hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴計劃增設多條九龍市區特快路線
開啟左側

[小道消息] 九巴計劃增設多條九龍市區特快路線

dennis28a 發表於 2017-12-27 04:50 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-12-26 12:34
乜藍田唔係秀茂坪既合理接駁點?你唔計落去就唔算數?

康翠落寶林、秀茂坪落藍田,共通點都係

完全錯晒,你講得出依句就根本唔了解康翠、秀茂坪同安達臣交通設計。

綠小 71 系同 213M 要放藍田,主因係車程同里數問題,但事實上落到藍田站,
係用緊同一方向既觀塘線東西兩邊走,以及用緊同觀塘市中心差唔多既巴士線做 BBI,
整體交通既 Model 係極為相似,完全係減輕唔到觀塘道骨幹既港鐵線同巴士線既 Volume,只係舒緩左觀塘站既入閘數目。

我解釋過,原建議既山上東九龍綫本應係要落九龍灣,就係因為觀塘道 Volume 問題而改放鑽石山做轉車站。

點解 71A/B 係開去藍田站,之後 213M 又開去藍田站,而唔去油塘?
因為藍田雖然要轉多次車,但行少一大段,其實仲好過油塘轉

安達臣巴士網絡設計之初,駁鐵線的確首選係以油塘為循環點,而非藍田(同藍田站 PTI 無位有關)。
但行落油塘既巴士里數係落藍田既 Double,用車數目比油塘為高,所以改為藍田站泊街。

而落油塘既選擇,就因為咁而衍生左 214 拉落油塘依個方案出黎。

不過唔可以用呢個做理由,唔計藍田做合理駁腳點囉。
事實係日日大把人用緊 71A/B 213M

我無講藍田站唔係合理駁腳點,但係規劃署、運輸署做研究上面,
牛頭角、觀塘、藍田係屬於同一條 Routing;彩虹、鑽石山係第二條 Routing;寶林、坑口係第三條 Routing。
佢地係計相近既 Area,而唔係計單一一個站。

問題係 290/A 開左之後,98A 客量無明顯減少

點解康翠班人唔落彩虹轉?一來收費問題,
二來如果係轉其他新界車,觀塘轉都仲有位坐,
但去到彩虹先轉?已經俾觀塘人坐滿晒,89C 89X 258D 268C 尤甚

你明知道呢班係 BBI 客就最好

290 開線後,其實 98A 客量係有少到,只係因為減班,以及將廠收車問題,睇落無咩點變。

而且,你真係咁肯定康翠班人係觀塘道轉新界線?似乎實際數字上,又唔係絕對,特別係新界西線。

一樣還一樣,93A 95M 係一件事,但當時 93K 95 盤數都唔好睇,
兼且有你口中「成堆車走去塞」既問題,如果換到其他佢地想要既野返來,佢地係好歡迎

問題係 88 213X 係換線的阻礙,今日 88 213X 已經分走左當日可以換返來的新線既唔少客,
你估九巴仲有幾多誘因去用 93K 95 換其他野返來?唔會搞到盤數仲差?定係用呢兩條線
(尤其 93K)做貴價流水,屈班上唔到 98A 既人俾多 $1.3 - 7 坐車?

如果係換山上版 796X,我都會收貨,唔太兜都可以接受,
但當時傳聞除左山上版 796X 外,仲傳過一條同今日 213X 行法 90% 一樣,不過寶達後去翠林而唔係安泰

咁你話 213X 係咪翠林尖咀線的阻礙?當然我覺得今日仲有其他方法做,
但當時個 plan 已經唔可行

你口中果一條同 213X 行法九成一樣既線,我就真係無聽過。
不過我反而聽過係考慮過將 13X 直接拉入康翠(不經啟麗),兼同時將 224X 全日(目的,取消 95)。
最後點解唔成事,你自行消化下 13X 由翠林去到尖東既車程,以及 224X 全到日未?另外要過到彩虹道果關。

