hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 論290B知名度及發展方向
開啟左側

[問題] 論290B知名度及發展方向

GZ4031 發表於 2017-12-15 21:01 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

290B 開左線一排,我都坐過好幾次,多數都係尚德/將中上車,發現
1. 呢班車大約係1733-1736 左右到尚德,九成都係響1730彩明開班290後面, 問題係, 幾乎每次都係得我一個會等B車, 明明只係差30秒就到, 冇客留意到, 只會繼續搭290
2. 有好少數翠林康盛客好似開始留意有呢班車, 同1720班290A一齊到既話會選擇等一等B車, 但真係好少
3. 呢班車平均快過1730果班290 大約12-18分鐘, 而同1710果班比就慢5分鐘/差唔多一齊到
今日搭過B仔, 1733將中開車, 大約1825左右到葵芳廣場, 塞車光輝落到油站就1835左右
咁根據以上既points, 我覺得其實九巴大可以諗一諗推廣多d 290B呢條線, 因為根本條線響將軍澳仲有好多空間上人, 明明290班客都係想出荃葵/少量沿線流水, 但係就因灼唔識B車以焗兜, 亦唔少人可能因為咁轉鐵
以今日下繁西行交通正常黎計, 如果290B出名D, 再加多一兩班車 (1715 1740 1800咁), 其實真係有機會吸到多少少將南客上, 50分鐘左右到葵芳其實對比地鐵已經唔差, 雖則塞車另計
當然唔少人都會覺得290B咁既客量真係唔岩加班, 係加都加比東行, 呢點都有道理既, 不過其實以將南發展, 再加上黎緊將藍隧道 (好遠好遠), 遲早290都有機會要拆比將南加快車程, 做多一水客, 如果290B肯加推一下知名度, 可能係一個更好既方法?
同埋加推完知名度, 我覺得290B都應該以半特快既方向去做 (雖然E家都係半特快), 例如可以飛左 馬游塘村, 畢架山, 豐力樓呢D站, 以呢個方向吸引將南客, 再借呢個名日後起好隧道後做大佢 (有人建議過將藍再跑中九龍幹線, 當然可能太遠)
li1872903 發表於 2017-12-15 21:06 來自手機 | 顯示全部樓層
改行隧道落觀塘出就差唔多
HT408 發表於 2017-12-15 21:10 來自手機 | 顯示全部樓層
li1872903 發表於 2017-12-15 21:06

出到觀塘道塞到阿媽都唔認得,我寧願坐番290
0q9w8e 發表於 2017-12-15 21:14 來自手機 | 顯示全部樓層

改行聯仁返,楊屋道?
 樓主| GZ4031 發表於 2017-12-15 21:17 | 顯示全部樓層
li1872903 發表於 2017-12-15 21:06

不了
今日觀塘出大西北堆車甩到PK
彩虹排左過百人
有人見到咁上左我班290B落西站走人
 樓主| GZ4031 發表於 2017-12-15 21:20 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2017-12-15 21:14
改行聯仁返,楊屋道?

比你講楊屋道又諗起直達荃灣特快
呢一點可以考慮以X290 (建議下啫)做
290B主打番將南下繁特快 (當然如果宣傳完有好到既可以考慮加少少反方向 , 290X始終要兜安達)
X290可以做番荃灣東到西約既特快, 跟290停完康盛寶達下個站就係930X荃灣頭站咁碌番愉景再去麗城
li1872903 發表於 2017-12-15 21:26 來自手機 | 顯示全部樓層

HT408 發表於 2017-12-15 21:10
出到觀塘道塞到阿媽都唔認得,我寧願坐番290

行觀繞落新蒲崗入返龍翔道咪得
 樓主| GZ4031 發表於 2017-12-15 21:37 | 顯示全部樓層
li1872903 發表於 2017-12-15 21:26
行觀繞落新蒲崗入返龍翔道咪得

講真好人好姐仲上繞道
拿, 如果你行將隧走繞道, 290B果個時段就必塞 (仲要我今日望住隧道塞到拉手制, 另加今日寶達出彩虹好似行左6-7分鐘就到白虹樓, 差少少全綠燈)
你行到寶達上就仲死, 都唔知快得幾多
塞埋新蒲崗......
你明既
lsc04d11 發表於 2017-12-15 21:41 | 顯示全部樓層
開線前一星期,造1745昇,原本都有諗過以後靠佢返屯門(仲要知道延專營權後可平轉屯門M車wo……要快就轉61X)
不過開線前戈為1715開,咁冇計喇,工都未放……
kay 發表於 2017-12-15 22:04 | 顯示全部樓層

290系應該多一條開FULL DAY,不過唔知係B定X了
世界很簡單 人類很複雜