hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 西鐵綫唔覺唔覺已經14年,當初企硬唔入屯門區仲好過? ...
開啟左側

西鐵綫唔覺唔覺已經14年,當初企硬唔入屯門區仲好過?

timewater 發表於 2017-12-24 11:43 | 顯示全部樓層

bam1a 發表於 2017-12-22 13:20
亦唔係因爲賺到盡嘅
你要諗吓龍翔道一有大改道有幾大impact
而且係有一堆大車會用佢入新界或者九西,改道等 ...

如果花多少少錢, 花多少少時間
換嚟市民幾十年既方便, 相信公眾會體諒
mckhgc 發表於 2017-12-24 14:48 | 顯示全部樓層
qazwsaedx 發表於 2017-12-23 19:11
全世界最繁忙唔係關閘-拱北咩?

也許羅湖是全球最繁忙已是過去式了,如果OUTDATED,抱歉!

不過即使羅湖唔係全球最繁忙,加個「之一」都係走唔甩,而東鐵獨家硬食,亦係事實。

上面c hing話西鐵都有過境負擔,都係o個句,及得上東鐵幾多份之一呢?
上繁時,主流方向明明係南行,東鐵因為過境負擔,可以北行都頂閘(雖然冇南行咁嚴重,除左第5,6卡),西鐵又會唔會咁?
無論乜野時間,東鐵南行就算本地段頭站上水上車,都可能已被北方的貴賓打爆,要同D紅白藍呀篋呀一齊企出九龍;西鐵頭站屯門兆康上車,又會唔會咁?

網上流傳D港鐵貨運/蝗禍照片同影片,一直以黎,都係絕大多數係東鐵,少數市區線,西鐵?有都係好零星。

畀埋link睇下

https://www.google.com.hk/search ... ewwindow=1&tbm=isch

https://www.google.com.hk/search ... 4vQBw&start=20&sa=N

https://www.google.com.hk/search ... ewwindow=1&tbm=isch

https://www.google.com.hk/search ... lIPQBg&start=0&sa=N

大部份都明顯係東鐵車站或烏蠅頭列車內,少數係IKK列車內,係有可能未必東鐵而係西或馬,但留意一下車門上方的路線圖位置,隱約可見淡淡的粉藍,即使見不到,亦肯定不見sharp sharp的鮮紅或深深的啡。
所以明白點解東鐵天價蝗站,只補貼東鐵本地段,而唔補貼其他路線未?

最差配套 狗也不D
wingfai19942008 發表於 2017-12-24 15:14 | 顯示全部樓層
mrm23 發表於 2017-12-22 22:55
其實要做 TTM,可以有好多野做的...
臨時限速又得,三線變四線甚至五線又得

上大堂行40米就落返月台,點都方便過九龍塘
qazwsaedx 發表於 2017-12-24 17:51 來自手機 | 顯示全部樓層

mckhgc 發表於 2017-12-24 18:39 | 顯示全部樓層
timewater 發表於 2017-12-22 10:40
唔做跨月台, 都可以上下月台轉乘方便乘客係轉車係好緊要
而家鑽石山沙中線月台都因為$ 而唔肯做跨月台轉乘 ...

當初興建地鐵美孚站、尖沙咀站時,根本冇唸過會加建九鐵美孚站尖東站,再正確D講,係甚至連西鐵都冇唸過起,只係後期o係冇預留位置,仲要兩鐵並存、唔同公司既情況下加轉乘站,你仲想可以點方便?點上下層轉乘?

