hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議分拆九巴 88 及 93K
開啟左側

建議分拆九巴 88 及 93K

10598C 發表於 2017-12-28 12:08 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2017-12-28 07:24
咁又無咁理想
新巴798無論A定B,絕大部分時間開到盡都只係15/20分鐘一班
做市區轉車線?未夠班

694其實只差在兜入欣景路,甚至直接改行寶豐路,反正去東區搭地鐵仲快,694我係冇乜期望,最多做下啲地鐵唔方便嘅地區當bonus

而其實新巴係轉車站開之後我諗點都搶到一啲將北客,而原因在於坑口

98C呢條線就唔再話下,到時候798B轉796C一定快N倍

98D、297呢啲線本身要兜寶林都唔快(後者去土瓜灣又要塞九龍灣,796X太子道東落橋都快過佢),呢兩條線仲要貴,假如新巴肯做埋回贈(好似九巴大老山過海線咁),肯定搶到客出嚟

寶林其實就唔指望太多,畢竟大量線(尤其係九巴冇嗰啲)都係寶林尾站直出,當係多個選擇比佢地,執下雞都唔錯,還掂798拆線同入轉車站都勢在必行

到時候
康翠+寶林:798A/694
坑口:798B
尚德:796P
調景嶺+將軍澳:796C+796X
康城:797A

而新巴啲班次我唔太擔心,雖然係有啲疏,但畢竟佢地嚟緊都有ETA,極其量都只係第二程要搏運氣
 樓主| S3BL100 發表於 2017-12-28 12:42 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-12-28 07:03
事先講明,我無第一手資料
但之前有版友講過214深水埗段其實唔爆
反而214安達落彩虹一段,唔止一個版友話 ...

我諗我知道你講緊邊個版友話 214 深水步段唔爆,
我只會話,信佢一成,雙目失明

分長短客做,有時係最有效率,但有時未必,
最重要係視乎如果用長線做,長左果段可唔可以又執多一水客,上唔上得滿架車

而將軍澳尾站去沙田,一般15分鐘到大隧,20-25分鐘到沙市
換言之,翠林就算兜曬尚德調景嶺寶邑路,去沙市都係45分鐘內

同樣係290X,翠林經安達臣去彩虹,要用31.5分鐘
然後跟88彩虹去沙市,要用13分鐘
亦代表總車程要44.5分鐘
如果經石門,仲要加多10分鐘,即約54.5分鐘

https://www.youtube.com/watch?v=gju1tT5Mlbo

benchmark 片,不過係反方向,沙田巿中心到茵怡花園 27 分,無塞車

另外,隔離 B2 版流出傳聞 798 將南會改路,我諗到時跟你個 plan 的話,
有無得直行寶邑路都係問題

而你計翠林落彩虹 31.5 分係塞車時間計,上面我 link 果條下繁 290X 行車片
彩虹至翠林只係用左 26 分

youtube 搵到的 88 行車片,全程一般都係 45 分鐘左右行完,
仲要係去到大圍,而中秀同翠林開到安秀路口時間唔係差太遠

然後經小瀝源路唔會比起行沙田圍路用多 10 分鐘,又唔係好似 89X 咁兜。
小瀝源路有燈陣,但沙田圍路一樣有燈陣

當然,正如我上面所言,行車時間就算同翠林兜將南一樣,都仲有其他因素要諗

至於車程以外你列出既幾點好處,逐點回

1. 穩定性
講真,見識過幾次新清塞車之後
我已經唔敢講新清穩定過將隧
尤其將隧塞車,9成9都係早晚兩繁出九龍方向
但彩虹塞車,拜觀塘道車流所托,係兩繁雙向都塞

2. BBI
呢個我覺得好牽強
88A大隧轉乘,其實同290/A/X/95加多個大隧線轉乘無分別
而290/A/X/95點計都密過88A
當然如果有彩虹接駁線95A就更加

3. 石門
呢個係有用
但同時798系本身都有個火炭
火炭繁時客流及得上石門既同時,連一條合理既彩虹觀塘線都無
於康翠角度,係唔係開火炭線會好過石門線?

