hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴N368加停美孚
開啟左側

[路線消息] 九巴N368加停美孚

Twinings 發表於 2017-12-13 19:21 來自手機 | 顯示全部樓層

JC8385 發表於 2017-12-13 18:46
唔緊要,仲有兜晒屯門市廣場藍地泥圍洪水橋屏山嘅N969嘛
覆蓋埋屯門北部鄉村人口照顧出行需要
呢點N368就 ...

九巴應該開條N360,行日間960條路就差唔多!
九巴唔開,又冇得城巴插旗,比垃圾小巴玩哂
arfung 發表於 2017-12-13 19:31 | 顯示全部樓層
Twinings 發表於 2017-12-13 19:21
九巴應該開條N360,行日間960條路就差唔多!
九巴唔開,又冇得城巴插旗,比垃圾小巴玩哂 ...

就係紅公司唔開屯門過海N車,才造就了黃公司路過插旗。
小巴得咁少車,仲要路線自由變加無定向班次…難搞。

N368若能免費轉乘N260,對頭段客都或有吸引力。

再或近年新興的S車(尾班後一兩點多幾班車)也可考慮。

arfung 發表於 2017-12-13 19:32 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2017-12-13 17:44
有人快左,但一定有麻煩左,美孚本身唔係無客

63X加班好過飛站

今時今日公司作風,隨時減站改快,比加班更容易。

可惜63X兩樣都難。
尤其相近路段的60X某些原因放不到資源出來。

volvo_chan 發表於 2017-12-13 20:05 | 顯示全部樓層

其實N368加停美孚我覺得多餘,最理想係欖隧後西廊落彌敦道停旺角, 油麻地後加士居道上返紅隧,到時全晚做15-20分鐘一班我相信都應該夠客,配合埋N269轉乘,油旺<>元天通宵客應該可以吸大半,
平時紅隧口有唔少人等N368返元朗,週末更見過紅隧口近三十人等N368,經埋油旺仲可以做埋中上環客。

至于你信不信,我反正信了
paul2357paul 發表於 2017-12-13 20:58 | 顯示全部樓層
volvo_chan 發表於 2017-12-13 20:05
其實N368加停美孚我覺得多餘,最理想係欖隧後西廊落彌敦道停旺角, 油麻地後加士居道上返紅隧,到時全晚做15 ...

但諗起凌晨荔枝角美孚去元朗606S冇乜可能上到紅頂得公海線
TommyS58 發表於 2017-12-13 21:36 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2017-12-13 14:53
有客就唔會唔反對N969入洪水橋啦
而家銷費模式改變,深宵需求大不如前

深宵需求如果大不如前
咁九記今年就唔使開大量深宵線啦
反而通宵線就冇乜特別變化
~~
T-LRT迷 發表於 2017-12-13 22:21 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2017-12-13 13:05
268X南北行都應該加停美孚,做多批客
68X而家好難等,成日要企人

小弟分享一下:
昨日(12/12)在渡華路上1832開的268X,有架63X開先,出站排前面,
由於我搭嗰架268X沿途各站都好多人上,
所以係廟街已經見唔到63X尾燈。
到268X終於上西九龍走廊;
臨到美孚,入美孚支路係泓景臺開始塞,好彩西九龍走廊去葵涌道仲係通。
最後,我係橋上見返係消防局出面塞緊嗰架63X。

我覺得,268X千祈千祈唔好停美孚呢個黑洞,如果唔係,特快優勢會消失,
268X吸引力會大減,客量亦會隨之下跌
時間能磨掉熱忱
ricky 發表於 2017-12-13 22:26 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2017-12-13 16:18
其實63x都想飛美孚,不過比地區勢力「強烈」反對,山頭主義之下, 唯有作罷。

日頭不停美孚應該可以慳返 ...

咁要6X翻生先得。
前荃葵青區居民
PF2802 發表於 2017-12-13 22:30 | 顯示全部樓層
T-LRT迷 發表於 2017-12-13 22:21
小弟分享一下:
昨日(12/12)在渡華路上1832開的268X,有架63X開先,出站排前面,
由於我搭嗰架268X沿途各站 ...

加埋雅蘭左轉個燈位 分分鐘同下路一樣時間
TR5774
Twinings 發表於 2017-12-13 22:33 來自手機 | 顯示全部樓層

TommyS58 發表於 2017-12-13 21:36
深宵需求如果大不如前
咁九記今年就唔使開大量深宵線啦
反而通宵線就冇乜特別變化

反而深宵線個需求比以前更高,偏偏九巴追唔上需求,比小巴搞到爛哂