hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 聯營線更變營運方法的可行性
開啟左側

[其他] 聯營線更變營運方法的可行性

樓主| AV296 發表於 2017-12-22 21:29 來自手機 | 顯示全部樓層

突然想到一個idea:

成立一個巴士公司,新城龍九各佔25%,把所有聯營線放進去

再把所有聯營線以307式運作

不過所有的事,等2021先講…

#唔知加唔加嶼巴
clivetock 發表於 2017-12-22 23:15 | 顯示全部樓層
AV296 發表於 2017-12-22 21:29
突然想到一個idea:

成立一個巴士公司,新城龍九各佔25%,把所有聯營線放進去

開間合資公司牌面上應該係最簡單嘅方案,但係變咗過海線要有自己車隊同埋司機,唔可以同本土線share,用多咗資源巴士公司多數唔肯
 樓主| AV296 發表於 2017-12-23 10:55 來自手機 | 顯示全部樓層
clivetock 發表於 2017-12-22 23:15
開間合資公司牌面上應該係最簡單嘅方案,但係變咗過海線要有自己車隊同埋司機,唔可以同本土線share,用 ...

未必,只要用新城龍九本身的車就可以,譬如E31曾經用過九巴的龍
clivetock 發表於 2017-12-23 11:22 | 顯示全部樓層

AV296 發表於 2017-12-23 10:55
未必,只要用新城龍九本身的車就可以,譬如E31曾經用過九巴的龍

開合資公司當然可以係新城龍九攞車,唔使另外使錢買車,但係我個意思係咁樣分開公司之後過海線同埋本土線唔可以互相order會用多咗司機同埋車,後勤設施好似車廠、維修人員等都冇得同本土線share,會計上都要分開計

九巴龍運可以互相order同埋share後勤設施係因為佢哋同一個老細,但係合資公司要同時顧及九巴以及新城嘅利益就唔可以咁做
horsedog83 發表於 2017-12-24 00:32 來自手機 | 顯示全部樓層
AV296 發表於 2017-12-20 15:39
102/6 如果唔同公司做,會有好激烈的競爭
905/914 都係一樣情況
112/6 一樣

106就好難,因為2間公司行車時間不足。至於914其實好多人唔知道天后尾段係梅花間足開。至於601,寶達金鐘尾車係新巴。113除左乍灣尾車係九巴外,彩虹頭尾車同乍灣頭車係新巴。113尾段係梅花間足開車
FY5856 發表於 2017-12-24 01:15 來自手機 | 顯示全部樓層
mak5052 發表於 2017-12-20 15:01
不如同四間公司傾,2027 年後廢除聯營制度,初步建議如下:
1: 2023 年機場路線專營期滿後,R8、S1(連X1 ...

做 R8 個間蝕死
做 S1 個間賺死
咁樣分法咪盞唔平均然後一野推倒...
dogdog002 發表於 2017-12-25 00:20 | 顯示全部樓層

FY5856 發表於 2017-12-24 01:15
做 R8 個間蝕死
做 S1 個間賺死
咁樣分法咪盞唔平均然後一野推倒...

有錢賺大家咪敵對

無錢賺大家就係朋友

R8可以Friend到朝早齋龍運出車

X1可以Cheap到唔Show對家服務時間

等堆客以為無客果下都幾低B
Ravenclaw 發表於 2017-12-25 01:20 | 顯示全部樓層
一樣野...聯營線重組風險最大,大把路線建議好做,用黎交功課,大把新地方要開線,你話負責編路線班人會唔會走去搞呢d咁高風險既事去增加比人炒既機會呢?

等d主要鐵路都通哂車,等某d隧道線客量暴跌,等隻鑊爆先理佢最好...

到時就可以慢慢陰死d聯營線...

聯營線更變營運方法的可行性? 等老運變成真系為民服務既一天啦...
HM3044 發表於 2017-12-25 01:36 | 顯示全部樓層
182比城仔獨營可以解決埋88R嘅問題,好似當年969B咁
但城仔可以攞邊條線出嚟交換比九仔變獨營會係一大難題
clivetock 發表於 2017-12-25 17:40 | 顯示全部樓層

HM3044 發表於 2017-12-25 01:36
182比城仔獨營可以解決埋88R嘅問題,好似當年969B咁
但城仔可以攞邊條線出嚟交換比九仔變獨營會係一大難題 ...

678得唔得?順便比九巴統一北區過海市場