1.
彩虹兩繁雙向都塞,但只限上橋,反而
由大隧直落,再去牛池灣,情況係可以的。
但同時觀繞同將隧,尤其後者,下繁都會塞

2.
而家 290/A 同大隧線已經有轉乘,但優惠額比起大隧線轉乘差好遠,
而且繁忙時間已經無能力再接多呢班客。
隔離 B2 版先講緊要減少觀塘道轉車人數,
我會覺得 88A 係一個有效分流 98A 轉車客的方法。

反而如果係新巴做山上將沙,去到大隧口一定慢過 88A,又無 BBI,
應該分唔走幾多而家去新界東而目的地唔係沙田巿中心的乘客。
當然最後新巴定九巴做,的確唔到我地話事,只係我覺得 88 分支係一條出路

如果係 95A,一來九巴無誘因做平價轉乘,二來真係唔爭在入埋沙田

3.
呢點我唔反對。
不過順帶提下,我有諗過好似之前 LAK2 版友的 88X+93K 重組方案,
康翠經觀塘道有限停站直入大隧去火炭。
唔理想的地方係來回觀塘道,不過又係睇下點取捨

拆線誘因絕對有,唔好低估將南

我相信對新巴而言,要倒多成倍車落去,大大減少拆線誘因,
反而點分豬肉,邊幾區夾埋一齊,都係其次

不過我反而幾同意 10598C 版友所言,如果重組完之後有條新巴線坑口尾站,係有戰略意義

不如咁講,如果新巴真係肯拆線,正正經經做埋康翠的話,大家都會好歡迎。
但如果佢地唔肯做,而九巴肯,我都好歡迎九巴走入來,而 88A 會係一條出路

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2017-12-28 12:51 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-12-28 07:20
咁98P點都會有少少分流作用
一直以來98D都有唔少人寶林落車轉小巴上康翠
當然亦要反思下搵98P做呢班人係唔 ...

咁肯定仲有人係會坐其他交通工具返屋企的,
就算係 98D 一程直達的寶林,我諗都無人夠膽話 98D 佐敦尖沙咀返屋企的佔有率係 100%

因為呢個原因,如果真係有車剩,擺去 98P 應該會比起直接幫 98D 加班搵到更多客,受惠人數亦會更多

況且今次係由 93K 找數,點睇都應該擺落 98P 而唔係直接加 98D 班

其次,98P 又可以做秀茂坪寶達,而 13X 慢(甚至聽過有人坐地鐵轉 71A/B),
213X 站位對南邨同秀茂坪五期唔就腳,就算寶達都唔見得好靚,
98P 有得玩,每多一個客轉投,又可以賺差額

fb.com/scientisthk2usa/
10598C 發表於 2017-12-28 13:22 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2017-12-28 07:03
事先講明,我無第一手資料
但之前有版友講過214深水埗段其實唔爆
反而214安達落彩虹一段,唔止一個版友話 ...

有幾次(好似係星期六下繁)係黃大仙東行見到214企人(企幾個)埋黃大仙站,之後上到頂閘
10598C 發表於 2017-12-28 15:00 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-12-28 12:51
就算係 98D 一程直達的寶林,我諗都無人夠膽話 98D 佐敦尖沙 ...

其實我係建議98P全日同時改做尖沙咀↺寶林
尖沙咀方向行隧道,寶林方向行山路入,順手做埋寶達秀暉客食差價,同時98D去程唔經寶林,坑口直出

咁做法唔需要行山路兩次,用最少資源食到貴價客之餘,亦都可以名正言順同98D一齊執班次,唔存在山下快線被減班問題
castanopsis 發表於 2017-12-28 22:32 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-12-28 12:08
694其實只差在兜入欣景路,甚至直接改行寶豐路,反正去東區搭地鐵仲快,694我係冇乜期望,最多做下啲地鐵 ...

694其實本身速度係快好多次搭連坑口都快過地鐵
條線既主要問題,一個係你講既寶林站位,另外係班次

記得喺西灣河站頭等車,班客既comment係“成日都等好耐,但上得到就好快”

如果條線有ETA
然後可以同一條密車既797A/796X/C做補差價轉乘
加少少宣傳,至少港島返將軍澳絕對有吸引力

而將隧轉車站開咗之後
條線可以考慮縮短到將軍澳海皮節省行車時間
98C呢條線就唔再話下,到時候798B轉796C一定快N倍

無論係出旺角定土瓜灣
主要對手一定係港鐵而唔係九巴
你快過98C無用
796C+798B等車時間加埋,分分鐘搭港鐵已經出到去

要做轉乘,班次從來都係重點
疏轉疏,從來未聽過可以做得起

10598C 發表於 2017-12-29 00:00 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2017-12-28 22:32
694其實本身速度係快好多次搭連坑口都快過地鐵
條線既主要問題,一個係你講既寶林站位,另外係班次

