hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 高鐵香港預計每日開行超過一百對列車
開啟左側

高鐵香港預計每日開行超過一百對列車

巴士的膠 發表於 2017-12-1 09:29 來自手機 | 顯示全部樓層

ky26042008 發表於 2017-12-1 04:55
首先, 我每項推論都係從版友既論點, 合理既邏輯或者可靠既資料佐證既,
報紙唔岩聽不如我地玩下計數? 已知 ...

根本呢個思維就毒害左香港好多年,乜都要計效益,無錢賺就唔起,基建係為人服務,有需要就要起,所謂回報率只係數字遊戲
3bx 發表於 2017-12-1 09:42 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2017-12-1 07:19
如果你覺得坐高鐵係費時失事,可能你真係無係大陸竹坐過飛機。另外,好多香港旅客同大陸到港係深圳機場坐 ...

其實國內高鐵都有唔少晚點情況,當然武廣線準點率相對較高,
但唔好講到好似日本咁準時。
係火車站牌見到無晚點,有時只係佢更新時間遲緩,部份車次去到差唔多到達時間先顯示晚點。
當然同普速比較,動車組同高鐵相對晚點係比較輕。
普速晚點可以用小時去計算,以我所見,高鐵一般晚點係一小時內。

cruisesnet 發表於 2017-12-1 09:55 | 顯示全部樓層

其實擔心高鐵客量係無必要既, 大陸高鐵票而家一票難求, 真係無需廢心.
當然, 高鐵既盈利能力吾高, 但係作為一項大型基建, 盈利什至回本根本吾係考慮既因素.
全世界既鐵路都無咩幾條係有盈利既.

一地兩檢既法律問題仲攪笑, 立法會熱烈討論我吾奇怪, 因為佢地職責所在,
但對於一般市民尼? 西九站執吾執行大陸法律根本同佢地完全無關,
身有屎既只要自己吾好入去過關根本吾會有問題.況且,一國兩制可能過多30年玩完,
學港鐵更新信號系統既廣告話ja, 大家忍耐下就得ga la
HU6455 發表於 2017-12-1 09:57 | 顯示全部樓層

ky26042008 發表於 2017-12-1 04:55
首先, 我每項推論都係從版友既論點, 合理既邏輯或者可靠既資料佐證既,

如果基建要擺明收回成本, 先叫值得, 咁香港地所有幹線天橋行人隧道單車徑都唔應該起, 因為全部都係收唔回成本

另外, 係香港, 或者係全世界, 無邊條鐵路, 可以靠本身乘客既車票收入去經營, 如果你知道有一條可以靠本身乘客既車票收入, 用你個計法去經營既鐵路, 我真係希望你可以計一次話比我地知, 用實質既野去support下你自己

AV385 發表於 2017-12-1 10:30 | 顯示全部樓層
ky26042008 發表於 2017-11-29 08:25
其實當時深圳灣口岸香港係比左15.3億人民幣既"土地開發費", 而家重每年比緊623萬人民幣做租金,
相反香港西 ...

首先,根據基本法,講人治港,高度自治;唔係講人擁港,獨立自治
港人只係有管治權,並無香港土地既擁有權
留意返,英國係將香港歸還中國,我從來冇聽過英國將香港歸還比港人
如果係咁,中英聯合聲明就唔係叫中英聯合聲明,叫講英聯合聲明
戴卓爾夫人就唔係向人民大會堂仆X,係向香港大會堂仆X(可能唔會仆tim)
如果你覺得一開始中國無權擁有香港,我覺你應該去吠將香港還比中國個個囉
最好笑係而家有D講人走去求出賣自己個個幫自己甚至叫人地收留返自己
真係連狗我都未見過會咁做

入返正題,既然擁有權係中國,又何來中國交租?
你講人向深圳灣租塊地方便自己,人地業主收租,合情合理
但你講人幾時做過業主啊?你英國時代交咁多租
轉左新業主人地免哂你,你仲返過黎要人地交租比你?
你聽過屋主交租比租客未?我就未聽過啦
當然你可以話你租客有權唔比返呢個地方屋主用,因為租約寫左50年
咁我屋主咪50年後唔同你續租囉

