hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 龍運A33 A33P A33X將23/12更改行車路線
開啟左側

[路線消息] 龍運A33 A33P A33X將23/12更改行車路線

TP人 發表於 2017-12-11 15:40 | 顯示全部樓層

之前做諮詢份文件上的路線 (http://www.districtcouncils.gov.hk/tm/doc/2016_2019/tc/committee_meetings_doc/ttc/13451/ttc_2017_053.pdf),同而家操車個路線唔同,
斷估運吉和龍運唔會無端端推翻自己的建議,
所以最大可能性係咪又係班區佬作怪?

創出自己一片天空  重新領回自我國度
E21A 發表於 2017-12-11 15:42 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2017-12-11 14:38
其實A33X好似E33P咁去到新圍苑後就直上紅橋,加停埋屯門站及屯門市中心後直去青馬咪算囉!
安友畀返A33做好 ...

安友只係靠A33咪即係推番D客搭E33
其實應該係話A33改路改得太早,開左成年幾一啲客都儲唔到
LWB可以考慮將A33暫時撤出青公,將資源改為A33+X做東西屯門
到時新路開返先打原型

k20031103 發表於 2017-12-11 16:07 | 顯示全部樓層
A33x最低限度起碼好過而家同E33屯門區路線重疊而吉車遊街
marcolam205 發表於 2017-12-11 16:13 | 顯示全部樓層

其實我個人就咁睇
一條30分一班富泰>景峰>屯市>安定>兆麟>置樂>屯興路上公路
一條30分一班兆康苑>青山>寶怡>寶田>良田>鳴琴路>屯西>龍門居>湖翠路>悅湖>豐景園上公路
一條60分一班就鍾屋村>紅橋>屯市>安定>兆麟>三聖>下路
三條都係全日
紅橋嗰度要做,一係就富泰綫放棄景峰入井財街,一係就跟上面咁樣。

到時屯赤開就咁分
富泰綫就改富泰>景峰>屯市>安定>兆麟>豐景園>中央廣場>置樂>皇珠路上路
兆康綫就改兆康苑>青山>寶怡>寶田>良田>鳴琴路>屯西>龍門居>悅湖>湖翠路上路
鍾屋村綫就逆走,大欖>下路>安定/置樂(二揀一)>皇珠路上路
鍾屋村/紅橋交俾A36/37做
我地落...落鵝頸橋打小...小人
GD1570 發表於 2017-12-11 16:36 | 顯示全部樓層
marcolam205 發表於 2017-12-11 16:13
其實我個人就咁睇
一條30分一班富泰>景峰>屯市>安定>兆麟>置樂>屯興路上公路
一條30分一班兆康苑>青山>寶怡 ...

依家唔係紅橋嘅問題,
而係條線由富泰開出後係無理地兜圈先去到紅橋。

佢要入兆康巴士總站我無意見,
但出返嚟後唔係轉左直去屯門醫院落良田建而係轉右兜返出去屯公上青田路經大興就根本係唔順路嘅行法。
所以,唔該唔好講到因為紅橋要有全日車而搞到這個兜路情況出嚟!

而且,長勝大可以將A33P同A33X合併,將A33P全日,加經安友,已經可以解決問題。
但長勝又怕唔夠客,唔肯咁做。
去程兜大家都不在話下,回程嗰下,A33P都唔入屯門站入面落客,而只係喺小學對面落都已經係得政;
反觀新A33X,係都要兜入去落個客,杯渡路屯門站嗰段日間有幾繁忙,我相信住喺屯門嘅心中有數,
兜入去為咗落三四個客,分分鐘搞你五六分鐘,值得嗎?

你有你可愛,我有我好笑。
jx6215 發表於 2017-12-11 16:44 | 顯示全部樓層
明明屯門係九巴地頭 有曬例子抄都抄成咁
A33放山景邨跟962行已經搞掂
無啦啦為兜而兜咁上一節仔屯公怪到乜咁
如果有心想做青公又想置樂就用返井財街放A33過去做青公全段
A33X一樣可以抄506 由悅湖起步跟到去屯門站做返現有路線
富泰良田果堆 明明N咁多條線已經做緊
一個鐘一班A33P紅橋上公路咪大家都開心
又要富泰又要公路又要良田又要紅橋仲要返黎原線? 咪玩啦
有得抄都抄成咁  抵佢載空蝕死佢
GD1570 發表於 2017-12-11 17:00 | 顯示全部樓層

jx6215 發表於 2017-12-11 16:44
明明屯門係九巴地頭 有曬例子抄都抄成咁
A33放山景邨跟962行已經搞掂
無啦啦為兜而兜咁上一節仔屯公怪到乜 ...

上個月先有片,山景邨總站有巴士泊巴士站畀警察抄牌,所以57M一日唔改變的話,都唔好諗山景總站了。
或者可以諗吓隔離條大興邨吧,仲有一條擺車吉坑

新A33X好明顯長勝就係想玩一線走天涯,走得幾多得幾多,其實不無道理,因為人哋都要賺錢,
但個兜路法就真係唔知邊一位大帝諗出嚟,最慘又可以過到運輸署/區議會(唔知有冇過啦),
如果真係過到區議會,我真心想問一問班區議員其實係咪真係有認真睇過個走線,
還是只係見到自己條邨有名喺上面就算數呢⋯⋯

你有你可愛,我有我好笑。
david95811 發表於 2017-12-11 17:57 來自手機 | 顯示全部樓層

改完之後成為最長行車時間,最多站嘅長勝A線X走線唔知點吸引新客
加上而家繁時都未必坐滿
P仔一改就玩完
3asv@59x 發表於 2017-12-11 20:39 來自手機 | 顯示全部樓層

其實應該咁A33應該考慮唔變兩邊終點站
改為經置樂去屯門站就算
長遠屯赤通車後與A31P合併為A30 麗城花園經青山公路至屯興路上屯公、皇珠路、龍富路、屯赤
需要的話到時可再加開A30P特別班,小欖上公路,不經黃金海岸及置樂

A33X擺兆康北,到青公富泰後改用K51走線至市中心回原線

E33P全日變E33A 原走線至青雲路直上屯門公路

E33則改為E33B, 以259D走線由市中心至龍門居上公路

特別車E33C 依A33X行走,富泰邨至飛機維修區,豐景園上公路

上繁E33C線服務其間E33B只有特別車為20分鐘一班由悅湖山莊往機場,經湖山路、湖景路後返回原線

A33P改用960X走線
k20031103 發表於 2017-12-11 22:15 | 顯示全部樓層

3asv@59x 發表於 2017-12-11 20:39
其實應該咁A33應該考慮唔變兩邊終點站
改為經置樂去屯門站就算
長遠屯赤通車後與A31P合併為A30 麗城花園經 ...

E33龍運肯定唔會再搞,E33P再加班都唔肯,加埋仲有轉車站轉乘