hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署計劃試辦73B線【大埔那打素醫院—上水(循環線) ...
開啟左側

[路線消息] 運輸署計劃試辦73B線【大埔那打素醫院—上水(循環線)】

shakugan2005 發表於 2017-12-20 22:54 | 顯示全部樓層

HG6729 發表於 2017-12-20 21:51
其實冇加價 因為以前73 放上水都係 8 蚊即係而家8.4

單程收費計, 東鐵太平, 小巴太貴, 以前就算全線非空調既73/73A都唔夠東鐵黎, 後尾全冷埋用價錢比已經唔洗玩, 巴士冇個羅湖大水喉點補貼到? 只不過可以話當初所謂既區域重組完全係垃圾, 華明轉車站完全係廢話, 73/73A/74A可以執得好D就亂咁縮短削班務求令到冇人搭, 之後賺錢就諗方法整返74D果種廢線出黎, 整走條70X都唔改快70X但到頭來又係要整條277E, 縮走76K/77K返上水遲D又話要開條261P落粉嶺

SSBT 發表於 2017-12-21 00:27 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2017-12-20 22:54
單程收費計, 東鐵太平, 小巴太貴, 以前就算全線非空調既73/73A都唔夠東鐵黎, 後尾全冷埋用價錢比已經唔洗 ...

靠70K/273A 做轉乘就死得人
尤其係70K, 係北區遊花園, 班次又疏
我試過一次由天平搭70K 去華明轉73A出沙田
但係兩條線都疏車, 最後用左差唔多兩個鐘先出到沙田

而家整返條73B 只不過係補償返當初一半服務
=0=
busnrail_fans 發表於 2017-12-21 01:39 | 顯示全部樓層
其實呢排有關當局提出又開呢條73B線,又開上水經大埔沙田來往西九高鐵站線(心水清嘅朋友,都大概估到呢條線「醉翁之意不在酒」,所以唔好再提呢線接駁高鐵站嘅功效喇),開咁多條特快來往東鐵新東沿線地區(即係北區、大埔、沙田)嘅巴士線,到底為乜?

間接承認幾年前嘅北區巴士重組搞73/A嘅方向係錯誤?
為沙中線過海之後得返9卡車列車嘅東鐵爆煲做準備?
放棄「以鐵路為骨幹」嘅公共交通政策?
定係.......九巴想將來嘅月票客完全放棄鐵路?開呢d特快路線增加誘因,吸引佢地連來往北區、大埔、沙田三區都改搭巴士,摒棄東鐵?

HF3204@243M 發表於 2017-12-21 04:10 | 顯示全部樓層

唔好計醫院

剩係開條跑公路又遠離鐵路既線

起碼吸引過鐵路或者 73 73A 轉嚟轉去

呢條線肯做既話,全日唔難
iseen 發表於 2017-12-21 06:32 | 顯示全部樓層
busnrail_fans 發表於 2017-12-21 01:39
其實呢排有關當局提出又開呢條73B線,又開上水經大埔沙田來往西九高鐵站線(心水清嘅朋友,都大概估到呢條 ...

九巴睇怕真係想借D依做 "區間特快" 去搶火車客, 而個價唔比紅小貴既話就會有人buy
我相信有唔少以前F1區都有改特快 73 / 73A 建議, 仲要好多年

不過, 我覺得家陣九巴有無循環線上腦, 中長途都咁做去偷時間
我係做路策組既話, 我會覺得上水頭站逆走聯和墟, 祥華做總站會好少少, 咁有機會食埋上水轉車客
andy1010 發表於 2017-12-21 19:43 | 顯示全部樓層

呢條線肯定係想做全日
佢寫"為進一步方便石湖墟、天平邨、聯和墟及祥華邨一帶居民前往大埔區", 而唔係淨係去醫院仲插定旗做埋第九區
s3bl469@73a 發表於 2017-12-21 20:42 | 顯示全部樓層

gu9434@24 發表於 2017-12-21 21:38 | 顯示全部樓層

上水>大埔(大埔中心)特快..單係這舊客點睇都有得做

TP人 發表於 2017-12-21 21:40 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2017-12-20 10:38
咁好明顯73B都係借D兩味車中段有空檔先做
拉到落下繁都有車既機會真係幾低下
...

睇睇89S, 原本都係諗住朝十晚四,
結果最後咪朝早插幾班, 下繁同晚間疏疏地,都叫做有車行
73B經過哂大埔中心,粉嶺中心和上水中心,
覆蓋全面性點都好過89S
所以要睇吓大埔和北區的議員可否fight個長D的服務時間
起碼朝七晚八先啦
繁時車源緊張咪半粒鐘一班先 (我估要三架車)
九巴有心搵車實搵到

創出自己一片天空  重新領回自我國度
s3bl469@73a 發表於 2017-12-21 21:43 | 顯示全部樓層