hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議分拆九巴 88 及 93K
開啟左側

建議分拆九巴 88 及 93K

樓主| S3BL100 發表於 2018-1-1 23:00 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-1-1 22:19
新巴整一條797C出嚟康城坑口旺角都係一件好事,98C又有藉口縮短然後繼續收多啲車

但請問798將南+康翠點 ...

我估 castanopsis 兄係想用車程大幅縮短去換取人地同意去程唔入調景嶺總站掛,
但人地要求多多,我真係唔知會唔會肯奉陪

同埋尚德經將廣坑口走,對比起尚德經調景嶺將廣走,前者唔一定會慢過後者,
好視乎點樣兜晒將南

不過我唔覺得 798 咁拆係新巴網絡搵條線將廣或海皮做尾站的唯一可能性。
如果開得成 797A 的話,大可以來回入一入將廣出返來,
雖然係要用多 5 分鐘,但可以換車長

又或者,用將隧轉車站做藉口,將 796C 逆走,
反正彩明街都唔會放手,不如就逆走,調景嶺經彩明街、寶邑路、將軍澳站、
落返天晋,至善街走,最多再兜埋清半就上公路,搶返因為兜路而趕走的巿中心客。
係回程要做埋尚德,會兜多少少

我覺得呢兩者發生的機會都大過 797C 坑口尾站,雖然我都唔會排除後者

不過開得成 797A 的話,睇怕應該係直落九龍灣再去西九。短線做轉乘的日子 out 喇…

fb.com/scientisthk2usa/
ricky 發表於 2018-1-1 23:06 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-1-1 22:09
去旺角東站點去尖沙咀...兜入去尖沙咀再逆走上旺角?係嘅話仲慢過而家...

再者213D有咩需要“輔助”?本 ...

既然安達臣石礦場係獨市,咁更加唔會飛站啦
前荃葵青區居民
castanopsis 發表於 2018-1-2 02:21 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-1-1 13:51
214 行車時間長,但本身安達臣向西行的駁腳線就唔係得 214 一條,88 係另外果條,
而 88 回車其實係快過  ...
如果轉乘真係下下都咁好用的話,當初可能唔應該開 214 同 88,全部塞晒落彩虹就算,
但咁真係最理想?

88應該開,但唔應該係咁開

如果安達安秀有全日密車既95A落彩虹
安達安秀就唔需要搵88做轉乘線,88亦無必要行安秀道停正門口
可以推倒重來,應該係一條線跟290A康翠掃到彩雲
如此,安達安泰去沙市大圍就行幾分鐘落山搭車,轉乘就95A
亦唔會搞到康翠順利兩個位無啦啦真空咗

呢個做法既好處係
巴士公司唔使開密車過大隧都做得到轉乘客
效率高用車少

於此同時
唔似得你個88+88A方案,轉車客永遠有密車95A
唔會要喺大隧食20分鐘風等車

當然,宜家無得推倒重來
要學你咁講,重組既同時處理好既得利益者

問題係,你走去大幅削減秀茂坪寶達條88既班次
大佬,人地本來有12分鐘一班,無啦啦搞到20會唔會嘈?
如果係因為88本身無客要減班,都還好
但區議員聽到你削88三分一至一半既班次,原來係為咗送條88A俾將軍澳
反檯味濃

而撇開區議會因素
九巴角度,寶達上秀未來可以行路落去搭798系,一個站直達大老山
呢個時候走去削88班次,真係對九巴最有利?

最後,如果88A條走線係吸引既,你怕康翠人唔肯同你95A轉88?
214 行車時間長,但本身安達臣向西行的駁腳線就唔係得 214 一條,88 係另外果條,
而 88 回車其實係快過 214 唔少