除非呢兩個站既兩條線,都係一開始就同一公司經營,例如西鐵由地鐵經營、尖東站用返1967年規劃既「地鐵沙田線尖沙咀站」、或1970年規劃既「地鐵東九龍線馬連拿站」方案。但如果咁樣做,前者的話,「大」西北區未必有區內免費接駁,除非連輕鐵也由地鐵經營;後者的話,西鐵便不能直達尖東,除非沙田線/ 東九龍線同西鐵合併成一線。所以「大」西北人成日話尖東站「一早plan」係西鐵項目,其實好有商確餘地,反而「一早plan」係九廣鐵路英段/東鐵既紅磡站2,3號月台,畀西鐵老笠左,「一早plan」係第三優先既九龍南線,打晒大尖急急變第一優先興建,就係事實。呢D時候「大」西北人就唔會講「一早plan」架,總之就係龍門識轉彎,公就「大」西北贏,字就人地輸。

所以個人一直讚同兩鐵合併,香港既情況,咁樣整兩間獨立運作鐵路公司,根本弊多於利。如果當初地鐵由九廣鐵路局負責,或九廣鐵路英段電氣化時,已把九廣鐵路局解散,將之交予地鐵經營,或者就唔會咁多轉乘不便。

同樣係西鐵、同樣係兩鐵年代起既轉車站,南昌站可以做到兩鐵聯營,轉車方便程度媲美同公司轉乘,呢樣只係西鐵有,咁又點計?
反而同公司、同屬九鐵既大圍站轉乘,就整到成劈C咁,自吹自擂話行過對面月台就係,實情呢,連最起碼既兩邊月台同水平都做唔到,仲要下下Z型兜路唔整樓梯(我知輪椅大晒,但係咪真係要全斜道,一條直接樓梯都冇?),明明睇著東鐵度門就o係正面前,都要Z一大餐,跟著就好可能閂門走左了.......

相比同類擴建既荔景站,大圍站遲左十年八年,技術同經驗點都比荔景站擴建時成熟,難度亦低得多,因為大圍站只係荒地擴建,但荔景站涉及不影嚮服務下,搬動現有荃灣線月台,仲要荔景站東涌線有幕門,但點解荔景站可以肆肆正正,大圍站就咁岩岩巉巉......所以真心唔覺九鐵呢間野有咩值得留戀同懷念,唔係話佢樣樣差,只係車站設計真係唔掂。

仲有紅磡站又係,話就話咩對面月台轉乘,實際上有幾多次做到,心照啦,尤其東鐵轉西鐵,十有八九都係「經由大堂」轉車至係最快,好多時仲係東鐵入月台,見對面西鐵開著門,但東鐵車一開門,西鐵就即刻閂門.........幾年前好似話咩港鐵統一東西鐵控制中心去青衣,以為可以改善東西鐵協調,但一直沒有改善。

當然我同意南昌站係有不足,例如西鐵應好似馬鞍山線咁,為方便上繁返工主流方向而採右上左落;即使兩鐵年代,南昌站1、4號月台之間亦唔應該整牆,更應在此設跨公司轉乘閘機,讓乘客無需經由大堂轉車。

西鐵抵鬧既,除左南昌站以上既美中不足,仲有skip左葵芳同旺角西(或奧運/大角咀),同埋班次疏。真係加左班次都唔夠載,至講咩屯荃線啦唔該。

最差配套 狗也不D
kinkisharyo 發表於 2017-12-25 00:03 | 顯示全部樓層
mckhgc 發表於 2017-12-24 18:39
當初興建地鐵美孚站、尖沙咀站時,根本冇唸過會加建九鐵美孚站尖東站,再正確D講,係甚至連西鐵都冇唸過 ...

就算尖東站本來屬於地鐵路線,當初興建果陣都已經有好多證據顯示俾九龍南線用
只係先興建俾東鐵可以去尖東轉車先
而家封咗嘅月台兩端,通道式嘅設計唔係為咗慳錢咩

再者,老笠紅磡2,3台,明顯就係用住先
尖東-紅磡隧道之間早就有沙中線預留位,走線亦顯示預咗起新月台
你要咁堅持「一早」嘅定義其實好難同你溝通

當而家962,969,968繁忙時間部部都滿載,屯公汀九西隧日日塞,東涌綫、荃灣綫都要等多幾班車如果冇打尖先興建九龍南線起嚟分流過海,你估下而家「因慳錢而導致電力系統無法提供更密班次的東涌綫」會點?

