hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [探討] 改善沙田市中心總站擠逼情況
開啟左側

[探討] 改善沙田市中心總站擠逼情況

HT408 發表於 2017-12-10 21:09 來自手機 | 顯示全部樓層

ATENU135 發表於 2017-12-10 21:03
不如80k 82k 88k不入沙田市中心,錦咪冇咁迫

82K不嬲都唔入

80K,88K 其實去大圍方向可以擺大會堂

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ATENU135 + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

hk20020062 發表於 2017-12-10 23:23 | 顯示全部樓層

第一,將現時 47, 48, 49 條坑擴闊
我知以前條坑係闊啲,係因為行人路要加黃膠粒而窄咗
但可唔可以將黃膠粒旁欄杆移入少少,條孖坑兩車並行時可以順返啲

第二,踢走個的士站上惠康門外,free 條坑出來 (郁唔到就搬 72, 88, 88K 去四號最後)

第三,重組所有站位,以目的地或同路為一組擺埋一齊
petcity 發表於 2017-12-10 23:43 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
clivetock 發表於 2017-12-10 23:47 | 顯示全部樓層

hk20020062 發表於 2017-12-10 23:23
第一,將現時 47, 48, 49 條坑擴闊
我知以前條坑係闊啲,係因為行人路要加黃膠粒而窄咗
但可唔可以將黃膠粒 ...

1 A41喺偉華嗰邊嚟,應該埋唔到1號坑
2 4號坑如果縮唔到外面條行人路,有冇可能縮細候車月台以擴闊行車道?

關於沙市,除咗重組站位之外,仲有以下幾點應該要搞搞佢:
1 新城市兩個卸貨區喺正巴士總站一出一入,啲貨車貨van成日阻塞巴士出入,試過有架貨車停正喺總站出口等入卸貨區,巴士完全出唔到站
2 以現時九巴作風,固定式排隊鐵欄應該不合時宜,其實係咪應該拆咗佢或者至少改一改啲位置?見到283嗰啲鐵欄已經因為輪椅上車嘅問題封咗冇再使用,同時鐵欄會妨礙落車乘客,仲有城隧啲人成日為咗叫幾飛喺啲鐵欄到擒出擒入
3 總站入面應該加強照明,可以轉用白色LED或者增加燈膽數量?

Btw,其實偉華譚仔出面擺唔擺到站(不論巴士、小巴定的士)?

hk20020062 發表於 2017-12-11 00:17 | 顯示全部樓層
clivetock 發表於 2017-12-10 23:47
1 A41喺偉華嗰邊嚟,應該埋唔到1號坑
2 4號坑如果縮唔到外面條行人路,有冇可能縮細候車月台以擴闊行車道 ...

1. A41 點都只可以擺 3/4 中間 (283 對面);因為如果擺城隧坑,E42 就要 180 右轉
GW4866 發表於 2017-12-11 01:12 | 顯示全部樓層
clivetock 發表於 2017-12-10 23:47
2 以現時九巴作風,固定式排隊鐵欄應該不合時宜,其實係咪應該拆咗佢或者至少改一改啲位置?見到283嗰啲鐵欄已經因為輪椅上車嘅問題封咗冇再使用,同時鐵欄會妨礙落車乘客,仲有城隧啲人成日為咗叫幾飛喺啲鐵欄到擒出擒入

2)
膠層傻既你又跟住佢傻?
多人輪侯等車既地方應該要繼續保留返欄杆,唔係就好易排到亂哂,又唔係無位
同埋新城市呢隻欄杆係卡啦卡啦咁矮咗截(半座式),已經方便走盞
再唔係開返一兩個窿方便出入
283果到呢d情況要改善係應該既

另外借post回埋另一樣野
大會堂果邊都夠哂多線都幾迫啦喎
打開門,行出去,去遠啲!
Lawliet 發表於 2017-12-11 05:46 | 顯示全部樓層

沙中塞係塞
但最大問題通常都係正街倒流番入沙中入面
再唔係搵停希爾頓堆線飛沙中囉(希爾頓後好運中心)
E42,80M,88呢D線
E42就濟落客 想就腳咪A41 東涌客都係焗行無得走架喇
反正80M本身都陰乾 沙中比280X,81K食埋
Snoopy@FB8617 發表於 2017-12-11 10:56 | 顯示全部樓層
petcity 發表於 2017-12-10 23:43
其實個的士站都冇得郁,大把人個度截車或者的士落黎轉車/追車
冇錯,對面都有的士站,但的確唔夠呢邊方便, ...

我又唔覺得的士站完全無得郁
成個搬走我都唔支持
但如果可以斬少少尾再刪入少少個行人徑
其實足夠放兩架車俾巴士落客

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
MCMoore 發表於 2017-12-11 11:04 | 顯示全部樓層
88一番爭取,從好運中心改入新城市,邊有咁容易畀你踢得出去
HT408 發表於 2017-12-11 11:07 來自手機 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2017-12-11 01:12
2)
膠層傻既你又跟住佢傻?
多人輪侯等車既地方應該要繼續保留返欄杆,唔係就好易排到亂哂,又唔係無位

大會堂站尾有個極少人用嘅的士站,可以考慮取消佢,將小巴站移後,再將288擺後少少,288本身嗰個位就畀88k,80k,88用