當然同你彩虹調頭版本比起都係行遠左,但問題係真係有咁多人要入新界東的前提下,
直接送佢地去大隧口,又俾一部份人一程車直達,其實好過全部塞落彩虹轉車

唔好忘記,叫人落彩虹轉車,其他東九新界東線一樣都要有運載力食晒呢班客先得,
結果呢條駁腳線少用左既車,好可能都要擺返落觀塘沙田線

我又想問,送去大隧口同送去彩虹分別喺邊?
根本大隧大部分既線都係彩虹開上去
開條95A做轉乘客,實質效果同送上大隧無分別
甚至可能因為比較容易上車而更受歡迎

另外,就算西行俾你講通,東行點搞?
新界西堆線,大部分都係行新蒲崗彩虹通道
無理由叫人由彩虹通道行去牛池灣村叫幾飛
結果最後都係堆曬落黃大仙俾214處理
而214,大半日開緊20-30

Again,我無反對沙田荃灣呢類大區,應該開直車處理
但係唔係代表接駁線唔使開?我有保留
尤其石礦場一開,無理由叫佢地落去搭車,點都要搞接駁線
開條95A順便處理埋康翠問題,唔好?

最後,你話擺堆客落彩虹轉乘,新界東線會唔夠載要加班
呢個又實在有少少牽強
早繁北行,有邊條線會爆到要加班?

我都係會話,睇定少少先,睇下 798 來年到底諗住點改,
改左之後會直接影響日後重組計劃,拉左入去好多時未必咁容易拉返出來

新巴話將798改入將南,可以點行?
講到底又係兜天晉一圈

拉返出來制唔制係講甜頭
798拆線將南尾站,節省差唔多一半車程,我估點都制

當然,你可能拎住大隧口轉乘呢點去話開條咁長的駁腳線反而仲蝕多左。
但起碼一上車就 $7.5,就算坐落彩虹都係 $7.5,如果係我上面建議的 88A 仲要 $8.9。
而最大舊的全程客袋袋平安,唔會走左去其他交通工具

學10598C版友講
95A作為95支線,大條道理收7.4
castanopsis 發表於 2018-1-2 02:33 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2018-1-1 23:00
我估 castanopsis 兄係想用車程大幅縮短去換取人地同意去程唔入調景嶺總站掛,
但人地要求多多,我真係唔 ...

要求多多我估你講調景嶺總站問題
呢個case同E22A唔同
E22A爭取咗,係車程無變但調景嶺居民站位“好咗”
區議員走去嘈,係無嘢搵嘢來搞,但至少對自己區居民確實係有好處

798拆線唔同
你拉倒個方案,結果係居民本來可以快15分鐘到沙田
但就因為站位問題唔成事
呢個對區內居民好大影響,區議員應該無咁口響,最多作勢爭取下

同樣地,如果E22A雙向入調景嶺總站既代價係要逆走
調景嶺絕對會嘈到拆天

————————————————————————————

短線轉乘out?

安達安泰最多人用來轉車既,係213M
啟德開既,係5M
水泉澳入伙,第一時間搞既,係288
白石角連伙都未入,就開272A

無論長線短線做轉乘,有客就係好線

————————————————————————————

796C/797A,對你既建議有保留

796C逆走
又係一句,人地調景嶺係客倉,你完全無誘因俾到調景嶺
而行完將廣走去兜清半一圈,真係太重口味

797A又係
走入去將廣兜圈係非常趕客
除非新巴嫌796S未蝕夠,否則點都唔會重走返呢條舊路
 樓主| S3BL100 發表於 2018-1-2 13:02 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-1-2 02:21
88應該開,但唔應該係咁開

安達安秀就唔需要搵88做轉乘線,88亦無必要行安秀道停正門口
可以推倒重來,應該係一條線跟290A康翠掃到彩雲
如此,安達安泰去沙市大圍就行幾分鐘落山搭車,轉乘就95A
亦唔會搞到康翠順利兩個位無啦啦真空咗

唔反對呢點,但正如你所講,而家無得推倒重來

另外,隔離 B2 版 dennis28a 的講法係
因為四順有 29M 做彩虹轉乘,而日後安達臣人口會仲多過秀茂坪,
所以條同時用來做駁腳同點對點的 88,一定要行安秀道,先唔駛人下下都要轉車

我覺得呢點好牽強,但如果呢個講法係成立的話,
更加無理由開 88 的同時叫石礦場同康翠食一條只能做轉乘既線,
尤其是 290 竟然可以一開三全日

否則根本係大細超,無得自圓其說

問題係,你走去大幅削減秀茂坪寶達條88既班次
大佬,人地本來有12分鐘一班,無啦啦搞到20會唔會嘈?
如果係因為88本身無客要減班,都還好
但區議員聽到你削88三分一至一半既班次,原來係為咗送條88A俾將軍澳
反檯味濃

