hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 「機場快線」真正定義
開啟左側

「機場快線」真正定義

leochill 發表於 2017-12-15 14:35 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2017-12-15 12:11
A線根本就係機場專線,唔打算服務東涌居民嘅。東涌居民唔該搭返E車,唔好同尊貴嘅機場旅客爭車搭。

你話 ...

點解去搭飛機嘅乘客一定要畀貴D搭A車?
我係有錢畀幾千蚊張機票, 唔代表我願意畀多廿蚊搭A車

OK, 呢個係歷史嘅錯, 開錯左頭, 機場根本就只應有A車,
好, 咁假如拆開晒A/E線, E線唔入客運大樓,
但如果唔畀人用E線價錢搭A線去青馬轉車入東涌後勤區, A線夠客嗎?
E線無左A線幫手, 又載得晒通勤工客嗎?

根本通勤及飛機客就喺A/E線上混雜,
而A/E線就無辦法分別照顧好兩批不同嘅客
TuNg''=) 發表於 2017-12-15 15:25 來自手機 | 顯示全部樓層
S315E 發表於 2017-12-15 12:57
呢個某程度上叫做打個和,因為大家兜多咗嘅時間在於唔同地點E22兜東涌同後勤區,A22要兜九龍城、佐敦。
A ...

其實係99年重組E22,E23
A22繼續一線走天涯
先成為今日既局面
A285 發表於 2017-12-15 15:42 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2017-12-15 12:36
E線基本上只有E33、E34同E41先有呢個情況(因為該區當年規劃嗰陣無A線),但係而家巴士公司已經知錯,開 ...

但呢三條E 線本身定線超好,邊有人會比貴咁多走去搭快得少少嘅A 線?
miklcct 發表於 2017-12-15 15:53 | 顯示全部樓層

leochill 發表於 2017-12-15 14:35
點解去搭飛機嘅乘客一定要畀貴D搭A車?
我係有錢畀幾千蚊張機票, 唔代表我願意畀多廿蚊搭A車

呢兩批客根本就係要拆開,A還A,E還E。因為A車根本無可能做到通勤客(唔經後勤區),而E車亦都只係路過客運大樓放個站咁解,唔係做旅客生意。
對於通勤客,E車需要盡最大可能滿足通勤需要,但係非繁忙時間30分鐘一班重要周圍兜嗰啲根本就唔應該開(例如E22A咁)。而E車亦都要服務東涌居民去到唔同嘅旺區。

對於旅客,A車應該要盡量覆蓋全港所有住宅區。因為A車係特別線,搭得嘅都係有大型行李嘅旅客,加少數客運大樓員工。所以根本唔應該存在無A車而走去搭E車嘅理由。

咁通勤客(包括東涌居民)根本就唔會搭到A車,要轉車都無必要搭A車。例如我話南區有A無E咁點?唔該970轉E11;東區有A無E咁點?788轉E11;北區有A無E咁又點?279X轉E21。總之就係市區車轉市區車,自己有通勤需要就開條繁忙時間E車。

至於旅客,根本上係應該有A搭A,如果大量旅客有A走去搭E即係定線錯誤,如果因為無A走去搭E更加係超錯。A車開線門檻比E車低,有得E嘅唔該送埋條更快嘅A。只要條E線喺客運大樓佔全線客量超過三分一就已經係定線錯誤。當年開嘅E33、E34同E41更加係大錯特錯,強行E線當A線用。應該要有條A33喺屯門住宅區經屯門市中心直去機場,而E33就唔使上離境層;E34根本當初唔應該全日入天水圍,去到元朗就算,用一條A線行晒成個天水圍唔經元朗去機場;E41當初更加唔應開全日,應該係要開A線行晒大埔全日(大埔頭開,兜晒河北住宅),E車繁時服務,其它時間唔該轉車。
進智公交
0q9w8e 發表於 2017-12-15 16:26 來自手機 | 顯示全部樓層
AV296 發表於 2017-12-15 13:07
其實有大把香港人喜歡以價錢為第一考慮因素,把收費的重要性看高過時間(因為有些A線實在收得太貴),尤 ...

結果咪係走線上玩野...
個人覺得係龍運服務既人囗特別睇重價錢...
唔知係平均收入低啲定點啦...
A285 發表於 2017-12-15 16:29 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2017-12-15 16:26
結果咪係走線上玩野...
個人覺得係龍運服務既人囗特別睇重價錢...
唔知係平均收入低啲定點啦... ...