反正你D講人一個仙租都未交過,
仲要唔收地稅幫你請埋保安(任何稅收甚至軍費一個仙都冇交過)
仲要照顧埋你飲食(有本事你叫英美甚至台日提供足夠既糧食比你,
唔好買東江水,我堅唔信廣東省差你個七億冇錢開飯)

有本事你自己請看更,叫英美駐軍香港,
我睇到時689萬市民都生活向貧窮線以下
唔信既你問下韓日比緊幾多錢囉,
咁當然啦,除左錢之外,人地離鄉別井黎你到駐軍幫你做看更
你冇理由要人地日日訓練齋打飛機嫁MA(軍事個隻,好正經)
所以你睇日本呢方面真係有經驗,佢地打中國既時候深設明白到軍人既需要
所以駐日美軍基地附近既女性依然保持到呢個傳統美德
你講人做唔做到好似日本咁,美軍犯事,司法權歸美國

一係自己組織軍隊囉,好似台韓,
全部男生入伍,軍訓你班人兩年,
再每年比幾十億比美國買D八十年代既戰機,記住叫立法會通過致謝動議,
唔好拉布啊,咪分分鐘退役既都唔賣比你
不過放心,你唔會覺得自己戇居,因為兩岸三地已經有一個做緊,你唔會覺得孤獨

當大多數人都係錯既時候,錯就會變成o岩
AV385 發表於 2017-12-1 11:03 | 顯示全部樓層
ky26042008 發表於 2017-11-30 12:55

用你既方式,你計下地鐵通車時候,要幾多年先回本
你計下新機場要幾多年先回本

如果用你既方式計,中環灣仔繞道就唔應該起啦
東區走廊唔應該起啦
屯門公路唔應該起啦
吐露港公路唔應該起啦
中九龍幹線都唔好起啦
你記得提吓D氾民唔好比佢過啦
冇錢收嫁
如果過左就叫佢地唔好出糧啦,
做唔到野啊!!!!
AV385 發表於 2017-12-1 11:06 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2017-11-30 15:19
如果你覺得坐高鐵係費時失事,可能你真係無係大陸竹坐過飛機。另外,好多香港旅客同大陸到港係深圳機場坐 ...

佢都話佢係無証"兒童",佢識條鐵.....................................................路WO
jpoon 發表於 2017-12-1 14:59 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2017-12-1 07:19

鐵路其實唔係你想像中咁準時,試過有次廣州東站買和諧號車飛,話2040開但入咗去先知2055先開到,之前一日響中山北站搭城軌,車票話1321開但其實1320就開車。當然比起鐵路,飛機誤點仲犀利,尤其北京上海成日有空中管制
http://jpoon9394.blogspot.com/
ky26042008 發表於 2017-12-1 16:45 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2017-12-1 07:11
其實你計錯數,港鐵年報多次強調免稅店大幅加租,幅推高港鐵業績,唔難估計單係租金收益係以億計

機場鋪 ...

過境車站既店鋪係因為起左過境車站個鋪租先會咁貴, 係先有過境車站, 再有貴鋪租, 你試下係沙頭角又開免稅店收咁貴租?
西九本身係香港市中心位置, 土地價值本身已經係相當高, 起多個高鐵站對提升土地價值作用有限,
本港鐵路建設既上蓋發展就唔同, 本身由於交通不便, 土地價值相對較低, 興建鐵路後, 改善交通, 從而提升土地價值, 鐵路公司就可以係提升左既土地價值裡面得益
地鐵公司係興建完鐵路之後, 亦獲得相當土地作發展獲利, 例如綠楊新邨, 德福花園, 杏花邨等, 呢D土地係興建鐵路前係唔可能有咁高價值既,
興建鐵路之後, 改善交通, 提高對用家既吸引力, 以致土地價值提升

根本呢個思維就毒害左香港好多年,乜都要計效益,無錢賺就唔起,基建係為人服務,有需要就要起,所謂回報率只係數字遊戲
如果用你既方式計,中環灣仔繞道就唔應該起啦
東區走廊唔應該起啦
屯門公路唔應該起啦
吐露港公路唔應該起啦

以上既例子都唔正確, 首先, 新機場係因為舊啟德機場不敷應用, 無法應付航班數量先興建,
中環灣仔繞道係為改善中環區內車輛擠塞問題, 分流車輛,
屯門公路係為應付因發展屯門新市鎮而帶黎既交通增長, 因為青山公路無法應付,
3號幹線就係因為屯門新市鎮既衛星城市概念失敗, 要起黎應付屯天元往市區既通勤人流, 西鐵亦是,

