hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 外地巴士討論 (B5) 三藩市巴士(MUNI)小攝
開啟左側

[US] 三藩市巴士(MUNI)小攝

予琛 發表於 2017-11-29 21:52 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

小弟八月去左加州旅行,而有兩日時間入左三藩市downtown探朋友同觀光。三藩市唔同其他美國城市,一般城市都係用私家車代步,而三藩市同香港都係因為土地供應不足,而私家車泊位唔夠,加上市政府主力以巴士同輕鐵成為城市主力交通方式,所以市內巴士系統(MUNI)發達,而巴士班次都同香港差唔多。開頭以為美國巴士都係殘殘舊舊咁樣,今次去完三藩市,見到佢地買左好多新款巴士,而且同香港隔左13000公里,但係三藩市巴士入面有廣東話廣播,而廣告都有繁體中文,其實果一下心入面有少少感動,介紹一下先,我見到嘅巴士主要都係New flyer制造嘅XDE60系列(掛接型)同XDE40系列(普通型),而兩款巴士亦細分Hybrid同柴油版,重點係幾款巴士都用康偈,起步果下有啲E500MMC嘅味道。而係今次,我只係坐左XDE60,行走38路線,由灣區捷運Embarcadero車站坐到去Richmond distract嘅17th ave。同香港巴士最唔一樣嘅地方係,美國嘅巴士係會售票,你俾左cash之後,司機會係票薄度撕一張車飛俾你,另一種付款方法係用一張類似八達通嘅IC卡,係三隻車門都會有讀卡器,上車拍一拍即可俾錢。(可能係因為美國人相對比較自律?)
另一比較短嘅巴士係 OBI嘅 OrionVII 9.8M,使用Cummins ISB引擎,雖然個樣好似舊款咁,但事實上呢款巴士01年先面世,而依一批MUNI嘅車2007年先投入服務。
最後,附加一批大家都耳熟能詳嘅巴士,由香港人便人賣豬仔去左美國嘅Dennis Dragon同利蘭Olympian。
AV385 發表於 2017-11-30 04:44 | 顯示全部樓層
1:如無記錯,bay area 只係得muni,係比現金有車票,因為你可以向張票指定時間內持票任坐 ,   留意下張票既撕法,如果前門上車就比飛票個司機睇
2:唔係美國人自律,係muni容許乘客從後門上車,而車外亦設門制讓需要登車既乘客打開車門
   實際上美國唔比錢搭車係非常平常,甚至連bart呢類有閘機既都係閒事
   Muni呢類唔分上落車門既更加係無王管,車長一般都唔理,當然走數既人一般好識做,
   會向後門上車,只可靠查票既職員捉,但好日都唔見一個
3:其實muni仲有樣野好特別,係超多唐人司機,
   尤其係唐人較多既路線如:1,8,9,30,38系,45
   再加上成車唐人,係真係以為自己向大陸

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
leochill + 1 一街華人, 單層無軌電車, 真係好似廣州.

查看全部評分

當大多數人都係錯既時候,錯就會變成o岩
 樓主| 予琛 發表於 2017-11-30 10:34 | 顯示全部樓層
我一直都以為好似香港咁坐一次車俾一次錢,好彩冇坐等二程車,如果唔係又冇多兩蚊????,離一離題,Bart個售票機難用到爆
 樓主| 予琛 發表於 2017-11-30 10:42 | 顯示全部樓層

同埋見係38果啲清一色都係行掛接車,想問一下係咪唔會撈啲十二米車落去行?係Financial District見大部分巴士都係掛接車,仲有想問F線係咪巴士同電車都係同路?見有啲電車都係寫行F線
AV385 發表於 2017-11-30 13:22 | 顯示全部樓層
38系係muni其中一條最密最多人坐既線,我都未見過38系唔開掛接
除左14,30外,大部分掛接既路線都好少會溝車行,但7同9平日會用12米,
假日返而會用掛接,早排又大改動完,唔知而家有冇改

其實三藩市既人流向同香港相似,大部分繁時特別線都係去金融區,
所以你見到金融區多掛接係唔出奇

F線巴士同電車應該係一樣路線,因為F所行過既地方巴士完坐行到,
其實早幾年好少見F開巴士
但而家多左,估計係唔夠人揸電車,但唔肯定
而應該只有F係可以完全用巴士取代既電車路線,
估計因該咁所以拎佢開刀
當大多數人都係錯既時候,錯就會變成o岩
 樓主| 予琛 發表於 2017-12-2 12:57 | 顯示全部樓層
見F線好多車,不過兩架巴士,之後先一架電車
ma212223 發表於 2017-12-3 17:38 來自手機 | 顯示全部樓層

AV385 發表於 2017-11-30 13:22
38系係muni其中一條最密最多人坐既線,我都未見過38系唔開掛接
除左14,30外,大部分掛接既路線都好少會溝 ...

38/R 行嘅Geary Blvd 直情係美國西岸其中一條巴士乘客量最多嘅街,一日有50000客以上

另外一條西岸多客線就係LA嘅Wilshire Blvd
20同720加埋好似都係過四萬幾客一日
不過20唔會派掛接