hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 1A到底有幾多旅客坐
開啟左側

[經歷分享/報告] 1A到底有幾多旅客坐

10598C 發表於 2017-12-6 00:16 來自手機 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2017-12-5 23:45
有中途站都無其他人上?定飛哂站?

中途沿路照比人上車,唯獨總站淨比該校師生上車
Neutroginger 發表於 2017-12-6 02:16 | 顯示全部樓層
打開門口做生意唔比人一齊搭巴士?

一到黃金週前後,經常有一大大大批中國人係度等A43
咁又係唔係唔比中國人搭車?

#曲
lwb701 發表於 2017-12-6 05:28 來自手機 | 顯示全部樓層

流水線預左多人上落,人地又唔係唔比錢,樓主有資格話人上落阻住佢?
matchnacu 發表於 2017-12-6 07:59 來自手機 | 顯示全部樓層

試過晚上八點半打後, 一班1A去到旺角有一大團韓國人落車, 睇佢地有導遊, 可以想像有旅行團當巴士係景點之一, 又難怪, 好多日韓旅客對香港雙層巴士很感興趣, 正如唔少遊客對日本電車很感興趣一樣
lwb701 發表於 2017-12-6 08:13 來自手機 | 顯示全部樓層
果頭老九先加韓文同日文幫條6號線宣傳,轉過頭班巴膠係到倒米,真陰公
AtrHenu 發表於 2017-12-6 08:19 | 顯示全部樓層
Neutroginger 發表於 2017-12-6 02:16
打開門口做生意唔比人一齊搭巴士?

一到黃金週前後,經常有一大大大批中國人係度等A43

其實除了A43/43P每天有大批同志(同胞人)坐外,連A21都不少自遊行旅客坐;所以A43/43P和A21經常行大快活(A43/43P/飛人(A21)豪車孖咇.

利申:小弟間唔時返機場工作時所見所聞.

leungky0528 發表於 2017-12-6 08:33 來自手機 | 顯示全部樓層

lwb701 發表於 2017-12-6 08:13
果頭老九先加韓文同日文幫條6號線宣傳,轉過頭班巴膠係到倒米,真陰公

2同6都見過有旅行團排
不過始終優先揀1
應該同旺角落車位置有關
kitarolo 發表於 2017-12-6 09:04 | 顯示全部樓層

香港都算係競爭大
節奏急速嘅城市之一
快餐店前面嘅客買多
一兩份或者問多幾樣嘢
後面已經唔多高興

講返巴士
大家都知係公共服務
但換轉係一啲疏車線時
大家又點睇?(例如平日
九巴51/94,或嶼南路線)
又好難怪中途客不滿,再者
密車線但幾班都滿嘅話,咁
責任係散客要搵PlanB吧。

當然係唔係經討論區
或社交媒介表達出嚟嘅
又係另一個問題。定係
團體搭得疏車線即使價錢
較貴都應該自行約車,而減少
對散客嘅影響?

等於2蚊搭車原意係好
問題係無加車仲要因鐵路
通車或缺車長等情況減班
上面快餐店嘅例子,鬼唔知
開多條隊已經差好遠,問題
係人力資源太貴咋。
JCTK 發表於 2017-12-6 09:06 | 顯示全部樓層
leungky0528 發表於 2017-12-6 08:33
2同6都見過有旅行團排
不過始終優先揀1
應該同旺角落車位置有關

優先揀1 because no. 1
HY671 發表於 2017-12-6 09:25 | 顯示全部樓層

之前都有報紙報道過有旅行團加插坐雙層巴士為景點之一,因為好多國家(包括我地祖國)唔係有太多雙層車。

樓主撞正旅行團主要坐車時段坐彌敦線真係無奈,唯有忍讓下。

自由社會,只要人地無犯法,人多上車都無計。
永遠懷念MJ