15一班算唔算疏見仁見智,之不過798B轉796C一定吸引過98C上山...何況我睇好將來將南巴士會隨住人口發展而加班

而且唔少市民出旺角深水埗都會搭巴士多過地鐵,而地鐵亦都要35分鐘先到旺角,巴士有一定吸引力,特別係直上將隧,起碼觀感好唔少,只差在唔係一程過
castanopsis 發表於 2018-1-1 01:44 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-12-28 12:42
我諗我知道你講緊邊個版友話 214 深水步段唔爆,
我只會話,信佢一成,雙目失明

296A單靠尚德,都夠客開一條全日個位數字班次既轉乘線
當然,安達臣本身有88分流
但長遠而言,安達臣轉乘需求應該仲會大過尚德唔少
連埋西九客,214分分鐘安達落山要開到個位數字班次,5-6分鐘一班咁先夠做
214行車時間長達91分鐘,你覺得要用幾多部車先夠做?
黃大仙去西九,有無足夠既客源去補返落咗車既乘客,填返條數?
會唔會將轉乘需求叫俾短線95A做會仲著數?

尤其本身康翠條98A都好有分流既需要

https://www.youtube.com/watch?v=gju1tT5Mlbo

benchmark 片,不過係反方向,沙田巿中心到茵怡花園 27 分,無塞車

另外,隔離 B2 版流出傳聞 798 將南會改路,我諗到時跟你個 plan 的話,
有無得直行寶邑路都係問題

而你計翠林落彩虹 31.5 分係塞車時間計,上面我 link 果條下繁 290X 行車片
彩虹至翠林只係用左 26 分

youtube 搵到的 88 行車片,全程一般都係 45 分鐘左右行完,
仲要係去到大圍,而中秀同翠林開到安秀路口時間唔係差太遠

然後經小瀝源路唔會比起行沙田圍路用多 10 分鐘,又唔係好似 89X 咁兜。
小瀝源路有燈陣,但沙田圍路一樣有燈陣

當然,正如我上面所言,行車時間就算同翠林兜將南一樣,都仲有其他因素要諗

798我係常客,又點會唔知佢行車時間?
車長正常駕駛,沙市上車一般25分鐘到茵怡,35分鐘到坑口
而唔係執著於幾分鐘行車時間
但去將廣又會快去茵怡少少,始終出將隧兩個圈同一支燈夠食你兩三分鐘

重點係,就算用27分鐘去計
加17分鐘時間,返到翠林都只係44分鐘,真係好差?
根本同你個方案頂盡差5-10分鐘

我同意康翠係要處理
但康翠2.5萬人快5-10分鐘,同將南16萬人快10-15分鐘
兩者之間選擇,唔好意思,我毫無疑問選擇後者

你話無得直行寶邑路,呢個真係搵來講

第一
你落街問任何一個天晉人要站位定速度
個個都會話要速度
區議員執著呢點真係與民為敵

其二
兜天晉ok,係因為798以致796X跟現有走線,寶邑路右轉唐俊街成日都過唔到燈
呢盞燈係全將軍澳最極品既燈,過唔到感覺係好差
以致兜天晉其實有時仲快過直行
呢點喺直行寶邑路既線身上,係唔成立
另外,寶邑路本身已經有將軍澳站/天晉站
直行寶邑路,要兜入去既理由唔大

1.
彩虹兩繁雙向都塞,但只限上橋,反而
由大隧直落,再去牛池灣,情況係可以的。
但同時觀繞同將隧,尤其後者,下繁都會塞

2.
而家 290/A 同大隧線已經有轉乘,但優惠額比起大隧線轉乘差好遠,
而且繁忙時間已經無能力再接多呢班客。
隔離 B2 版先講緊要減少觀塘道轉車人數,
我會覺得 88A 係一個有效分流 98A 轉車客的方法。

反而如果係新巴做山上將沙,去到大隧口一定慢過 88A,又無 BBI,
應該分唔走幾多而家去新界東而目的地唔係沙田巿中心的乘客。
當然最後新巴定九巴做,的確唔到我地話事,只係我覺得 88 分支係一條出路

如果係 95A,一來九巴無誘因做平價轉乘,二來真係唔爭在入埋沙田

3.
呢點我唔反對。
不過順帶提下,我有諗過好似之前 LAK2 版友的 88X+93K 重組方案,
康翠經觀塘道有限停站直入大隧去火炭。
唔理想的地方係來回觀塘道,不過又係睇下點取捨