我覺得就算城巴開條A29 定線但經東涌嘅E 車結果都係會一樣A29 冇人搭
kitarolo 發表於 2017-12-15 17:07 | 顯示全部樓層

leochill 發表於 2017-12-15 14:35
點解去搭飛機嘅乘客
一定要畀貴D搭A車?
我係有錢畀幾千蚊張機票,
唔代表我願意畀多廿蚊搭A車

北嶼巴士線有多類乘客

1) 來往東涌的居民/上學/就業者
2) 後勤區就業者
3) GTC就業者
4) 出境旅客
5) 接機/送機
6) 空勤員

【出境唔代表要俾貴啲】

呢點同用私家車嘅人
反對電子道路收費、或泊車位
不足卻要求警方抄牌要手鬆一樣。

幾百蚊至過萬蚊嘅機票
都好,我解釋咗係行李票
嘅性質,即使不佔用行李架/
通道/輪椅位亦有另一問題,
機場職員輪班又好,平日放假
又好,客量相對穩定,但旅客除
大時大節外,好少有加班車,明顯
巴士公司加車都加A線啦。

E線就算近年多咗地盤
工友,因票價便宜無加車,
上唔到就閣下自理,旅客最密
一周一行好未?我認自私㗎,
加E車囉……兩蚊計劃亦如此。

仲有呀,有旅客搭的士都
去E線總站搭車去GTC……

【派無行李架嘅巴士行E線】
巴士公司會以方便調動
為由而拒絕,而且會影響
到空勤員前往機場嘅一程
(因為不是在GTC落車)

【員工有A線特價證】
上列(1)(5)客嘅無法受惠,另
A43仍比A22便宜,所以龍運
難進一步提供員工A線優惠。
咁我一樣可以話GTC返工就
願意俾A線價嗎?

【當初E線當A線用係錯】
E33,E34於20年前人口都
勉強撐得起1A1E,問題係有
輕鐵,即係話無論A/E走線有
幾大分別,大部分人會轉輕鐵
揀E線,仍較便宜。

【東涌居民搭港鐵或轉車
不需要/不應與旅客爭A線】
青馬大橋A轉E有回值嗎?
無嘅就唔好眼紅有人咁做……
至於轉乘問題,如果九巴肯整
279X轉自家E線優惠,好過等
仲未有消息嘅E43,290(A)想佔
有市場,推E32轉乘就十分積極。

【第一日A/E分工不清
早期分太清會雙輸局面】
呢點我承認,就算今日強行
將E線撤出GTC(預咗俾人插,
亦令GTC返工客搭貴線)而且
真係有啲線可貶為兩繁服務…

城二就話好耐無加價,
龍運多次調整就應該將
A線票價凍結、E線慢慢
加上去嚟拉近兩者距離。
唔好講到無補救機會啦……

【屯元天、大埔A線係補鑊】
龍運A線免費轉乘
S64(X)、龍運A線轉
九巴最高減6蚊仲明顯啦
尤其後者,九巴大部份巴士
無行李架,准上喼嘅之後嘅站
有輪椅客要用咁點算?

【龍運當年低價入標
問題唔應該由乘客承受】
就以A43原價計,今日嘅
$30.9肯定比開線時$28
「便宜」即係話跑輸物價,
E43因為限咗$17,一係就拋
三輸方案,一係就話轉乘解決
當要轉車兩次(共三程)是否仍
可接受?所有人住得靠近港鐵/
可上公路嘅路線之中途站?

(轉乘最便宜方案
係大埔轉E41,可能
係當年大埔起初只設
E無A嘅原因,養唔到兩條
而只得A嘅話,北區就要到
沙田先至有車去北嶼/機場
279X、A43亦唔係一開新機場
就有,但此兩線客量現不用多說)

結果巴士公司及熟悉
巴士者更加認定唔可以
用E線嚟到倒A線嘅米。

ricky 發表於 2017-12-15 19:46 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2017-12-15 13:07
A22同E22定線根本就係超錯。

A22應該要兜晒樂富黃大仙彩虹順利秀茂坪藍田呢啲住宅區做機場旅客,觀塘就 ...

E23唔去慈雲山,慈雲山無直接車去機場。
前荃葵青區居民
avianwind 發表於 2017-12-15 19:57 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2017-12-14 11:43
E線快過A線例子:E22 vs A22

如果巴士公司提議互換number
原E22收A線費...

區會一定會嘈

miklcct 發表於 2017-12-16 00:35 | 顯示全部樓層

avianwind 發表於 2017-12-15 19:57
如果巴士公司提議互換number
原E22收A線費...

E22改做東涌新市鎮去觀塘市區線,行晒東涌嘅屋邨,唔再兜九龍塘樂富,唔再入機場島
A22就唔再行佐敦馬頭圍,改為行樂富九龍塘鳳德邨順利秀茂坪落藍田(頂咗舊有E22,觀塘有A29,原有路段有E23,再將A29P整上安達)
E22A就cut剩繁時兼加停觀塘

咁樣一炮過cut晒觀塘全日入機場E車就皆大歡喜,送個E22轉S56 BBI俾你入機場島又有咩所謂?
進智公交