hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議分拆九巴 88 及 93K
開啟左側

建議分拆九巴 88 及 93K

樓主| S3BL100 發表於 2017-12-26 12:49 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2017-12-26 07:20
講返個建議

88開到咁密係有原因

假日還假日,88 本身係好應該做到假日密過平日非繁,但呢個係另一個課題

轉乘線係要做密,但 88+214 本身班次已經唔差。
而我個建議入面,仲會多左 88A+95K,
88+88A 加埋係密過今日 88 本身。
當然 88A+95K 最終係要改行石礦場,but still...

而且,就算要做密,安達臣係住宅區,將來亦係住宅區為主,
一日 18 小時入面總會有D時間少人出門口,果D時間根本開疏D都無所謂

另外,88 214 唔見得有明顯的頭重尾輕情況

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2017-12-26 13:01 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-12-26 07:04
98D甩班應該係要加車落98D身上
而唔係要指望98P分流

但事實係 98P 有幫手分流 98D 的作用,98P 的存在
變相係幫 98D 坑寶客加班,當然行車時間會增加

同埋將隧轉車站開通後,98D 296D 加埋一定係唔會維持到而家班次,
爭在係減邊條班,當然正路係減 296D,因為差過 98D 好多

你舉星期六晚開 10 分鐘都頂閘的例子,
留意 98P 雖然只由 93K 貢獻六部車,但實際上西行只開到七點就收,
換言之呢D時段,未必要用到 98D 的資源去做 98P

日間中段同下繁就另計

不過 98D 有無需要收車前出尖咀都開到 15 分一班?下繁出尖咀有無需要開 10-12 分?
我覺得有調整空間,快手私多幾部車落尖咀接客仲好

castanopsis 發表於 2017-12-27 17:30 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-12-26 12:49
假日還假日,88 本身係好應該做到假日密過平日非繁,但呢個係另一個課題

轉乘線係要做密,但 88+214 本 ...

214/88真係無頭重尾輕?
88都或者講得過去
214真係得安達臣—黃大仙一段最爆,最近加班都係重點加安達特
條線用15部車,但班次大部分時間都係得15/20
唔覺得有幾理想

而由於走線所限
88同214兩條線做緊既轉乘唔同新界西線/獅隧線,大部分都只可以轉214
大隧線,東九方向無站位轉到214
另開轉乘線既好處,係可以跟91M行,做曬所有轉乘客
95A開得到,88/214可以安心開15/20呢類班次

亦要思考既一個問題係
88A對康翠而言,其實仲差過搵新巴拆798,康翠兜將南
翠林跟A29P落山,尚德>調景嶺>將廣>將隧 咁走,其實40分鐘已經到沙市
88A要入安達臣再行小瀝源燈陣
就算過山走,都未必做到40分鐘沙市落車
尤其近幾年新清落山既交通,同將隧無分別

castanopsis 發表於 2017-12-27 17:43 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-12-26 13:01
但事實係 98P 有幫手分流 98D 的作用,98P 的存在
變相係幫 98D 坑寶客加班,當然行車時間會增加

98D中段同下繁出尖咀係有客,好多班次都有五六十個出尖沙咀
當然你可以話五六十個,即係未爆
但如果用咁既準則去調整班次,好多線都要減

至於深夜出尖沙咀確實係唔使15
但15>20究竟可以幫到幾多?我有保留
本身星期五六夜晚入將軍澳,有條件開到落6分鐘一班(其實都唔保證唔會爆)
喺深夜唔缺車既情況下,可能直接加車仲實際

98P我覺得其實應該擺將軍澳村
一來短
二來上面打算發展,而且遠離98D既服務範圍
 樓主| S3BL100 發表於 2017-12-28 00:09 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-12-27 17:30
214/88真係無頭重尾輕?
88都或者講得過去
214真係得安達臣—黃大仙一段最爆,最近加班都係重點加安達特

但 214 深水步使用量都好高,根本坐去深水步區的人唔見得少過彩虹黃大仙落車的乘客

當然 214 都有一班黃大仙往來深水步流水

亦要思考既一個問題係
88A對康翠而言,其實仲差過搵新巴拆798,康翠兜將南
翠林跟A29P落山,尚德>調景嶺>將廣>將隧 咁走,其實40分鐘已經到沙市
88A要入安達臣再行小瀝源燈陣
就算過山走,都未必做到40分鐘沙市落車
尤其近幾年新清落山既交通,同將隧無分別