以上既例子都係先有需求/ 或預計到有需求, 再去興建基建應付需求, 呢個係簡單既經濟學Demand and Supply原則,
要有咁多既Demand (需求) 先好比咁多Supply (供應) 你冇需求就比一堆供應佢, 係商業上會虧損倒閉, 係政治上會變大白象,
假如屯公一起起20線來回, 呢條屯公都會變大白象, 因為根本冇咁多車行 (Demand) 你比咁多條線 (Supply) 佢做乜?

套返落高鐵例子, 而家係咪真係有咁多人需要用高鐵直通中國? 而且係咪原本既設施不敷應用?

機場三跑就係因為過唔到立法會, 決定自己比錢起, 無錯, 係行政上, 政府冇比過1蚊公帑去起三跑, 由機管局自己搞掂佢

一地兩檢既法律問題仲攪笑, 立法會熱烈討論我吾奇怪, 因為佢地職責所在,
但對於一般市民尼? 西九站執吾執行大陸法律根本同佢地完全無關,

絕對有關, 似乎呢位版友唔太熟悉民主社會既運作, 立法會議員, 係代議士, 所謂代議士, 意思係代替市民議政, 因為冇理由叫全港市民日日開大會投票,
所以市民係議會選舉中投選佢認為合適既代議士, 由代議士代替市民向政府議事,
簡單D講即係請工人, 你唔想做就請人幫你做, 但係唔係請左人幫你做就代表唔關你事,
個社會係你同我都有份既, 唔好講到唔關我事咁, 一個公民既其中一項義務就係係投票日選出代表你既代議士, 表達你既意見,

再講落去, 其實立法會議員以至整個議會甚至整個政府既權力都係源自市民, 而家唔係君權神授既時代,
市民授權立法會議員議事, 立法, 政府再執行由市民同意既法律, 所以所謂唔理政治又日日話人搞亂香港係可恥既,
因為唔係唔關你事, 而係本來你應該, 有義務去理, 但係你唔理, 係工作上呢D叫失職, 因為你冇好好履行你既義務

講返一地兩檢先, 我地黎睇睇基本法

根據基本法第二十二條, "中央人民政府所屬各部門、各省、自治區、直轄市均不得干預香港特別行政區根據本法自行管理的事務。"
咩叫自行管理的事務? 根據基本法第十六條, "香港特別行政區享有行政管理權,依照本法的有關規定自行處理香港特別行政區的行政事務。"

換言之中國入境當局係西九站進行一地兩檢已經違反左基本法第二十二條, 因為中國政府無權干預香港內政, 除左外交,

咁而家政府用咩理據推一地兩檢?
根據基本法第二十條, "香港特別行政區可享有全國人民代表大會和全國人民代表大會常務委員會及中央人民政府授予的其他權力。"

而家就係中國政府批准香港放棄第二十二條既權力, 唔錯, 合唔合理由版友自行推斷

但你講人幾時做過業主啊?你英國時代交咁多租
轉左新業主人地免哂你,你仲返過黎要人地交租比你?

請問香港幾時有交過租比英國政府, 香港政府一直都係獨立自主, 港督同倫敦頂嘴亦間唔中發生, 雖然港督係英國派黎, 但係佢會為香港利益而唔同意倫敦既政策,
軍費一路都係香港同英國政府一人一半, 亦都冇問題, 大家AA制, 我係歡迎既,

而家香港政府成日迎合中國政府, 變到傀儡政權咁, 立法會變成橡皮圖章, 過多幾年可能學中共咁, 投票時講幾句"沒有"就通過啦

仲要唔收地稅幫你請埋保安(任何稅收甚至軍費一個仙都冇交過)
仲要照顧埋你飲食(有本事你叫英美甚至台日提供足夠既糧食比你,
唔好買東江水,我堅唔信廣東省差你個七億冇錢開飯)

又黎斷水斷糧論, 首先麻煩版友落超市睇下, 起碼有一半食糧並唔係來自中國, 例如泰國米, 澳洲/ 美國牛, 巴西豬, 加州橙等等,
唔好以為中國對香港影響力咁大, 香港係一個自由港, 商品自由進出, 你中國唔賣, 東南亞/ 日本/ 台灣/ 歐美爭住賣,

