hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九龍城區議會投訴3B,5,5C,116巴士嚴重脫班 ...
開啟左側

九龍城區議會投訴3B,5,5C,116巴士嚴重脫班

rickypapa 發表於 2017-12-5 12:24 | 顯示全部樓層

hokachung 發表於 2017-12-5 01:02
有106埋站都照上啦,明知116唔穩陣就唔好死等

我正常時間唔塞車的情況下搭 106都要 45分鐘,仲未計落車後要行一段路回公司喎。。。
所以 106 真係唔敢上。。。

反而 116 最快時試過 15分鐘左右已經落車。。。。
rickypapa 發表於 2017-12-5 12:25 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2017-12-5 10:30
八點前搭116,由新蒲崗去銅鑼灣大約係七至八個字到,但去北角真係成粒鐘,八點後上車就唔知呀。
...

我通常搭 8:05左右呢班車,平均黎講大約 9點左右就落車了
ricky 發表於 2017-12-5 19:50 | 顯示全部樓層
rickypapa 發表於 2017-12-5 12:25
我通常搭 8:05左右呢班車,平均黎講大約 9點左右就落車了

去銅鑼灣都成粒鐘?

我五點鐘搭116由鰂魚涌去新蒲崗,在健康村上,伍華中學落,八點字車程。

前荃葵青區居民
6516 發表於 2017-12-5 22:18 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2017-12-5 19:50
去銅鑼灣都成粒鐘?

我五點鐘搭116由鰂魚涌去新蒲崗,在健康村上,伍華中學落,八點字車程。

一粒鐘咪算快囉
試過好多次慈中去平治街都1個鐘, 過埋海加多半個鐘
hokachung 發表於 2017-12-6 00:46 | 顯示全部樓層
rickypapa 發表於 2017-12-5 12:24
我正常時間唔塞車的情況下搭 106都要 45分鐘,仲未計落車後要行一段路回公司喎。。。
所以 106 真係唔敢上 ...

你喺摩理臣山道落車?咁嘅話搭111都制得過
我都知106土瓜灣、紅磡一段實在慢過116唔少
rickypapa 發表於 2017-12-6 01:38 | 顯示全部樓層
hokachung 發表於 2017-12-6 00:46
你喺摩理臣山道落車?咁嘅話搭111都制得過
我都知106土瓜灣、紅磡一段實在慢過116唔少
...

我係 sogo 落車的,我係南洋酒店的話我搭 111好過啦。。。
111 同 112 真係算最密的過海線咁濟 -.-
rickypapa 發表於 2017-12-6 01:40 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2017-12-5 19:50
去銅鑼灣都成粒鐘?

最慘係平治街同紅隧浪費左唔少時間嘛 -.-
我試過星期六,日冇咩車的情況下平均都係 15~20分鐘車程就 ok
rickypapa 發表於 2017-12-6 01:41 | 顯示全部樓層
6516 發表於 2017-12-5 22:18
一粒鐘咪算快囉
試過好多次慈中去平治街都1個鐘, 過埋海加多半個鐘

真心唔明佢啲站有幾獨特,其他以慈雲山中開出的巴士都冇佢咁疏。。。

ricky 發表於 2017-12-6 09:26 | 顯示全部樓層
rickypapa 發表於 2017-12-6 01:40
最慘係平治街同紅隧浪費左唔少時間嘛 -.-
我試過星期六,日冇咩車的情況下平均都係 15~20分鐘車程就 ok
...

四個字車程?要夜晚過咗放工時間(可能十點後)先做到。
前荃葵青區居民
6516 發表於 2017-12-6 09:44 | 顯示全部樓層

rickypapa 發表於 2017-12-6 01:41
真心唔明佢啲站有幾獨特,其他以慈雲山中開出的巴士都冇佢咁疏。。。

...

116 其實唔疏, 只係班次唔穩定
塞到回唔切車, 跟住又喪私走中載

土瓜灣已經好過慈雲山, 好多時4 5 架番黎得1架做番轉頭