hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議分拆九巴 88 及 93K
開啟左側

建議分拆九巴 88 及 93K

10598C 發表於 2018-1-1 02:17 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2018-1-1 01:51
我同意巴士坑口去旺角係有得打
個市場仲大過796C個調景嶺好多

但798拆線嚟嚟去去都只得幾個方法,而如果將南要做尾站的話只有康翠將南+康城坑寶

但以新巴嘅作風,新巴點都會有一條坑口尾站線去搶生意,而798A+B就係最簡單嘅方法,咩走線都唔駛改,直接全日就得,區會通過嘅機會亦都係最高

再講,798B兜埋坑口亦都唔係咁耐,學你咁講,寶林堆燈先係極品,有人亦都講過,都兜坑口對於將南部分地區,分分鐘快過直出

講開又講,到底寶林有冇能力自己做起一條798A轉全日呢?

10598C 發表於 2018-1-1 02:40 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-1-1 01:44
296A單靠尚德,都夠客開一條全日個位數字班次既轉乘線
當然,安達臣本身有88分流
但長遠而言,安達臣轉乘 ...

其實最大問題係轉乘線係冇肉食,開完到頭來只係蝕錢
好似14X呢種長轉乘線咁,當年淨系做14C蝕死,結果而家仲加到最密15分鐘一班,原因係一次過做埋尖沙咀客,執到新客之餘條數靚好多

290、214、88呢啲同理,佢地雖然前面嗰截有轉乘,但後面半截仲有唔少人搭,假設後半段真係唔多人搭嘅,九巴亦都可以開短棍出嚟

當然,我係贊成開95A,一來有利95踢出彩虹道(只要重組黃大仙旺角線就可以),同時亦都提供一個更方便快捷嘅方法去新蒲崗、彩虹、鑽石山(未來超級地鐵站)

但九巴會唔會有心倒走290貴價流水,呢個係一個問題,特別係290X都有風聲會全日

如果遲啲石礦場都開埋,95A真係有可能成事
 樓主| S3BL100 發表於 2018-1-1 13:51 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-1-1 01:44
296A單靠尚德,都夠客開一條全日個位數字班次既轉乘線
當然,安達臣本身有88分流
但長遠而言,安達臣轉乘 ...

214 行車時間長,但本身安達臣向西行的駁腳線就唔係得 214 一條,88 係另外果條,
而 88 回車其實係快過 214 唔少

當然同你彩虹調頭版本比起都係行遠左,但問題係真係有咁多人要入新界東的前提下,
直接送佢地去大隧口,又俾一部份人一程車直達,其實好過全部塞落彩虹轉車

唔好忘記,叫人落彩虹轉車,其他東九新界東線一樣都要有運載力食晒呢班客先得,
結果呢條駁腳線少用左既車,好可能都要擺返落觀塘沙田線

如果轉乘真係下下都咁好用的話,當初可能唔應該開 214 同 88,全部塞晒落彩虹就算,
但咁真係最理想?

開得呢D線,目的就係要俾主流目的地乘客可以一程直達,
而當主流目的地一程直達的乘客數目足夠的時候,係都要拆開兩程車,
無論乘客定巴士公司角度,都無著數

你話無得直行寶邑路,呢個真係搵來講

我都係會話,睇定少少先,睇下 798 來年到底諗住點改,
改左之後會直接影響日後重組計劃,拉左入去好多時未必咁容易拉返出來

最後,你個方案有個致命既問題
之前有版友講過,現階段88秀茂坪客仲多過安達臣客
你將人地班次大幅劈走,太過分
尤其宜家難得有班秀茂坪客,貪88又密又唔慢走去搭佢
然後你跟手又踢返班客落去觀塘轉車
完全同初衷背道而馳

其實主要減的都係非繁同逆向,果D時段根本無咁多客

同埋 88 係近乎做緊大隧免費轉乘,呢班客落返觀塘轉車,除非係坐條一毫子轉乘的 13M,否則反而仲貴左,
而觀塘坐 13M 98A 非繁都唔係好密,繁忙時間亦要受觀塘塞車影響,唔見得好過而家大隧轉車

再計埋始終佔最大比重的真係坐足全程既客,佢地更加一定係唔會走

當然,你可能拎住大隧口轉乘呢點去話開條咁長的駁腳線反而仲蝕多左。
但起碼一上車就 $7.5,就算坐落彩虹都係 $7.5,如果係我上面建議的 88A 仲要 $8.9。
而最大舊的全程客袋袋平安,唔會走左去其他交通工具

fb.com/scientisthk2usa/
castanopsis 發表於 2018-1-1 19:38 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-1-1 02:17
但798拆線嚟嚟去去都只得幾個方法,而如果將南要做尾站的話只有康翠將南+康城坑寶

但以新巴嘅作風,新巴 ...

Again,坑寶條線唔一定要擺康城
康城兜坑寶,太慢
如果有797A,分分鐘擺坑口推曬康城班客上轉車站叫兩飛好過

至於坑口直出轉乘線
如果新巴係想搶既
直接開條工業邨康城坑口旺角線出來,好過搵798B疏轉疏
你可能會話疊住條98C
但既然連796P都可以玩尚德尾站同296D鬥搶,世界上無嘢係無可能

坑口肯疏轉疏既人,雞碎咁多
為咗呢堆雞碎倒走將南去沙田相對龐大既客源,不明智
記住,我條線係海皮/將軍澳廣場尾站
佢地其實同坑口一樣無合理既將隧接駁線
事實上,一直以來都有唔少海皮將廣客行去搭296系,搭港鐵既就更多
無話一定要擺坑口尾站,先有將隧轉乘客食
將廣一樣好需要一條直出將隧既轉乘線

再講,798B兜埋坑口亦都唔係咁耐,學你咁講,寶林堆燈先係極品,有人亦都講過,都兜坑口對於將南部分地區,分分鐘快過直出

兜坑口798B,無可能快過直出康翠將南線
將南任何一個位都唔會

講開又講,到底寶林有冇能力自己做起一條798A轉全日呢?

