hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 西鐵綫唔覺唔覺已經14年,當初企硬唔入屯門區仲好過? ...
開啟左側

西鐵綫唔覺唔覺已經14年,當初企硬唔入屯門區仲好過?

ArnoldC 發表於 2017-12-21 18:37 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2017-12-21 12:50
你咪玩就真啦,西鐵7卡年代已經飽和咗啦,成個廠嘅車出晒(剩一抽法定後備)都唔夠載,先提早7改8加容量 ...

唔好唔記得,改用4ppsm係幾年前嘅事,之前一向對外公布係6ppsm,內部目標就4.4-4.5ppsm。
仲有呢,西鐵只能夠行21tph,係受沙中線工程影響。

P/S 「『法定』後備」係邊條法律?剩低嗰列應該係大修車,而good practice係剩2-3列。
mckhgc 發表於 2017-12-21 20:46 | 顯示全部樓層

又講呢D,真係覺得火山爆發 ,預左被負評我都要講。

香港各鐵路線當中,西鐵唔係差 ,甚至算係多有優待。但偏偏最多意見最重怨氣最講到全世界欠左佢咁既,又係西鐵班「大」西北人。

西鐵通車頭十年八年,最常見就係:
怨東鐵天價蝗站唔補貼西鐵係「唔公平」(其他線條條都冇蝗站補貼,連東鐵衛星線馬鞍山線都冇,但冇一條線居民會好似「大」西北人咁係咁嘈怨冇過境補貼);

怨西鐵唔去到自己門口,要輕鐵K巴免費接駁又麻煩又唔方便(其他區要駁鐵,幾乎全部要另費巴士小巴,又係冇一度會好似「大」西北人咁嘈嘈嘈)。

早排一篇咩「新界西人係堅毅物種」既自吹自擂文在網上瘋傳,又係講到「大」西北全世界最慘最可憐最唔方便(事實上,來往大多數市區核心地段,新界西係比新界東/北直接同省時).......

近幾年,就轉為嘈西鐵唔夠載,全「大」西北得一條鐵路唔夠,應該元天一條線,屯門又一條獨立線經沿屯公去荃灣,呀最好整埋屯嶼線跨海去機場.....

入正題,睇下西鐵既負擔係點:

主要服務屯門區及元朗區(含天水圍)居民:1,103,577人*
沿線大學:2間
純本地客運,過境客負擔近乎零,通常只限尖東< >紅磡一小段有零星蝗(要怪就怪尖東歸西呢個完全不合理不公平既決定)

又睇下新界另一邊,一條某些「大」西北人好眼紅好葡萄既「價廉物美」鐵路,又負擔緊乜

主要服務北區、大埔區及沙田區(含馬鞍山)居民:1,278,990人*
沿線大學:5間
獨家全單硬食所有鐵路陸路過境負擔,包括全球最繁忙陸路口岸羅湖,回鄉阿嬋、尋歡阿叔、自由蝗、水貨賊,篋、紅白藍、紙皮箱、奶粉、連洗衣機雪櫃都有。仲未計蝗通車阻頭阻勢。

西鐵咁都要怨要叫頂唔順?到底係「大」西北人D人特別惡,定係其他地區D人太馴良?

留名等睇幾年後嘈西鐵冇過海係「唔公平」。

*資料取自 香港2016年中期人口統計結果 > 主要統計表 A201a 按區議會分區及年劃分的人口

http://www.bycensus2016.gov.hk/tc/bc-mt.html

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
barking + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

最差配套 狗也不D
LN9267 發表於 2017-12-21 21:49 | 顯示全部樓層
講真,之前聽元朗區議會錄音,有議員建議興建新鐵路由新界西北去中環。

我心想,如果這麼容易,中環南站不會難產收場吧。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
20160424 發表於 2017-12-21 22:27 | 顯示全部樓層

LN9267 發表於 2017-12-21 21:49
講真,之前聽元朗區議會錄音,有議員建議興建新鐵路由新界西北去中環。

我心想,如果這麼容易,中環南站不 ...

如果大陸想起條鐵去中環,咁岩路過大西北,又唔同講法,舊酒新瓶既東大嶼計劃同翻生既十一號幹線正似此象
 樓主| paul2357paul 發表於 2017-12-21 23:03 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2017-12-21 15:17
其實西鐵每小時夠行30班,原規劃重要係9班的情況下做到的班次水平,而家20班港鐵唔買車就話飽和,唉 ...

買新車要配合埋紅磡新廠啓用,否則都係周圍泊。
hokachung 發表於 2017-12-22 01:29 | 顯示全部樓層
mckhgc 發表於 2017-12-21 20:46
入正題,睇下西鐵既負擔係點:

主要服務屯門區及元朗區(含天水圍)居民:1,103,577人*
沿線大學:2間
純本地客運,過境客負擔近乎零,通常只限尖東< >紅磡一小段有零星蝗(要怪就怪尖東歸西呢個完全不合理不公平既決定)
...

唔好意思,真係唔能夠同意呢段
西鐵綫表面上無過境車站,但係實際上係接駁緊兩個管制站,就係深圳灣同落馬洲支綫
B1同B2系都有大量嘅乘客轉乘西鐵綫

就講下B2系,
貴為嶼巴綫皇,B2開綫短短兩年就拆左條全日B2P出黎,就係要專門服待呢班客
之後單層車變雙層車、再拆條差唔多淨去天水圍站嘅B2X出黎
後來天水圍站B出口行人天橋都話要裝Lift,某程度係因為太多人搬大型行李上樓梯造成危險
根本B2P/B2X埋天盛苑站落客時間同K76不相伯仲
所以西鐵綫點會無喼神、點止本地客運咁簡單

Twinings 發表於 2017-12-22 07:20 來自手機 | 顯示全部樓層

hokachung 發表於 2017-12-22 01:29
唔好意思,真係唔能夠同意呢段
西鐵綫表面上無過境車站,但係實際上係接駁緊兩個管制站,就係深圳灣同落馬 ...

非常同意,天水圍站、元朗站、錦上路站都有大批乘客轉坐巴士過境。日後北環綫通車,西鐵情況可能更差。
timewater 發表於 2017-12-22 10:18 | 顯示全部樓層
mckhgc 發表於 2017-12-21 20:46
又講呢D,真係覺得火山爆發 ,預左被負評我都要講。

香港各鐵路線當中,西鐵唔係差 ,甚至算係多有優待。 ...

其實你睇美孚站同尖東站要行10分鐘, 反而以前地鐵可以對面月台轉車
2000年代既嘢竟然落後過70年代

同埋元朗站同朗屏站最方便應該係大馬路地底, 方便乘客 方便大家
邊個叫九鐵個個站都起得咁掉腳
eternalflame 發表於 2017-12-22 10:35 | 顯示全部樓層
timewater 發表於 2017-12-22 10:18
其實你睇美孚站同尖東站要行10分鐘, 反而以前地鐵可以對面月台轉車
2000年代既嘢竟然落後過70年代

地鐵一開始已經規劃晒轉車模式,新鐵路線係現有路線插入去係好難改建到跨月台

timewater 發表於 2017-12-22 10:40 | 顯示全部樓層

eternalflame 發表於 2017-12-22 10:35
地鐵一開始已經規劃晒轉車模式,新鐵路線係現有路線插入去係好難改建到跨月台

...

唔做跨月台, 都可以上下月台轉乘方便乘客係轉車係好緊要
而家鑽石山沙中線月台都因為$ 而唔肯做跨月台轉乘喎