好問題,不過我唔知你翠林兜將南 40 分鐘去到沙巿條數點來

淨係兜將南已經要 15 分鐘,而 798 由將軍澳尾站去到沙田巿中心,唔塞車都要 25-30 分,
再加埋 翠林去將南頭站的時間,依你的定線,翠林去沙田巿中心,45 分鐘應該走唔甩

反而翠林至牛池灣村之間 25 分,沙田段兜埋小瀝源亦只係用多唔到 10 分鐘,
估計 88A 行法會快過山上兜將南至少幾分鐘

亦要留意來年 RPP 建議 798 將南段點改,改完之後將南段行車時間好可能會增加,
而改左就拉唔返直

當然如果同今日 798A 去比,有機會打和或跑輸少少,但 798A 塞車風險更大

benchmark 行車片:

https://www.youtube.com/watch?v=2JMVCOgOuKA
290X
牛池灣村 0:42
翠林 1:08
環保大道迴旋處 1:26

https://www.youtube.com/watch?v=84s9hT5KiGk
83K
沙田巿中心 0:22
小瀝源路/插桅杆街 0:32

但行車時間只係咁多樣考慮因素的其中之一,仲有以下兩點:

1. 如果係去大隧口,88A 一定跑贏,而且有 BBI
2. 雖然沙田巿中心客量非繁同假日明顯多過其他位,但其他位亦唔係無客,
繁忙時間更加唔使講,呢點 88A 係相當有用,反而 798 分流小瀝源石門返工客的作用比較有限

咁其實康翠沙田線,要新巴做,都有幾個方法拆的,但各自都有問題:

1. 798A 康翠併寶林,798B 康城將南坑口,大家都有得快,但 798B 覆蓋客源會明顯多過 798A
2. 798A 康翠掃到坑口,798B 康城將南,但寶林無左尾站
3. 798 不變,798P 康城寶康路爬山走,仲可以開 30 分一班,用最少車,不過無現有 798 乘客直接受惠

反而係你個方法,我覺得唔理想,如果調轉係將南爬山,行車時間更短,可能仲實際

而且最大問題係,講咁多廢話都無用,暫時睇唔到新巴有誘因拆 798;
亦可能好似你之前話齋,如果山上要 798 拆分支做,都好難拆得十全十美

呢個前提下,加上 88A 大可以用 88 分支名義爆出來,我先提出呢個建議

樓主| S3BL100 發表於 2017-12-28 00:13 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-12-27 17:43
98D中段同下繁出尖咀係有客,好多班次都有五六十個出尖沙咀
當然你可以話五六十個,即係未爆
但如果用咁 ...

都係果句,就算係深夜時段,98P 都係變相幫緊 98D 加班,
甚至分走晒坐緊 98D 入寶林轉車的康翠客

咁仲有無需要為 98D 增加夜間時段班次?

10598C 發表於 2017-12-28 00:28 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-12-28 00:09
但 214 深水步使用量都好高,根本坐去深水步區的人唔見得少過彩虹黃大仙落車的乘客

當然 214 都有一班黃 ...

反而開始覺798A+B係頗有戰略意味,隨時最尾798B理順行車走線+798A一齊全日

將隧轉車站開嘅時候,796P亦都勢必全日,新巴亦都將會有ETA,到時候798A就做康翠寶林轉車客,798B就做坑口轉車客...新巴將隧嘅轉車網絡無疑係大過九巴

如果新巴將797A死灰復燃...咁基本上成個將軍澳佢玩曬...
castanopsis 發表於 2017-12-28 07:03 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-12-28 00:09

當然 214 都有一班黃 ...