客就應該夠
但班次減少之下寶林未必會受落798A/B咁拆線
康翠+將南,寶林+坑口,好處係坑口寶林本身佔咗798七八成客量
就算拆線,寶林坑口都唔使點減班

castanopsis 發表於 2018-1-1 19:58 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-1-1 02:40
其實最大問題係轉乘線係冇肉食,開完到頭來只係蝕錢
好似14X呢種長轉乘線咁,當年淨系做14C蝕死,結果而 ...

14X客量其實好差,講緊係差過219X/296D一截

特別係近年215X脫班飛站情況好似無以前咁差
14X好似連執雞客都少咗

甚至搞到要改入海濱道救亡,唔樂觀

講真,無人叫轉乘線一定要俾咁多轉乘優惠
怕無肉食可以學新城,俾兩蚊算數
反正彩虹轉快過觀塘轉咁多,就算貴少少都無所謂

當然,我係贊成開95A,一來有利95踢出彩虹道(只要重組黃大仙旺角線就可以),同時亦都提供一個更方便快捷嘅方法去新蒲崗、彩虹、鑽石山(未來超級地鐵站)

但九巴會唔會有心倒走290貴價流水,呢個係一個問題,特別係290X都有風聲會全日

如果遲啲石礦場都開埋,95A真係有可能成事

Exactly
石礦場同安秀道有距離
接駁線無可能叫人行一大段路落一層搭車
開多一條轉乘線,係有需要,而新線客源亦唔怕同214/88完全重疊

而促成95改動,係95A其中一個目標

怕搶290系流水客一點,唔使太擔心
搭過幾次290,本身彩虹黃大仙落車人數其實比想象中少
而且290根本就唔停鑽石山
95A鑽石山駁沙中線,同新蒲崗工業區客,係一大客源

ricky 發表於 2018-1-1 20:27 | 顯示全部樓層
樓主的95K可以延長至尖沙咀,因為翠林一直無直車去尖沙咀。但回程太子道東唔停站,無得在沿途停站「執雞」,以輔助213D。
前荃葵青區居民
10598C 發表於 2018-1-1 22:06 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2018-1-1 19:58
14X客量其實好差,講緊係差過219X/296D一截

特別係近年215X脫班飛站情況好似無以前咁差

但14X無可否認真係好過以前14C,而其實14X客量低只不過係因為本身唔多人+班次疏+站位逆走+對手215X太強種種因素,連九巴都將14X定義為執雞線,換句話講,14X係衰在做尖沙咀,佢後面嗰段先係真正影響佢多唔多人,前面嗰段就係再谷高啲個客量出嚟

或者掉反轉,呢種長線做轉乘嘅做法,就等於215X有轉乘,本身都有主流客,同時做埋轉乘客

甚或乎再換句話講,214如果冇優惠,淨系轉做深水埗客,未必有咁多客量支持,條線分分鐘要減班

290雖然看似唔多人落彩虹黃大仙,但其實係康翠寶達呢邊半個獨市嚟,本身落彩虹得一條95,相比290,95要兜秀明道係幾慢,所以即使10.7有時我都會搭佢落彩虹站

講真,95A我係預佢收返95個價,就算加轉乘優惠都要比多3.2,然而當石礦場開之後,214仍然係要做安達安泰轉乘線,終究其實都會係長線做轉乘
10598C 發表於 2018-1-1 22:09 來自手機 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2018-1-1 20:27
樓主的95K可以延長至尖沙咀,因為翠林一直無直車去尖沙咀。但回程太子道東唔停站,無得在沿途停站「執雞」 ...

去旺角東站點去尖沙咀...兜入去尖沙咀再逆走上旺角?係嘅話仲慢過而家...

再者213D有咩需要“輔助”?本身都夠載,而且95K未來係會改上去石礦場喎...點做現有獨市安達邨?
10598C 發表於 2018-1-1 22:19 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-1-1 19:38
Again,坑寶條線唔一定要擺康城
康城兜坑寶,太慢
如果有797A,分分鐘擺坑口推曬康城班客上轉車站叫兩飛好 ...

新巴整一條797C出嚟康城坑口旺角都係一件好事,98C又有藉口縮短然後繼續收多啲車

但請問798將南+康翠點樣可以有一條走線合理但將廣做尾站尾站?學E22A咁兜到時候啲區議員就會走出嚟要求兜入調景嶺站總站,結果要經過寶順路兩次,我都係繼續落觀塘/彩虹轉車算啦...
 樓主| S3BL100 發表於 2018-1-1 22:35 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2018-1-1 20:27
樓主的95K可以延長至尖沙咀,因為翠林一直無直車去尖沙咀。但回程太子道東唔停站,無得在沿途停站「執雞」 ...

想問兄台有無睇清楚我個建議呢?我殺左 93K 之後,換左條 95K 再加埋 98P 全日去尖沙咀,
咁到時 95K 仲有無需要落尖沙咀?

fb.com/scientisthk2usa/