大圍站,當興建馬鐵時個目標就係慳錢嘅時候
試問九鐵又會唔會為咗令月台更加貼近東鐵月台
而更改走線令到有橋躉要位處城門河中央因而增加成本
再講,走線要橫過一小段車公廟路
因為香港車輛高度上限係4.6m,因此橋樑要有5.1m以避免車輛通過時發生碰撞(好似英國巴士咁開罐頭)
睇返馬鐵橋,明顯地已經冇得再降低高度去遷就東鐵月台高度
呢個就係點解大圍站搞成咁嘅原因

奉勸一句,凡事唔好只睇表面,喺已發展地區興建一條鐵路唔容易架

樓主| paul2357paul 發表於 2017-12-25 12:13 | 顯示全部樓層

當初興建地鐵美孚站、尖沙咀站時,根本冇唸過會加建九鐵美孚站尖東站,再正確D講,係甚至連西鐵都冇唸過 ...

以荔枝角差唔多只有葵涌道出入黎講,佢亦唔可以亂搞。
jpoon 發表於 2017-12-26 02:10 | 顯示全部樓層

乜果陣唔係有諗過起馬連拿站咩?又點會起尖沙咀站時冇諗過?上環站都有預留林士站結構啦
http://jpoon9394.blogspot.com/
hokachung 發表於 2017-12-26 05:44 | 顯示全部樓層
kinkisharyo 發表於 2017-12-25 00:03
就算尖東站本來屬於地鐵路線,當初興建果陣都已經有好多證據顯示俾九龍南線用
只係先興建俾東鐵可以去尖東轉車先
而家封咗嘅月台兩端,通道式嘅設計唔係為咗慳錢咩

再者,老笠紅磡2,3台,明顯就係用住先
尖東-紅磡隧道之間早就有沙中線預留位,走線亦顯示預咗起新月台
你要咁堅持「一早」嘅定義其實好難同你溝通

雖然「尖東歸西」已成定局,不過「尖東歸西」並唔係九龍南綫嘅唯一方案
https://www.youtube.com/watch?v=fD4wuPB7uQg
尖東站頭尾都無電梯上大堂,根本唔會有人行到咁入等車,所以無論永久定臨時用都唔駛起咁闊
尖東隧道的而且確係有預留位,但係亦都可以係預留畀東鐵搬去新月台方便同馬鐵轉乘(假定馬鐵經沙中綫過海)
我唔係反對「尖東歸西」,不過呢啲證據並唔係咁強而有力證明到「尖東歸西」係一早定左

大圍站,當興建馬鐵時個目標就係慳錢嘅時候
試問九鐵又會唔會為咗令月台更加貼近東鐵月台
而更改走線令到有橋躉要位處城門河中央因而增加成本
再講,走線要橫過一小段車公廟路
因為香港車輛高度上限係4.6m,因此橋樑要有5.1m以避免車輛通過時發生碰撞(好似英國巴士咁開罐頭)
睇返馬鐵橋,明顯地已經冇得再降低高度去遷就東鐵月台高度
呢個就係點解大圍站搞成咁嘅原因

人地講緊嘅係東鐵同馬鐵月台唔平層嘅問題,並唔係要兩綫月台貼近啲,應該唔關橋躉位置事
馬鐵走綫只有車公廟站至沙田圍站一段係要跨過車公廟路,大圍站至車公廟站一段跨過嘅似乎係一節未命名道路
嗰個位距離大圍站月台仲有150米,要進一步下降至東鐵月台高度並唔難
會唔會係九鐵見大圍站東鐵月台本身係斜嘅,但係馬鐵月台唔想跟住做斜,而放棄東鐵、馬鐵月台平層呢?

bam1a 發表於 2017-12-26 11:17 | 顯示全部樓層

timewater 發表於 2017-12-24 11:43
如果花多少少錢, 花多少少時間
換嚟市民幾十年既方便, 相信公眾會體諒

個個增加預算同時間係幾何級數增長.