hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議新巴18線恢復日間東行服務,並調整行車路線 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

建議新巴18線恢復日間東行服務,並調整行車路線

S3BL100 發表於 2017-11-28 12:43 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2017-11-28 11:45
咁係因為呢間巴士公司諗縮數,唔肯還返車俾原有的線啫。

如果可以半復辟18,下繁加返720A單向,上繁加多 ...

東區過到唔代表西區過到

你地成日犯一個錯誤,就係諗住因為當日係西區班禮義廉支持一條今日無客的 18X
搞到東區被賣豬仔,所以今日可以完全唔理佢地意見

但呢招去到現實世界係唔會 work

巴士重組係有好多政治成份,但呢個民生議題
唔係一個大是大非到一定要堅持對方償債的不共戴天純政治議題。
大把野可以去得好盡,有好多原則唔可以妥協,但巴士重組唔係其中之一

我舊年呢個版建議過 18X 加兩部車變 930C,東區經石塘咀入荃灣,
我覺得呢個會係少數可以令到兩區都落到台的處理 18X 的方法

至於 720A,當日要倒的客都倒晒,就算俾返幾部車返來,
要乘客回流都唔易。
如果真係有車剩,與其擺落 720A,
不如整條筲箕灣版 789,食正內街全日位,俾 720 全日飛金鐘,仲實際

今時今日要搞 18X 係緣木求魚,
如果真係想重組,嘔返資源落東廊線的話,
南區堆死一半但死唔晒既線,可能仲易諗

例如 99 同其他筲箕灣線係有重組空間

講返 18 系,其實唔同時間、唔同方向,邊條最多客都可以唔同,
我覺得應該針對性處理

例如 18P 無客極都好,東行有D時間做 18P 會好過 18,
18 就算回復全日,中午前東行都會食穀種

fb.com/scientisthk2usa/
brianso198 發表於 2017-11-28 15:22 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-11-28 12:43
東區過到唔代表西區過到

你地成日犯一個錯誤,就係諗住因為當日係西區班禮義廉支持一條今日無客的 18X

99要重組一樣有阻力,
本身條線又唔係無南區客東區客又唔係無,
拎佢去做你建議既野一樣會有阻力...

如果唔係D流水客既話根本呢條線返筲箕灣尾班車係應該提早到夜晚9點,
夜晚鰂魚涌以東根本77一條好夠, (返東區方向行埋黃竹坑都仲得最多都係補96/592>77)
但日間倒哂堆客落77唔見得有咩好處...

如果驚唔通過咪夜晚99收車時間後77加少少往東區方向班次做甜頭囉, (例如15 > 12)
咁都仲好過77/99夜晚返東區鬥無客...
根本77/99返東區夜晚係需要執剩一條...

日間?執返個聯合班次先好講,
而家77/99日間班次運作根本有問題...

至於18X,
拎18X既車做930C我唔反對,
不過有客班次始終都耍諗方法處理...(例如: 0720, 0740, 0800往堅尼地城)

720A果度,
而家條720下繁用緊13部車但做緊以前9部再多少少既客,
咁明點解成好多人成日鬧720服務質素差左,
因為用多左車做但效率根本仲低左...

下繁西行仲要長期無車搞到太古城班客越走越多連110下繁返九龍都長龍過佢...

LAK2 發表於 2017-11-29 14:10 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-11-28 12:43
東區過到唔代表西區過到

一路都諗緊可唔可以2+18合併 (2+18=20)
upgrade做半特快收$5.2
但要考慮碼頭VS電車路, 又有D難搞。

睇埋你話「18 就算回復全日,中午前東行都會食穀種」
終於有D頭緖:

西行全日:
20 嘉亨灣→中環港澳碼頭
基本跟2號, 清風街上橋, 停景隆號跟18行外告、飛金鐘

東行早繁:
保留2號, 經中環碼頭、皇室堡, 收番$4.1

東行早繁過後:
20 中環港澳碼頭→嘉亨灣
跟18行電車路、畢打街、告士打道, 至炮台山返回2號原線
碼頭由18P經中環碼頭、龍和道、港灣道處理

問題:
中環碼頭、金鐘、金星部份時間無車番筲箕灣, 西灣河就硬食722
kay 發表於 2017-11-29 14:30 | 顯示全部樓層

LAK2 發表於 2017-11-29 14:10

碼頭會涉及離島區議會
2基本上分屍難度高
世界很簡單 人類很複雜
brianso198 發表於 2017-11-29 15:04 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2017-11-29 14:10

碼頭個問題唔好以為易搞...
同埋當年佢曾經試過想將條2號改快,
不過後來無做...

但佢而家咁既情況更加唔會做,
因為到時輪到東行720/722出事...