hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴293S開辦消息
開啟左側

[路線消息] 九巴293S開辦消息

fleetline 發表於 2017-12-8 21:40 | 顯示全部樓層

3AV53 發表於 2017-12-8 01:43
比喻錯誤,而家你就等於青衣北客話N41X兜晒成個青衣南,對青衣北冇吸引力,所以應該行北橋一樣。
...

N241由美孚到青衣第一個站要11.9分鐘, 扣除由美孚去青衣本身都要5分鐘車程,
其實行荔景都係慢5分鐘左右, 同293S情況非常接近,
但想想, 如果N41X行荔景, 青衣人會接受嗎?
儲錢
3ASV174 發表於 2017-12-9 02:21 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2017-12-7 18:08
睇番google map, 由旺角出發直去康城時間比直去康盛還要短, 你點計出一來一回車程慳返接近半個鐘?
的士點 ...

根據 Google Map,旺角先達去康盛花園車程 14.1 公里,去日出康城車程 17.6 公里,
行車時間去康盛花園少於 20 分鐘,去日出康城就絕對唔止呢個數,撇除里數長左,上左環保大道後去日出康城o的燈都唔少過寶琳路。
#你個野壞左呀

隧道一出已經係將軍澳尾,
山路就順入,如果架的士既客有唔同目的地,都唔會有人要兜返轉頭,
但如果行隧道,只要有寶林或者山上客,就有人搭回頭車。
架車係就係行山先定行隧道先點都係兜一圈,但行左隧道先行回頭路仲有人o係架車,佢係上唔到新客跳標出返去,
正常司機係會一邊扔人走一邊深入將軍澳,然後搏出黎有客,而唔係車晒入去再一邊出黎一邊落客,然後望住有客自己唔載得。
如要討論,請先自貼差餉單一次
fleetline 發表於 2017-12-9 07:46 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2017-12-9 02:21
根據 Google Map,旺角先達去康盛花園車程 14.1 公里,去日出康城車程 17.6 公里,
行車時間去康盛花園少 ...

旺角去康城, 將軍澳道後去日出康城4組燈

旺角去康盛, 將軍澳道後去康盛6組燈

的士行山唔係只為翠林客, 係為整個觀塘山既客,
除非泥的尾站係康盛, 否則都不會有有客上唔到情況出現.

儲錢
3ASV174 發表於 2017-12-9 12:31 | 顯示全部樓層

fleetline 發表於 2017-12-9 07:46
旺角去康城, 將軍澳道後去日出康城4組燈

寶琳路 6 組燈,有一組係無人過馬路唔轉既行人燈,之後 3 組係順燈,最後兩組紅燈都唔耐,日出康城既十字路口燈,搭車去過就知咩事。

不過大家設定終點唔同,日出康城我係用 Google 打日出康城 default o個點。
但時間山路又短o的車程山路又短o的車費又同價,邊度好做都好明顯。
上客問題,山路順入就全將軍澳既客都可以接到出去,隧道逆走架車就多數時間都係載客遊花園,呢個邏輯唔難明。

至於 293s 問題,
講感覺,一定係泥的快過巴士,憑感覺揀車搭,293s 行隧道都唔輪到佢,將南都大把人搭泥的唔搭 N796,但 N796 曾幾何時都係行繞道隧道而唔夠客拉返落黎。

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
10598C + 5 將南咪又係搭泥的

查看全部評分

如要討論,請先自貼差餉單一次
fleetline 發表於 2017-12-9 17:19 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2017-12-9 12:31
寶琳路 6 組燈,有一組係無人過馬路唔轉既行人燈,之後 3 組係順燈,最後兩組紅燈都唔耐,日出康城既十字 ...

我輸入日出康城再跟番佢建議行法都係16.9公里

上山行車時間過康城, 上山等於順路, 隧道就係逆走全部都係你主觀見解,

但客觀數字係去康城短過去康盛, 個數字唔係我UP, 係用其他平台計算,
唔夠講就屈紅綠燈, 再唔夠講就屈你支燈停得耐, 屈完又點, 唔通行山會快左咩.

293S改行隧道原意係減少人使用泥的, 唔係嚴禁人使用泥的.
半夜三更行觀塘道比繞道慢不足5分鐘, 我又唔介意佢行觀塘道.

儲錢
leo_ku 發表於 2017-12-9 18:00 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2017-12-9 19:04 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2017-12-9 18:00
N41X 係大角咀直上公路,幾時行左落去美孚架?

都話假設N41X要做埋荔景
儲錢
JX9097 發表於 2017-12-10 01:11 | 顯示全部樓層
以前有泥的會喺N796埋站前幾分鐘搶客
(當時好似收十幾, 唔使廿蚊)

至於泥的, 一定唔鍾意入康城
甚至有的士司機講明唔載康城人
行山入一定最順路(康翠>寶林>坑口>將軍澳/尚德>調景嶺)
去康城一嚟路程長,二嚟來回程流流長成十幾分鐘就係為咗一個客
所以司機唔想入康城都可以理解