如果康翠真係唔介意兜既,13X 拉入翠林依個計劃仲可以做嫁,點會唔可行。
213X 同 213M 最終目的地係石礦場巴士總站,又介唔介意幾 213X 由石礦場再拉入康翠?到時再一拆二直上觀繞?唔好講到尖沙咀真係封左盤,搶晒班潛在客源。

費事盤數唔靚?98A BBI 客太多,盤數係差,但據知 98C 98D 係有肉食的

98C 有肉食?一般啦。
98D?有肉食又點,脫班嚴重。

沿路塞車,加時拉疏班次但唔減車係一件事,
但明明唔夠載,都走去減車,係另一件事,而你就將呢樣野合理化,我覺得係不可接受

早排 89 先減完車出黎,比左落 88 同 88X,係唔係代表 89 本身夠載?
明唔明點解 98 系要減車比 290 系未?
唔係我想將依件事合理化,而係如果山上多左條跨區直出線既後果。

而家車廠唔夠車出,而中途起載搞唔掂,區議會日日投訴,運輸署成日數數,巴士公司仲唔做野?

你仲未答我,如果用呢個邏輯,601 619 係咪應該減班支援安達臣

...

按你邏輯,秀茂坪 1A 13D 13X、四順 26 27、尚德 296A 296C 296D
一樣都要面對塞車加時過鐘踢車私走的問題,又唔見佢地減呢幾條線既車?
減 98A 98C 98D 就得,減 1A 13D 13X 就唔得?

...

又咁講,我夠知道九廠為左維持幾條招標線(290/A 同安達臣)的班次,
唔止將北 98 系,成個九廠範圍其他地頭都有收車。
但秀茂坪本身已經係呢兩年新線的大贏家,如果真係要找數,
有咩理由唔係搵最大贏家找返合理數目?
而你不斷帶人遊花園,講到好似搵將北找數就天經地義,唔講下點解唔搵其他區找數,呢點係最令我反對的地方

嗱,如果每日發生既事係,1A、13D、13X 都收緊車支援緊安達臣招標線,間唔中連 601 都要幫拖救命,你又點睇?
因為 13D 同 213D;13X 同 213X 係共同派車,學你咁講,有責任嫁。
而且每日九巴由得 13X 大脫班,都要優先救 213X。13D 仲勁,有時由寶達無車返索性唔理。
只係觀塘區無明顯減個 13D 同 13X 時間表姐,無減時間表唔代表無減車、收車。
你又知秀茂坪無找數?13D 同 13X 無找數?

所以好多野唔好睇表面,98A、98C 收車收得勁,係 7 成救緊 290、3 成救緊 98D。
但你講到咩都係安達臣既錯,收車就係一定支援安達臣,其實觀塘、秀茂坪、油塘一直暗地裡找緊數去搞安達臣係事實。
人地講你就週時間表無減唔算數,完全唔考慮下 98 系兇手係 290 系身上,咩都怪落新區同秀茂坪,真係呢。
惡意回復是不道德的行為。
ATEU15 發表於 2017-12-27 07:22 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2017-12-27 04:50
完全錯晒,你講得出依句就根本唔了解康翠、秀茂坪同安達臣交通設計。

綠小 71 系同 213M 要放藍田,主因 ...

咪玩啦。13x直接拉入康翠的话秀明道樂華回程全线被加价
S3BL100 發表於 2017-12-27 11:43 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2017-12-27 04:50

綠小 71 系同 213M 要放藍田,主因 ...

討論到此已失焦,不過千字文的確可以轉移視線

點解我地會爭論落藍田駁腳係咪合理?因為
你之前一直講到好似康翠駁腳配套好過秀茂坪,而我唔同意,
然後你又曾經唔當 71A/B 係合理駁腳選擇

而家講到去邊個站駁腳會對觀塘線客流有咩影響,
我想講既係,呢點根本同駁腳配套對使用者係咪合理,完全無關

當然規劃角度,係唔想塞晒咁多人落觀塘站轉車,
但用家角度,最緊要係有合理班次、最直接路線,去到佢地要轉下一程車既地點,
而唔使行好遠或者等好耐先上到車

不過咁,就算俾你去到油塘轉車,向西行既人咪一樣要經過觀塘道上面果段架空地鐵,
對西行 volume 根本無影響,甚至對油塘東隧過海既 volume 都無影響,
你最多只可以話藍田至油塘一段觀塘線東行少左人

但至低限度,秀茂坪的駁腳配套其實唔差過康翠

早排 89 先減完車出黎,比左落 88 同 88X,係唔係代表 89 本身夠載?
明唔明點解 98 系要減車比 290 系未?

