hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦學校過海路線
開啟左側

建議開辦學校過海路線

AV296 發表於 2017-12-23 16:22 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

309S 鰂魚涌→愛民邨
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=1047232&mobile=2
313S 筲箕灣→大坑東
$9.8
筲箕灣
新成街
筲箕灣廣場
東盛苑
耀東商場
耀華樓
景熹閣
興東邨
太寧街
康怡廣場
寶峰園
新威園
民新街
$5.7
紅磡海底隧道
嘉輝臺
醫療輔助總部
九龍維景酒店
聖佐治大廈
伯爵街
喇沙書院
蘭開夏道
牛津道
九龍塘會
基堤道
大坑東遊樂場
大坑東總站

優惠
1、任何路線於紅隧轉乘此路線,第二程免費。
2、憑學生八達通卡在港島乘搭此路線,可獲$2.5車資優惠。3、此路線在紅隧轉乘任何路線,第二程只需$1。

班次
0640(城巴)0650(九巴)

614S 天后→坪石

路線
$9.3
天后總站
七海商業中心
電廠街
新光戲院
港運城
健康村
模範村
北角官立小學
新威園
船塢裡
太古城中心
太康樓
$5.7
東區海底隧道
基孝中學
康田苑
啟仁樓
(德田街、慶田街)
平真樓
(安田街)
康逸苑
慶田
上秀茂坪
秀明樓
秀富樓
中秀茂坪
秀樂樓
寧波第二中學
順天總站
順安邨
利業樓
利恆樓
順利消防局
白虹樓
坪石總站

優惠
1、任何路線於東隧轉乘此路線,第二程免費。
2、憑學生八達通卡在港島乘搭此路線,可獲$2.5車資優惠。
3、憑學生八達通卡在九龍乘搭此路線,可獲$1.2車資優惠。

班次
0630(新巴)0645(九巴)

建議好處:
1、為學生提供直接上學的服務,令學生不用多重轉車(譬如耀東邨學生要去九龍城上學,不用110→208(貴)/606→10(貴)/等等)
2、善用港島去九龍的空車,駕完S線後可行走高客量的隧巴往港島
3、(只限614S)可以分流14D的乘客

brianso198 發表於 2017-12-23 18:42 | 顯示全部樓層
耀東有幾多客要去九龍城返學?
 樓主| AV296 發表於 2017-12-23 18:48 來自手機 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2017-12-23 18:42
耀東有幾多客要去九龍城返學?

耀東不多,但
1、西灣河、鰂魚涌、北角多
2、巴士轉乘客多
3、去九龍上學多
brianso198 發表於 2017-12-23 18:56 | 顯示全部樓層

AV296 發表於 2017-12-23 18:48
耀東不多,但
1、西灣河、鰂魚涌、北角多
2、巴士轉乘客多

咁如果耀東唔多既話點解要行耀東?
要知道如果西行上耀東既話係做唔到西灣河最多人既位...

仲有,
巴士轉乘客多既話104/113北行就唔會咁既貓樣...
(而家呢條線同110>104/113有唔少重疊)

仲要110 0636, 0655果兩班車根本唔爆,
連0715都唔可以稱得上好多人...

所以, 兜耀東做乜?
就算兜哂西灣河, 太古, 鰂魚涌我唔太覺得條線夠客囉...

ky927 發表於 2017-12-23 19:50 | 顯示全部樓層
我係家長嘅話,安排得佢咁山長水遠都要跨佢返呢間學校,咁佢返學個程車我都唔會慳囉。一係搭uber,一係搭校巴。

仲俾佢0645搭車搭45分鐘返學咩?!俾佢瞓多15/30分鐘,搭程uber仲好啦,分分鐘自己跟埋車返工,1大2細搭$1xx話其實唔係貴。

樓主| AV296 發表於 2017-12-23 22:25 來自手機 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2017-12-23 18:56
咁如果耀東唔多既話點解要行耀東?
要知道如果西行上耀東既話係做唔到西灣河最多人既位...

兜耀東是因為
1、方便耀東學生去九龍城上學,因為一般耀東去九龍城應該是:
2A→104/113/1XX或者
110→尖沙咀來往九龍城的路線或者
606→10或者
巴士→地鐵→巴士
此路線能提供直接而收費便宜的服務,令耀東學生能更好地去九龍城上學。
2、方便耀東學生在紅隧轉乘其他巴士,到九龍大部分地方上學。現在耀東只有110,九龍城只有104/113,而且不設BBI,客量低是正常。但,如果有轉乘優惠,耀東,甚至電車路一帶的學生,能透過BBI到全九龍上學。

因為有BBI,而且學生有優惠,也能深入學校地區,所以客量會有保證
brianso198 發表於 2017-12-23 22:33 | 顯示全部樓層

AV296 發表於 2017-12-23 22:25
兜耀東是因為
1、方便耀東學生去九龍城上學,因為一般耀東去九龍城應該是:
2A→104/113/1XX或者

110朝早講緊廿分鐘飛到紅隧,
唔講0735, 0755, 0810呢三班車點解仲夠載?

轉埋104/113其實時間根本唔係差,
只係有無車咁解...

如果要做轉乘點解唔係110>104/113而特登開條新巴士線?

仲有以104/113北行客量根本係無需要做呢D巴士線...

樓主| AV296 發表於 2017-12-23 22:38 來自手機 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2017-12-23 19:50
我係家長嘅話,安排得佢咁山長水遠都要跨佢返呢間學校,咁佢返學個程車我都唔會慳囉。一係搭uber,一係搭校 ...

如果你是小學生家長,是的

但中學生
1、有很多人都是跨區上學,甚至跨維港,我便是一個例子
2、有很多人都是自己上學,而家長陪子女上學的情況不普遍,即使有,也是自己私家車,不是Uber,而中學生很少一個人坐Uber。

中學生上學選擇交通,步行距離、轉乘次數和車費都是首要考慮因素(要點到點、不要行太多、最好一程過、平),而時間不是最重要因素(早啲出門咪早啲出門lor,回到學校,最好有時間問班friend抄功課),所以0645上車,完全沒有問題。如果有問題,241X就不會開辦。

P.S. 除非坐ASU/MMC/豬/三叉仔,否則45分鐘是足夠小睡的。
 樓主| AV296 發表於 2017-12-23 22:41 來自手機 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2017-12-23 22:33
110朝早講緊廿分鐘飛到紅隧,
唔講0735, 0755, 0810呢三班車點解仲夠載?

104/113做不到最多學校的地方

相反208/2D/10/7B能

但聯營線轉獨營線好像好複雜,不如不搞

而且313S還能善用過海的空車,賺多小小錢,不要浪費一輛車
brianso198 發表於 2017-12-23 22:48 | 顯示全部樓層

AV296 發表於 2017-12-23 22:41
104/113做不到最多學校的地方

相反208/2D/10/7B能

110筲箕灣開頭車都要私牌先可以開0715果班車,
其他全部都做柯打先做110,
110轉車可以處理, 606A轉車都可以處理呢批所謂既人點解要搵車做呢D線?
你所講果四條線又幾多真係屬於東區既過海客要咁坐先?

你果條313S定614S九巴時段根本都係要私過對面海做生意,
就算轉104/113做唔哂堆學校,
轉其他線係咪真係唔得先?

我又唔明點解要開線解決問題,
除非證明到耀興東去九龍城上學既人好多,
但我又唔覺囉...