hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [破舊立新] 合併 2D、38A
開啟左側

[破舊立新] 合併 2D、38A

ATSE40 發表於 2017-12-23 13:04 | 顯示全部樓層

諗下諗下其實根本無需要為咗用大車而唔入內街,唔入內街咁同舊40有咩分別?何況本身兩綫用車已經係7+1部短車,客量又唔係預多。
腦補當真,真要補腦
gu9434@24 發表於 2017-12-23 23:09 | 顯示全部樓層
38A併2D係可行.. 但只要條線雙向經美孚
有左南昌街<>美孚既服務後
86就有條件改線玩逆走 白田開經美孚上青沙 直出沙市

樓主| k58 發表於 2017-12-25 10:30 來自手機 | 顯示全部樓層
ATSE40 發表於 2017-12-23 13:04
諗下諗下其實根本無需要為咗用大車而唔入內街,唔入內街咁同舊40有咩分別?何況本身兩綫用車已經係7+1部短 ...

2D 係掛幾架短單
當然短雙夠嘅都可以塞返佢入去
 樓主| k58 發表於 2017-12-25 10:32 來自手機 | 顯示全部樓層

gu9434@24 發表於 2017-12-23 23:09
38A併2D係可行.. 但只要條線雙向經美孚
有左南昌街美孚既服務後
86就有條件改線玩逆走 白田開經美孚上青 ...

真係要做嘅搵 2F 處理都得
gu9434@24 發表於 2017-12-25 20:34 | 顯示全部樓層
k58 發表於 2017-12-25 10:32
真係要做嘅搵 2F 處理都得

1.太平(86收緊單邊8.9)
2.2F不經澤安..夾硬兜肯定被Ban
3.2F同2B兩架都唔密..一齊擺長沙灣有協同效應

214就招標線 不宜郁總站..

castanopsis 發表於 2017-12-26 06:46 | 顯示全部樓層
hellomato 發表於 2017-12-18 13:26
仔細再想,2D的使用率及客源(學生+石硤尾老人家)其實都叫做穩定
假如延長加價可能會使原本疏落的班次更加 ...

我覺得併2D會好過208

208唔做廣播道唔做尖沙咀
其實仲剩低幾多人係唔可以搭7/10?
如果咁都過到關,其實不如直接cut咗佢放6架車出來擺落其他線好過

另外,2D做到九龍城去葵興芳,而208真係只係做到學校區
我好相信對葵興芳而言,38A+2D係會好過38A+208

就巴士公司而言
白田澤安去葵涌道繁時有客量保證
九龍城去葵興芳係全日位,亦出到一定客源
分分鐘可以止蝕

長遠重組角度
補返荃葵去九龍城個真空位
一來有助縮短甚至取消42
二來亦可以甩走40<>6D美孚轉乘個包袱,促進東九線重組
38A+2D,戰略價值高過38A+208好多

樓主| k58 發表於 2017-12-26 13:17 來自手機 | 顯示全部樓層

gu9434@24 發表於 2017-12-25 20:34
1.太平(86收緊單邊8.9)
2.2F不經澤安..夾硬兜肯定被Ban
3.2F同2B兩架都唔密..一齊擺長沙灣有協同效應

澤安後面有架 40 直剷美孚
美孚同長沙灣咁近 對聯合班次無影響
最多入慈雲山屈番入長廣停站

最大問題係 231X 公路段已經唔多
再屈落長美就唔敢想像
hellomato 發表於 2017-12-27 11:21 | 顯示全部樓層

38A+2B又如何?
目前2B可謂一條存在感極低的“2F短棍”(只有30分鐘一班)
而且總站就設在長沙灣,離38A更加只有一站距離
因此可在完全不影響兩線原有服務範圍的情況下,將兩線輕易合併

238B  海濱花園——竹園邨,經葵涌道、青山道/元州街、南昌街、歌和老街
往竹園邨:https://goo.gl/maps/di2aASGxy3C2
往海濱花園:https://goo.gl/maps/cwAWjg7rXoK2
全程收費 $6.8
美孚往竹園邨 $4.9
美孚往海濱花園 $4.7
悅來酒店往海濱花園 $4.3
全日 15/20分鐘一班,派車7輛(38A與2B車隊合併)。
其他路線柯打2B、38A的安排皆轉移至新線。

不過路線缺陷也很明顯:不少服務路段與地鐵平行
而且與36A相當重疊(葵涌道至青山道一段)
需要進一步重組優化(有關36A的重組以往已討論多次,在此不再重複)

我是一部小小MMC~~~~
castanopsis 發表於 2017-12-27 16:54 | 顯示全部樓層
hellomato 發表於 2017-12-27 11:21
38A+2B又如何?
目前2B可謂一條存在感極低的“2F短棍”(只有30分鐘一班)
而且總站就設在長沙灣,離38A更 ...

葵興芳去長深荔,本身已經有N條線
去九龍塘有鐵
橫頭磡竹園,怕且搭東九線行過去仲快

講到最尾,最值得做既位,都只係白田澤安去葵興芳
白田去葵興芳,2B+38A碌長沙灣快,定2D+38A一站直飛葵芳快?
答案呼之欲出

當然,如果2D+38A係經美孚,對白田而言唔會比起2B+38A快
但我又好唔理解點解要經美孚
38A美孚根本就無客,只係執緊238X/36A/33A/37班客
飛走美孚完全無影響
10598C 發表於 2017-12-27 17:04 來自手機 | 顯示全部樓層

既然2B合拼38A都出得嚟,咁唔差在6D合拼30/38A添