89 點同?一來條線長期多人得來又唔係爆,
二來客源同 88 88X 有重疊,的確因為 88 88X 的存在而明顯少左客

98A 減車俾 290 系都算,但 98C 98D 呢?同 290 客源有咩重疊?

咁當然秀茂坪其他線都有收車,但真係入紙減車恆常化的,係 98A/C/D,
而唔係明顯夠載而且減完影響都無咁大的 13D 之類,講得通?

收車同埋入紙減車係兩件事

仲要今次係因為要供車俾 290X 而要減 98A/C/D,
同埋之前因為要幫 290/A 加班而減 93A 98A 98C,同區左手交右手,已經係完全兩回事

290X 同埋被減車而本身已經爆的路線,完全無客源重疊,
康翠人本身會搭 290/A 既已經搭左,唔會因為有多條 290X 而又執多左康翠客,
98C 98D 本身更加係完全唔關事

如果你話開條康翠尖咀線,分走 98A 轉 215X 的乘客,
或者康翠沙田線,又分走一班 98A 轉大隧線的乘客,
再同我減 98A,咁就講得通,我無任歡迎。
但今次好明顯係講唔通

當然,你可以夾硬話 98A 應該同 93K 一併考慮,
上唔到 98A 咪上 93K 囉,話知你因為無左個 BBI 而要科多 $7

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2017-12-27 12:16 | 顯示全部樓層

transbus 發表於 2017-12-26 23:54
恕我講唔清楚,
小結一下:
13D,取消,部分車隊俾98A維持班次。

明明和樂邨係 93A 95M 的客倉,就因為要夾硬做到好似唔使將軍澳同秀茂坪 share 線就變真空

鬥氣都唔係咁損人不利己啦下話…

93A 係有客觀需要保持而家行法的

S3BL100 發表於 2017-12-27 12:22 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-12-26 23:55
其實最絕嘅方法係開大循環,一拼食曬13D+95M+296M 維港灣↺坑口 (循環係因為唔想連續兩次兜坑口站同坑口北 ...

就算 13D+95M 都係過份左

然後又會有班人指住來鬧點解康翠有四條旺角線

10598C 發表於 2017-12-27 13:08 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-12-27 12:22
就算 13D+95M 都係過份左

然後又會有班人指住來鬧點解康翠有四條旺角線

咁我只會笑嗰啲鬧康翠嘅人無知
LAK2 發表於 2017-12-27 19:15 來自手機 | 顯示全部樓層

見又有人講95M聯合醫院問題,路過插下咀。醫院依家重建緊,據了解日後會喺秀茂坪道開個行人出入口,似乎將來用95已可處理呢個問題。
10598C 發表於 2017-12-27 20:43 來自手機 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2017-12-27 19:15
見又有人講95M聯合醫院問題,路過插下咀。醫院依家重建緊,據了解日後會喺秀茂坪道開個行人出入口,似乎將 ...

有冇樓梯先?有既話班廢老會繼續“強烈要求”保留原本個站
有嘅話95M就真係可以收檔啦,最多加返個“特惠站”係個711到
transbus 發表於 2017-12-27 21:07 | 顯示全部樓層
頭先19:45西行,又係13x 46分一架,213x正常班次,
真係多謝晒

坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
ahken 發表於 2017-12-28 19:58 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2017-12-20 13:53
要搞特快,其實係一堆紅隧過海線

101/102/104/106/111/112/116

呢堆線真係過時到冇得再過時, 一定會提速
又係果句, 118可以提點解102/106/112/116又唔俾提速? 大家心照啦
截至2023年3月2日, 已有877累積積分