-12-6 20:01 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2017-12-6 13:06
三聖邨去東涌可以先搭53,落車回贈再轉E33;又或者東涌搭完E33去到轉車站可以轉53,三聖邨落車回贈。 ...

你個53轉68M case講緊往元朗方向轉往屯門方向喎……
53轉E33(往機場)一向都係玩減指定金額既轉乘,第一程佢理得你$8.7/$9.2/$16.6,係洗你講?
(屯公九巴轉乘計劃大前題係補差價嘛)

我最要想知O個樣,又冇人考證過。
宜家任何車(龍運及城巴除外,講清楚D好D)轉53往元朗方向,都係要補$0.7,在三聖邨(一個分段)或富泰邨(另一個分段)落車拍卡,係咪要俾番黎先?
呢個就真係有用喇。
 樓主| miklcct 發表於 2018-1-2 17:32 來自手機 | 顯示全部樓層

頭先我喺汀九上53,屯轉落車拍卡轉58M,免費,即共8.7(上次我喺青龍頭上53,屯轉落車拍卡轉58M,收咗3.8)。
咁嘅話即係BBI根本寫得唔清唔楚,53轉58M一直寫開免費嘅,我汀九上真係免費,但係青龍頭上就要扣錢。
lsc04d11 發表於 2018-1-2 19:45 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2018-1-2 17:32
頭先我喺汀九上53,屯轉落車拍卡轉58M,免費,即共8.7(上次我喺青龍頭上53,屯轉落車拍卡轉58M,收咗3.8) ...

俾個例子你,往屯門方向,搭59M/60M/66M轉其他M線及其他線,點解仲要補錢?
因為佢要收你$9.1(全程)(荃灣上車計價錢)而唔係$8.4
59M/60M/66M轉59M/60M/66M(不能同一路線)就免費,都係全程$8.4

你53個case咪一樣。
我成日都話,係九巴o係52X既分段轉乘「賣大包」之嘛。

(其實宜家大老山都搞左可以回贈轉乘既時候,52X出深井,或53返元朗都應該要玩下呢D公平轉乘優惠)