香港買水一直都係一樣送錢比中國既交易黎, 我地黎睇下數據, 上個月, 香港同廣東省政府達成新既協議, 未來3年港府共斥資144.21億元購買東江水,
較現時3年合約總價134.93億元貴6.9%, 合約仍以「統包總額」方式買水, 每年供水量維持最多8.2億立方米, 未用盡供水量亦不會退還款項。

可能咁樣難明, 我地簡化佢, 約42億買8.2億立方米水, 即係每立方米5.9蚊, 根據立法會秘書處所做既研究,
"新加坡2005年興建的新泉海水化淡廠, 以每立方米3.64港元出售,
而在2013年興建的大泉海水化淡廠, 為每立方米2.79港元。"

根本海水化淡既成本比買東江水平好多, 點解唔做? 點解要每年比多一倍錢買東江水?

以前新加坡都係缺水既國家, 要向馬來西亞買水, 馬來西亞就日日威脅斷水, 結果新加坡發憤, 推行海水化淡, 而家已經完全自給自足, 唔使買水
呢個係比香港一個活生生既例子

佢都話佢係無証"兒童",佢識條鐵.....................................................路WO

請版友注意自己既言行, 人既修養係從言行反映出黎,

另外, 如果你係話緊本人, 我可以同你講, 我持英國國藉同英國護照, 效忠大不列顛女王,
出國時有強大既日不落帝國做我既後盾, 感覺身心舒暢, 所以亦冇需要使用中國發行既特衰護照

我緊張香港係因為香港係我既家, 珍惜屬於自己既野係正常既, 亦唔忍心睇住佢沉輪落去

評分

參與人數 4aPower +4 HugeC +35 收起 理由
proschebus + 1 + 10 英雄所見略同
老巴迷 + 1 + 10 精闢見解
ATSE40 + 1 + 5 精闢見解
cyc_yin + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

galileo_c 發表於 2017-12-1 17:07 | 顯示全部樓層

講到底,所有問題七年前都傾過曬,北京交通大學趙堅教授所持的「高鐵無效益」論基於香港段太短,建造費用太貴;大陸部分路線他認為管理及運營粗放,線路的收益不會大,不是說高鐵沒有效益,而是接近日本情況,多年來就是一兩條線賺大錢。

如果要拿上海北京飛機因空管誤點,對比高鐵有較準時優勢,那問題就回到到底長途車一日開多少對 - 但陳帆局長到今日被田北辰當面問,仍然答不到,問題核心停在「跟鐵路局協商」。按2009及2015年時流出的時間表看,每日幾班上海北京長途車,對商務客吸引的確非常低,至少以前安排過香港專業服務公司上大陸城市考察,對頭單位是外經貿辦,我們溝通後還是覺得飛機比較易調配時間。

而基於長途車太少,七成車都在福田或深圳北終站,一地兩檢才會有時間效益 - 反正車程就14分鐘,少15分鐘安檢過關當然有分別,但一去到長途就分別不大。
這點「現」政府好像完全沒有想通怎去解釋,看立法會會議,九鐵遺臣田北辰對車務管理似乎比「現」政府官員還清楚,反而鄭汝樺年代有觸及過,故當年也承認兩地兩檢其實也不是不可行。

至於一地兩檢的法律問題,不贅,湯家驊吳靄儀七年前講的清楚明白,在西九搞一塊大陸飛地出來,無論是授權還是法理安排都難以講通,除非香港成為獨立個體,那麼就可以對等去談;自我放棄領土及治權,還要是到今天都沒有人搞得清權力分界(比方今天立法會港鐵代表也說不出,到底列車上及西九站的WiFi是按哪邊法律管理,但明明又說大陸口岸區及列車是大陸豁區,那又為什麼搞不清楚?),趕甚麼鬼呢?到頭來,不就跟人講香港是殖民地麻。

至於廣州東/南問題,大家都知道廈福深有配線,福田經平湖回舊線,這點拿出來談就真不夠遠見了。

補充一下光明/虎門站,曾經有廠在虎門,我想認識的廠佬都依舊會選擇中港車的,除非是廣深高速又大塞車。