事先講明,我無第一手資料
但之前有版友講過214深水埗段其實唔爆
反而214安達落彩虹一段,唔止一個版友話爆到九彩

再者
黃大仙去深水埗班客,其實某程度上只係搶咗2F班客返來做
同時2F自己又因為兜路問題趕走曬班客
呢個係唔係健康現象,值得深思

我提倡分返長短客做,其實同296A/296C同樣道理
296A其實無一個站係296C做唔到
但296A堆車倒曬落296C身上,都唔會做到296A個班次同轉乘效果

好問題,不過我唔知你翠林兜將南 40 分鐘去到沙巿條數點來

淨係兜將南已經要 15 分鐘,而 798 由將軍澳尾站去到沙田巿中心,唔塞車都要 25-30 分,
再加埋 翠林去將南頭站的時間,依你的定線,翠林去沙田巿中心,45 分鐘應該走唔甩

反而翠林至牛池灣村之間 25 分,沙田段兜埋小瀝源亦只係用多唔到 10 分鐘,
估計 88A 行法會快過山上兜將南至少幾分鐘

亦要留意來年 RPP 建議 798 將南段點改,改完之後將南段行車時間好可能會增加,
而改左就拉唔返直

當然如果同今日 798A 去比,有機會打和或跑輸少少,但 798A 塞車風險更大

benchmark 行車片:

https://www.youtube.com/watch?v=2JMVCOgOuKA
290X
牛池灣村 0:42
翠林 1:08
環保大道迴旋處 1:26

https://www.youtube.com/watch?v=84s9hT5KiGk
83K
沙田巿中心 0:22
小瀝源路/插桅杆街 0:32

但行車時間只係咁多樣考慮因素的其中之一,仲有以下兩點:

1. 如果係去大隧口,88A 一定跑贏,而且有 BBI
2. 雖然沙田巿中心客量非繁同假日明顯多過其他位,但其他位亦唔係無客,
繁忙時間更加唔使講,呢點 88A 係相當有用,反而 798 分流小瀝源石門返工客的作用比較有限

兜將南,有好多種兜法
無錯,跟796X走線,清半可以花20分鐘都仲喺將南
但A29P/290X式走線,係另一種講法

唔信可以參考290X個行車時間
九巴自己資料,17分鐘已經可以由翠林邨去到將廣尾站
而將軍澳尾站去沙田,一般15分鐘到大隧,20-25分鐘到沙市
換言之,翠林就算兜曬尚德調景嶺寶邑路,去沙市都係45分鐘內

同樣係290X,翠林經安達臣去彩虹,要用31.5分鐘
然後跟88彩虹去沙市,要用13分鐘
亦代表總車程要44.5分鐘
如果經石門,仲要加多10分鐘,即約54.5分鐘

當然,我咁樣計係有caveat
由於290X只開兩繁,所以行車時間亦計埋新清塞車
但就算俾你減返10分鐘塞車時間,你條88A都要九個字先到沙市,其實真係同康翠將南線無分別

——————————————————————

至於車程以外你列出既幾點好處,逐點回

1. 穩定性
講真,見識過幾次新清塞車之後
我已經唔敢講新清穩定過將隧
尤其將隧塞車,9成9都係早晚兩繁出九龍方向
但彩虹塞車,拜觀塘道車流所托,係兩繁雙向都塞

2. BBI
呢個我覺得好牽強
88A大隧轉乘,其實同290/A/X/95加多個大隧線轉乘無分別
而290/A/X/95點計都密過88A
當然如果有彩虹接駁線95A就更加

3. 石門
呢個係有用
但同時798系本身都有個火炭
火炭繁時客流及得上石門既同時,連一條合理既彩虹觀塘線都無
於康翠角度,係唔係開火炭線會好過石門線?

———————————————————————

講真,我自己並唔反對康翠group觀塘山做
甚至康翠過山沙田線,我以前都建議過
但88/798A插咗旗之後,康翠過山觀塘線出現既可能性低咗好多

而後來慢慢又發現
康翠就算要兜將南,原來車程/班次/覆蓋其實唔係想象中咁差
以致近呢兩三年我都轉軚,擺心思落去搞798拆線好過

咁其實康翠沙田線,要新巴做,都有幾個方法拆的,但各自都有問題:

1. 798A 康翠併寶林,798B 康城將南坑口,大家都有得快,但 798B 覆蓋客源會明顯多過 798A
2. 798A 康翠掃到坑口,798B 康城將南,但寶林無左尾站
3. 798 不變,798P 康城寶康路爬山走,仲可以開 30 分一班,用最少車,不過無現有 798 乘客直接受惠