大隧落來有時都會受到影響
當然比起快線好好多
重點係,新清落山兩繁都塞,將隧又係兩繁塞,兩者根本無分別

——————————

一條20-30分鐘一班既線,真係可以擔起大隧轉乘既大任?
轉車客唔同實客,至少有一個方向預唔到時間搭車
參考88X,根本無人肯等
甚至就算798唔少時間做到10-15,都有好多人嫌疏唔用佢轉車(今日先有人同我講條線疏叫我唔好轉)
最後20分鐘一班轉乘客得小貓三四隻,分流效果認真欠奉

反而如果95A用差唔多車數,做到10分鐘一班甚至更密
就真係有分流效果
而康翠去沙田,95A轉88,密轉密絕對唔差

至於你話九巴無誘因開平價轉乘線,我有保留
214/88/88A一樣有BBI
班客上95A落彩虹轉車,定用214/88/88A轉車,九巴一樣係收咁多錢
反而條線入埋沙田,九巴就用多咗車都做唔密,仲要俾多咗隧道費
我係九巴就寧願將對轉乘客谷落一條線上面

——————————

最後,你個方案有個致命既問題
之前有版友講過,現階段88秀茂坪客仲多過安達臣客
你將人地班次大幅劈走,太過分
尤其宜家難得有班秀茂坪客,貪88又密又唔慢走去搭佢
然後你跟手又踢返班客落去觀塘轉車
完全同初衷背道而馳

我相信對新巴而言,要倒多成倍車落去,大大減少拆線誘因,
反而點分豬肉,邊幾區夾埋一齊,都係其次

不過我反而幾同意 10598C 版友所言,如果重組完之後有條新巴線坑口尾站,係有戰略意義

不如咁講,如果新巴真係肯拆線,正正經經做埋康翠的話,大家都會好歡迎。
但如果佢地唔肯做,而九巴肯,我都好歡迎九巴走入來,而 88A 會係一條出路

單係798縮短至坑口略為調整班次,已經可以減3架車
而開線初期798用6架車已經做到20分鐘一班
當然宜家交通狀況無當年咁好
但頂盡都真係倒多4-5架車落去已經拆到線
完全唔存在倒多一倍車落去既問題

將軍澳轉車站一開
798系仲會覆蓋埋寶達興田康華苑
加埋康城客,本身已經要倒車落去做
唔爭在拆埋線

我其實又幾有信心將南直出可以儲到客
想像下將南上車兜坑口,再停曬寶林堆燈,已經知宜家條線有幾咁趕客
尤記得當年新開線既時候,將南同坑寶客量比例係1:1
後來坑寶越做越起,將南儲唔到人先搞到客量比例咁懸殊
將南本身潛力唔差得過將北好多

我會覺得,798拆線,重點其實唔係將南出唔出到客
而係逆向客夠唔夠,因為呢個真係有限
如果新巴投到將馬,會係一個好開始

——————————

至於坑口尾站所謂戰略意義
除非你條798B開到10分鐘一班甚至更密,否則吸引力仍然有限
而有戰略意義,無客,根本無用

castanopsis 發表於 2018-1-1 01:51 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-12-29 00:00
15一班算唔算疏見仁見智,之不過798B轉796C一定吸引過98C上山...何況我睇好將來將南巴士會隨住人口發展而 ...

我同意巴士坑口去旺角係有得打
個市場仲大過796C個調景嶺好多

但既然係有得打,都係直接開線最實際
甚至我會好歡迎新巴入來同九巴鬥搶
唔同尚德796P/296D既惡性競爭累鬥累
坑口旺角九巴從來都無心做,新巴入來,點計都係良幣驅逐劣幣

當然我承認798B轉796C觀感確實唔差
但論班次同舒適度,仍然好難吸引到主流坑口客轉投
798拆線,我寧願佢擺將南尾站好過
將南去大隧沙田火炭個市場,大過798B轉796C太多

castanopsis 發表於 2018-1-1 01:59 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-12-28 12:51
就算係 98D 一程直達的寶林,我諗都無人夠膽話 98D 佐敦尖沙 ...

唔好誤會
我宜家係100%同意98P全日過山走,直飛觀繞去九龍灣

以前提議拉13X/213X/14X入康翠
主要係基於觀塘山無能力食咁多條線
但宜家大家話安達夠客,甚至開始搞觀繞特班
呢個憂慮可以不理

我上面主要針對既
係你話98P開咗98D就無加班需要、可以分流坑寶客呢兩點

要知道,如果98P堆車倒落98D都唔會夠載
98P開條線吸走曬康翠班客,都一樣係會繼續唔夠載
而至少週末夜晚,班客真係做極都係上唔曬