hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) 有關隧巴621線派車問題
開啟左側

有關隧巴621線派車問題

gordon0530 發表於 2017-12-13 21:32 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

近幾個月來,九巴621的S01掛牌應為PJ5118或PJ4803兩部ATEU。

但據本人觀察,621平日早上頭車應為621-S01,本年年頭之時經常派出掛牌車行走。但自九月起,本人發現有關班次卻甚少排出此兩部車行走,平均一個月只有兩天甚至更少,取而代之的是九廠的AVBWU或ATENU,但該兩部掛牌卻沒有發生意外,經常有出車行走其他路線,故本人想問問各位版友為何有關班次經常不派掛牌車的原因。

先謝各位解答????
rollywang1022 發表於 2017-12-13 23:23 | 顯示全部樓層
***以下資料僅憑個人觀察及道聽途説,未必百分百準確。

一、 其實621-S01 掛牌除咗可以係5118同4803,仲可以係KK3607。不過3607應該上掛以來從未行過621
二、其實唔止S01,全部4個軌都唔開掛牌。衹不過通常在across比人報嘅都係S01。
三、 唔開掛牌都已經唔算係近期嘅事,自從攝影會主席同另一個掛牌佬走咗之後就已經係咁
年頭嘅時候,5118/4803一個月都開唔夠7-8日;但兩個掛牌佬未走之前基本上係日日行。

答返你個問題

點解唔開掛牌:
據講係因爲621嘅車會中段返廠,所以會優先安排需要換廣告/月檢嘅車黎行,咁就唔會浪費咗架車中段留廠嘅時間

至於點解係都要開BWU/ENU而唔開尿豬,呢層我都好想知
架KR8423我都係奇跡般咁見佢行過一次咁大把

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
gordon0530 + 1 + 10 唔該曬你的分析,起碼知道頭車點解不出掛牌.

查看全部評分

Gary_B 發表於 2017-12-14 03:22 | 顯示全部樓層
上星期有晚見到豬,睇唔到車牌同有冇入尿口
HY671 發表於 2017-12-14 16:59 | 顯示全部樓層

621現時掛牌為兩架ATEU及兩架3ASV。
回樓主:其實好多蛇車字軌係俾日修車或換廣告車行,方便中段做野。
可能宜家愈來愈多蛇車轉做行全日方便車長跳飛機,所以可以用黎做
日修車既字軌少左,咪用埋621部分字軌。
永遠懷念MJ
rollywang1022 發表於 2017-12-14 18:18 | 顯示全部樓層
HY671 發表於 2017-12-14 16:59
621現時掛牌為兩架ATEU及兩架3ASV。
回樓主:其實好多蛇車字軌係俾日修車或換廣告車行,方便中段做野。
可 ...

但其實所有車都有機會需要日修/換廣告,
何解621淨係派ENU/BWU,唔派尿豬/其他尿素車?

相比其他綫,671蛇軌開豬嘅機率,明顯比621蛇軌開豬嘅機率 高好多。
HR1377 發表於 2017-12-14 23:01 | 顯示全部樓層
其實部份兩味線蛇車掛牌都有類似情況,方便中段收車時做野

641, 62X U廠蛇車字軌等多數唔會出掛牌車
HY671 發表於 2017-12-18 17:08 | 顯示全部樓層

rollywang1022 發表於 2017-12-14 18:18
但其實所有車都有機會需要日修/換廣告,
何解621淨係派ENU/BWU,唔派尿豬/其他尿素車?

671宜家三架蛇車其中一架係掛豬 KF5040。

至於你話點解成日用橙牌替車唔用豬,呢點除左九巴應該無人答到確實答案俾你。
永遠懷念MJ
JZ3968 發表於 2017-12-18 22:42 | 顯示全部樓層
反而唔明點解 唔係掛牌佬開就唔出掛牌車?