hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [北港島綫系列]探討將軍澳綫/東涌綫局部直通運行的可行 ...
開啟左側

[北港島綫系列]探討將軍澳綫/東涌綫局部直通運行的可行性

ryandroid 發表於 2017-12-4 17:47 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2017-12-4 17:24
公投係由投票人決定其他人的命運並構成不可逆轉的損害,而鐵路純粹只係如何最優,對其他不支持者不構成損 ...

脫歐公投後果公眾焦點在於用數百億「英磅」去俾分手費
支持定唔支持都要一齊承擔後果

同樣北港島綫同樣係要出數百億港元公帑起
如果北港島綫的方案冇預期中有效益
政府要另外出公帑去解決路面問題
公帑的浪費係全香港人都要承擔
冇直接傷害就可以亂用公帑
咁要立法會通過議案做乜?
講掂政府點用公帑就得啦
使鬼要立法會議員辯論議案je?
使鬼議員監察政府財政?
053h4 發表於 2017-12-4 17:52 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
ryandroid 發表於 2017-12-4 18:24 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2017-12-4 17:52
錯,公投重點不在分手費, 作於貿易, 人口流動, 移民, 金融, 數據, 法律, 國防, 國家安全, 國際事務決策, 等 ...

你講嗰啲固然係重點
但我講嘅係「公眾焦點」
如果公帑唔使俾咁龐大「分手費」
公眾都未必理會嗰啲「重點」
繼續支持脫歐

同樣鐵路項目都有成本及經濟效益
公帑用得其所乃理所當然
但依家未有細節公佈就貿貿然斷定北港島綫用交匯方案
係違反你講嘅「程序」

難道等所有方案工程細節及造價出籠再討論也不可以嗎?
下年港鐵先交方案俾政府
2019先會有公眾咨詢
最少都咨詢3年
即2022年
咁咨詢多一年去到2023睇哂三隧分流完成一年再決定係時間啱啱好

難道咁都過分?
rickywk 發表於 2017-12-4 20:21 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2017-12-4 17:40
主跨1377m、每列車長184.2m,以120km/h計算,通過主跨需要46.8s。反轉計,以最小間距135s計算,只要速度超 ...

所以咪有限制囉
ryandroid 發表於 2017-12-4 21:46 來自手機 | 顯示全部樓層
rickywk 發表於 2017-12-4 20:21
所以咪有限制囉

我睇咗份文件
我認同限制主要在於香港站至九龍站得雙軌
導致就算機鐵及東涌綫有掉頭路軌
東涌綫往青衣最密得每小時24班
即平均2.5分鐘一班
最密1分52.5秒一班
隔班機鐵就3分45秒一班

所以政府應該依家規劃北港島綫時起多條過海隧道俾機鐵用
在十號碼頭嗰邊上岸
掉頭路軌在干諾道西天橋地底
咁香港至青衣就可以全部班次達到最密1分52.5秒一班
053h4 發表於 2017-12-4 21:53 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2017-12-4 21:57 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
rickywk 發表於 2017-12-4 22:28 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2017-12-4 21:53
數就計晒出離,個所謂限制根本係唔存在,因為唔會密過41秒一班
而唔係24班 ...

個限制係青馬管制區連兩邊接駁隧道整體計算,唔可以話龜鐵錯,只可以講當年無錢亦未必有技術連青馬橋都四軌化
ryandroid 發表於 2017-12-4 23:31 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2017-12-4 21:57
其實你明唔明咩叫分手費?分手費=英國對歐盟2014-2020年承諾的開支,包括公共財政各項建設開支
即係唔脫都 ...

依家提早脫歐
冇咗歐盟嘅權利但要俾分手費去歐盟
等同用唔哂東江水但要統包總額
咁樣咪會令公眾反悔囉
有咩咁唔明?
好多村民唔會睇到咁遠你嗰堆政治重點
只會睇呢一刻
嗰堆重點好多人都係有分手費再引伸出嗰堆「重點」嘅重要性
嗰堆重點唔係脫歐後先講
如果個個都喺公投前明白嗰啲「重點」
就唔會搞到今時今日想反悔脫歐

同樣係依家都有好多人唔明兩個方案嘅利弊,更唔知其實可以有其他方案
咁係咪叫「跟程序俾足意見」?
我問咗你好幾次了

沙中綫咨詢歷時4年(08年3月開始咨詢、2012年3月上鐵路小組徵求撥款)
觀塘延綫咨詢歷時2.5年(08年6月開始咨詢、2010年12月上鐵路小組徵求撥款)
南港島綫東段咨詢歷時2.75年(08年3月開始咨詢、2010年12月先上鐵路小組徵求撥款)
西港島綫咨詢歷時2.25年(07年4月開始咨詢、2009年6月先上鐵路小組徵求撥款)

每個鐵路項目都要至少2年幾咨詢先上立法會尋求撥款
北港島綫18年交設計
19年開始咨詢
最快都要21年年中先上到立法會
難道你認為可以唔使「跟程序」
19年可以直接上立法會尋求撥款?

2021年嗰陣已經沙中綫通車
已經可以睇到中環灣仔繞道及沙中綫通車後
鐵路網絡嘅樽頸位轉移咗邊啲路段
樽頸位喺銅鑼灣至天后定金鐘至灣仔
經天橋來往灣仔北嘅人流係會搭邊條綫返工放工
都足以左右到北港島綫用邊個方案

等到2022年4月睇埋三隧分流嘅話就會更清楚知道北港島綫邊個方案會更有經濟效益
爭嗰少少時間就可以睇清楚北港島綫用咩方案最好
點解唔等埋先?

鐵路唔係砌積木
無得返轉頭
就如當初無將觀塘綫伸延埋將軍澳站至寶琳度縮數
好多嘢都係起完先知當初規劃唔夠完善而硬食
點解北港島綫又要唔清唔楚就急急上馬
完工後要人硬食交匯方案或其他方案嘅惡果?
ryandroid 發表於 2017-12-4 23:42 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2017-12-4 21:57
其實你明唔明咩叫分手費?分手費=英國對歐盟2014-2020年承諾的開支,包括歐盟公共財政各項建設開支,亦包 ...

巴士唔係萬能我知啊
不過係有板友要港鐵「源頭減客」
推哂新界東及新界西北嘅人上嗰啲「萬能巴士」囉

轉唔轉綫、搭唔搭巴士都係選擇
但塞車、塞月台、塞大堂係冇得選擇
港島東人2022年甚至2019年都唔使塞車、塞月台、塞大堂
換綫方案嘅話只係選擇地鐵轉綫或者巴士一程過
唔使煩上唔到車廂或者塞車係已經好大範圍嘅選擇
但新界東及新界西北人仲要硬食塞車
地鐵轉綫又要硬食等幾班車
何來有選擇?

有得選擇我都想住港島