hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署計劃試辦73B線【大埔那打素醫院—上水(循環線) ...
開啟左側

[路線消息] 運輸署計劃試辦73B線【大埔那打素醫院—上水(循環線)】

jocosben 發表於 2018-1-4 22:16 來自手機 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2018-1-4 19:45
可能會加經北區醫院

唔好喇掛,如果要加經北區醫院,再加上運吉同九巴地圖黨既世界級走線,成件事一定好難睇
其實本身條線主力做鐵路軌以北既地方,北區醫院相反位於市鎮南面,拖埋落去走線真係好難兼顧得好
跟番73B原本走線,如果加經北區醫院,上水站後好大機會按78K行法入一入上水南,再出番雞嶺再落粉公,變左大埔》粉中》聯和墟》天平》上水市中心》北區醫院》大埔
唔好話粉中祥華要行哂成個北區先落到大埔,聯和墟本身作為中間點要兜到落上水南先離開北區都夠哂倒客
73B原線有個亮點係南行上水即落粉公,做到上水特快,走線仲快過鐵路,甘樣兜法會無哂特快效果
要求加經北區醫院應該係大埔區議員要求吧?佢地想方便大埔人去新界聯網醫院。但除左少數輪椅客外,大部分人都可以搭番502喇
呢條線定位應該係做好北區同大埔兩個相連區域既連接,而唔係單純H線,如果單單做醫院客真係聽楂兜都得喇
shakugan2005 發表於 2018-1-4 22:30 | 顯示全部樓層
hadboy5 發表於 2018-1-4 19:48
Cut 左沙田段就到埔公同大窩西反對,cut 73變73B就到大窩西沿線反對,結果只有嘔額外車落去做
...

咁縮短到華明前73用8部車, 73A用8部車, 依家又嘔返D車出黎做73B, 未完全係證明當年縮短係錯嫁囉, 當年根本就係為重組而重組搞政治SHOW, 再之前73夠話為左北區醫院特登將架73拉過去, 仲要由彩園拉架73過去都要加價, 點解果陣唔提要開73B而要搵架73慢遊過去?
SSBT 發表於 2018-1-5 00:35 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2018-1-4 22:16
唔好喇掛,如果要加經北區醫院,再加上運吉同九巴地圖黨既世界級走線,成件事一定好難睇
其實本身條線主 ...

一陣去得北區醫院,
清河藍議員又會跳出黎話要入清河
咁搞法2047都未上到公路
=0=
busnrail_fans 發表於 2018-1-5 01:28 | 顯示全部樓層

SSBT 發表於 2018-1-5 00:35
一陣去得北區醫院,
清河藍議員又會跳出黎話要入清河
咁搞法2047都未上到公路

最折衷應該係往北區方向首先去左雞嶺迴旋處先,然後經清曉路同埋北區醫院,之後跟返舊時73號線咁去聯和墟同埋祥華邨(但係天平至聯和一段就改行馬適路),去到塘坑先落返公路出大埔

至少粉嶺公路往元朗方向經雞嶺迴旋處入上水南唔使經迴旋處主體,呢度都應該塞少d.....
busnrail_fans 發表於 2018-1-5 01:35 | 顯示全部樓層
BTW
今年度RRP只獲施捨半條673嘅翠麗區,喺呢個73B嘅方案入面,又係繼續被無視

睇怕樓上提到「路線修訂」方面,應該都唔會係關呢區事ga喇
KC3555 發表於 2018-1-7 22:35 來自手機 | 顯示全部樓層
busnrail_fans 發表於 2018-1-5 01:35
BTW
今年度RRP只獲施捨半條673嘅翠麗區,喺呢個73B嘅方案入面,又係繼續被無視

真係有議員爭取,不過唔係自己人,繼續被無視咁解。
busnrail_fans 發表於 2018-1-9 20:51 | 顯示全部樓層

KC3555 發表於 2018-1-7 22:35
真係有議員爭取,不過唔係自己人,繼續被無視咁解。

就算係當區「自己人」都有係咁以就673服務翠麗呢個議題表過下態咁,到頭來嘛又係得半條線(有出冇入)施捨?!
真係皇恩浩蕩

至於嗰位當區鄉黑「自己人」,佢會理要倚賴公共交通工具出市區返工返學嘅「非我族裔」嘅感受咩?
佢差在未出到聲叫呢班「非我族裔」唔好出遠街喇,多d留區消費,幫襯佢族裔(甚至佢自己)有份嘅嗰間違規BBQ場啦
erio 發表於 2018-1-27 18:38 | 顯示全部樓層
小巴502經常客滿飛站,有需要整73B
chanvito 發表於 2018-4-8 11:12 來自手機 | 顯示全部樓層
運輸署現修訂行車路線改經粉嶺健康中心,不經皇府山,並加停粉嶺公路南行轉乘站
luijube 發表於 2018-4-8 16:53 來自手機 | 顯示全部樓層

chanvito 發表於 2018-4-8 11:12
運輸署現修訂行車路線改經粉嶺健康中心,不經皇府山,並加停粉嶺公路南行轉乘站 ...

轉車站拍係邊個坑?遲d全部都比其他路線拍曬