hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 63X晚間越來越多客搭
開啟左側

63X晚間越來越多客搭

ATENU135 發表於 2017-12-10 21:11 | 顯示全部樓層

63x去程多客D,因為去程260x不經彌敦道,63x自然就多了客
Twinings 發表於 2017-12-11 00:04 來自手機 | 顯示全部樓層
我近幾年由佐敦返屯門,首選都係搭63X去屯轉轉車,一來多數有位坐(260X經常要企),兩來比260X平少少,反正兩者差唔多時間到屯轉。但近來愈來愈多人搭63X,夜晚去到奶路臣街經常都可以坐滿上層(下層情況唔清楚),轉車站仲有好多人上車
GD1570 發表於 2017-12-11 17:48 | 顯示全部樓層
畀著夜晚我喺旺角返良田建,我都係睇ETA等63X轉58M/260X。
你有你可愛,我有我好笑。
 樓主| miklcct 發表於 2017-12-11 17:53 | 顯示全部樓層

Twinings 發表於 2017-12-11 00:04
我近幾年由佐敦返屯門,首選都係搭63X去屯轉轉車,一來多數有位坐(260X經常要企),兩來比260X平少少,反 ...

九龍中央郵局上就話差唔多時間,佐敦上點會差唔多?!佐敦260X直上高速,快過63X好多喎。
由佐敦返屯門,我首選一定係260X,次選西鐵,見到對面有63X根本唔會理囉。甚至返洪福邨情況都一樣,260X轉63X/68A或者西鐵轉K75A,見到對面有63X/268X亦都唔會理。
進智公交
GD1570 發表於 2017-12-11 18:25 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2017-12-11 17:53
九龍中央郵局上就話差唔多時間,佐敦上點會差唔多?!佐敦260X直上高速,快過63X好多喎。
由佐敦返屯門, ...

結果咪就係有人死等條K75A等到天荒地老都仲未等到囉!

不過佐敦上260X正常又真係會快過反方向嘅63X嘅!
但都要睇埋幾點有車先講...

你有你可愛,我有我好笑。
Twinings 發表於 2017-12-11 18:39 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2017-12-11 17:53
由佐敦返屯門, ...

我喺長樂街嗰邊走,唔會行入炮台街等車囉(分分鐘企門口/飛站,到時要行去搭西鐵),我寧願去九龍中央郵政局等63X/260X/60X。
hadboy5 發表於 2017-12-11 19:06 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2017-12-11 18:25
結果咪就係有人死等條K75A等到天荒地老都仲未等到囉!

不過佐敦上260X正常又真係會快過反方向嘅63X嘅!

係佐敦薈上車咪又係打和,視乎佐敦邊忽,除非係新填地街先實際姐
arfung 發表於 2017-12-12 14:20 | 顯示全部樓層
其實現時藍地洪水橋繁時經屯公服務很不足夠。

先說早上出市區:

最多人搭68A是0700-0730期間朗屏開出的班次,但偏偏編定班次要13-14分一班,是全個上繁最疏的時段。
最近新落既「加班車」,就0640開出,跟0635和0650中間,三班車齊齊坐不滿。
反而0703,0717,0730就逼到爆,日日都企滿,甚至留後。
前幾日0717班車有兩日用ATSE,ATE,前者就很快頂閘想上都無得上(救無可救),後者就司機站站開口叫企入D(特別要比屯公三站單叫一飛入青衣的熟客上車,值得一讚)。

63X該時段洪福開20分(0700,0720...),同樣企落屯門,不過就不及68A恐佈。
63X/68A去到轉車站均有上落,目測落多過上,但部車可以維持企人狀態。
arfung 發表於 2017-12-12 14:31 | 顯示全部樓層
Twinings 發表於 2017-12-11 00:04
我近幾年由佐敦返屯門,首選都係搭63X去屯轉轉車,一來多數有位坐(260X經常要企),兩來比260X平少少,反 ...

63X經旺角入屯門的班次,在油旺區上客越來越多。
六點幾七點幾班次,坐滿企幾個。
七點幾後到十一點前後,就大約坐滿剩幾個位。

但晚上8點前開20分有點趕客,試過來了5部60X,3部268X才有一部63X到站。
反而8點後開12分就會有固定擁躉選搭,尤其奶路臣街和創興兩個站。

其實現在63X轉車站前後都有需求,做緊多個一批客,條數應該好左。

現在洪水橋多人,晚上轉車站經常超負荷。
63X/68A人龍在六點幾七點幾,可以排到59系碼頭車附近,隨時比去碼頭既客積累仲多(人地密密黎密密走)。
近排通常要等2-3班車才上到,講既係20分以上閒閒地。
63X開20分,68A表面是12-15分,但最近經常收車15-20分一班。
來到的車落客後多數大半滿,次次都清唔曬條龍,等多一班,又要十幾廿分(聯合班次計)
arfung 發表於 2017-12-12 14:42 | 顯示全部樓層

ES6048 發表於 2017-12-9 23:52
洪福邨令條線咸魚翻生是主因,多左固定客源,條線客量會較穩定,加上改線後63X定位清楚左,時間又快左,多 ...

同意師兄所講,63X/68A有加班空間。

昨日經歷,搭68A-18:45青衣開(E3-AP),約半小時後到屯轉,候車人龍排到過了月台四(59系碼頭車果行),估計起碼過70人。
我搭班車算快,距離上一班大約7-8分,但離站時站內仍上剩約三十幾人,車內異常擠逼。

到了大會堂落客,發現有三十幾人排隊等63X/68A,由於車內太逼,只能上到10個8個。
下班63X/68A要14和18分後才到,即是兩個站滯後的客(約60人)仍然有排等,希望他們下班上到。

63X/68A客有個特性,就是他們好肯行入車廂,可能大家都知等多一班要好耐,互相就一就。
要數車廂空間善用,首選下繁來屯轉睇睇呢兩條線。

可能的話,下繁18:00-20:00,63X由20分加到12/15分就較理想。
68A,18:30前12-14分多數出唔足,若能開10-12分就較理想,18:30-19:30就由15分改開12分。