反而係你個方法,我覺得唔理想,如果調轉係將南爬山,行車時間更短,可能仲實際

而且最大問題係,講咁多廢話都無用,暫時睇唔到新巴有誘因拆 798;
亦可能好似你之前話齋,如果山上要 798 拆分支做,都好難拆得十全十美

呢個前提下,加上 88A 大可以用 88 分支名義爆出來,我先提出呢個建議

喺討論798拆線走線之前
容許我補充下最近搭798既所見所聞

話說上個禮拜六,搭六點頭班798去沙田
將南上咗20個,坑口上30,然後景林新都城兩個站上咗60個打爆部車
最後新都城上唔曬,梁潔華茵怡飛站
呢種情況我見過唔只一次,另一次平日剛過繁時,又係差唔多客量pattern
不過個次好彩少少,勉強叫做上得曬

In fact,寶林客佔比例高,繁時以外好容易見得到,尤其生客多既時段
(繁時寶林成日上唔到,班通勤客學乖就唔再等,pattern反而倒轉)

望返人口,寶林8.5萬,坑口7.6萬,將南16萬
有無反思過,點解798寶林客個比重咁高?甚至搭鐵有位坐都要逼798?
當然康翠轉乘客係一個因素
但康翠本身都係得2.5萬人
而同樣既客量比例,隔離條康翠人最愛既98D都唔見

我自己就覺得,呢個同轉車客取向有好大關係
由於798寶林尾站,寶林無論係去新東邊一個角落,都係798轉車最快
甚至好大班客,係用緊798駁返港鐵
因為佢地發現咁做原來快過直接搭鐵一截

去到坑口將南,798係快,但同港鐵其實只係差幾分鐘
無錯,去沙田火炭,大部人首選仍然係798,但好少人會肯為咗快幾分鐘特登搭798轉鐵

——————————

好啦,宜家拆線,多咗一個尾站位,應該擺邊?
我覺得首選一定係將南
而將南入面,又以將軍澳站/將廣個位最好
一來唔似調景嶺咁搭鐵轉少次車
二來係296A/98A/102都做唔到既位,最容易做到宜家寶林個效果

而將廣尾站,最合理拆法一定係
1. 康翠>尚德>調景嶺>將廣
2. (康城)>坑口>寶林

拆線誘因絕對有,唔好低估將南
班客俾人趕走曬唔代表無人
寶林8.5萬人可以做到咁,將南就算唔計尚德都有超過10萬
客量潛力係好大

留意我康城係optional
如果康城有新巴直出線,其實推佢地去將隧叫兩飛好過
留返坑口做總站,改善下堆站位,分分鐘坑口養多班客出來仲著數

————————————

至於你既幾個方案,都係唔理想

1. 康翠+寶林/將南+坑口
798A要做返現有既寶林客,其實要喺寶林兜圈
一個唔覺意跟咗690,翠林都要差唔多15分鐘先到寶林尾站
結果係快唔過用A29P走線兜將南好多
同時最有潛力做多班客既調景嶺同將廣無尾站
少新客既情況下,拆線誘因細

2. 798A康盛掃到坑口上尾站
你敢提出,寶林真係同你死過

3. 康城+康翠
兩個區其實得5萬人,連一個調景嶺既人口都無
康城仲分分鐘prefer上將隧轉車
然後尾站擺寶達,搶對家客以為好醒?
實際上將隧轉車站已經做緊寶達興田客,擺多條線落寶達尾站無意思

4. 將南+康翠
又係將南上山,290X話俾你知將南客唔多受落
castanopsis 發表於 2017-12-28 07:20 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-12-28 00:13
都係果句,就算係深夜時段,98P 都係變相幫緊 98D 加班,
甚至分走晒坐緊 98D 入寶林轉車的康翠客

咁98P點都會有少少分流作用
一直以來98D都有唔少人寶林落車轉小巴上康翠
當然亦要反思下搵98P做呢班人係唔係做緊有意義既新客

但係唔係開完98P之後98D就無加班空間,就肯定唔係
上面講緊既星期五六夜晚返坑口,唔開98P將堆車倒曬落98D,都未必夠載
未計你仲想打296D主意
castanopsis 發表於 2017-12-28 07:24 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-12-28 00:28
反而開始覺798A+B係頗有戰略意味,隨時最尾798B理順行車走線+798A一齊全日

將隧轉車站開嘅時候,796P亦 ...

咁又無咁理想
新巴798無論A定B,絕大部分時間開到盡都只係15/20分鐘一班
做市區轉車線?未夠班

當然寶林回程仲可以叫多飛694
但694班次站位仲樣衰
尤其寶林去邊都有合理路線,無原因要特登搭新巴