當你望下 RPP 文件拆支線的慣常寫法,你就會發現,要過到關根本易如反掌

而且當有人覺得為左 290X 全日而減客源無重疊的 98C 98D 班次都係天經地義的時候,
88A 同 88 客源有重疊,而且係分支線,根本就無唔減得的理由

而撇開區議會因素
九巴角度,寶達上秀未來可以行路落去搭798系,一個站直達大老山
呢個時候走去削88班次,真係對九巴最有利?

而家中、下秀去坐 98C 出旺角分分鐘仲方便過寶達上秀行去未來轉車站,
但 98C 亦似乎只係食到就腳的寶達上秀客,中下秀繼續 1A

我暫時唔認為轉車站會對 88 有影響,因為站位差太遠

我又想問,送去大隧口同送去彩虹分別喺邊?
根本大隧大部分既線都係彩虹開上去
開條95A做轉乘客,實質效果同送上大隧無分別
甚至可能因為比較容易上車而更受歡迎

真係無分別?除非係去北區,
否則大隧口去到目的地的班次數目,比起彩虹至少多 50%

仲要如果去大埔的話,74X 全日改快之前,坐去大隧口轉車
淨車程比起彩虹轉快至少 10 分鐘,而且 74X 就算改快,
我估最大可能係啟業後直上大老山,彩虹繼續留俾慢線做

當然,你可能會話回程返安達/康翠要大老山食 20 分鐘西北風,
但其實去轉車站一程多左選擇,再夾埋去程一齊睇,咪又係打和

而且你無計到,送去大隧口同送去彩虹比較,前者有一大堆乘客直頭唔駛轉車

另外,就算西行俾你講通,東行點搞?
新界西堆線,大部分都係行新蒲崗彩虹通道
無理由叫人由彩虹通道行去牛池灣村叫幾飛
結果最後都係堆曬落黃大仙俾214處理
而214,大半日開緊20-30

遲下仲有 290X

Again,我無反對沙田荃灣呢類大區,應該開直車處理
但係唔係代表接駁線唔使開?我有保留
尤其石礦場一開,無理由叫佢地落去搭車,點都要搞接駁線
開條95A順便處理埋康翠問題,唔好?

問心,如果沙田荃葵都已經有直達車,咁仲有幾多人需要轉車?

另外,康翠本身唔係無向西的駁腳線,因為歷史原因,係用 98A 落觀塘去做。
如果而家開多條 95A,到底對 98A 有咩影響,要好小心處理。
雖然轉車角度,如果係入新界,彩虹轉比起觀塘轉可以慳車程避塞車,
但 98A 同時都有一定數目轉去其他區的乘客(例如:大角咀、尖沙咀、何文田),一定係觀塘道轉車,
再加上本身真係落觀塘道的通勤客

當然我個建議係要將尖咀客推晒去 98P,但如果最後整出來的係 95A 而唔係 88A,
去沙田客繼續無得一程過,然後 98A 又流失駁腳客,會唔會搞到唔上唔落?

最後,你話擺堆客落彩虹轉乘,新界東線會唔夠載要加班
呢個又實在有少少牽強
早繁北行,有邊條線會爆到要加班?

89X 89C 甚至 89

其實我意思唔係話呢幾條線要加班,但如果擺落大隧轉乘,
甚至一程車去到呢幾條線覆蓋的部份地點,需求下降,咪唔使擺咁多車落去

而呢件事因為 88 的出現,已經發生係 89 身上

簡單來講,88A 因為入埋沙田而用多左的資源,其他地方可以慳返出來
fb.com/scientisthk2usa/
castanopsis 發表於 2018-1-3 03:44 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-1-2 13:02

因為四順有 29M 做彩虹轉乘,而日後安達臣人口會仲多過秀茂坪,
所以條同時用來做駁腳同點對點的 88,一定要行安秀道,先唔駛人下下都要轉車

我覺得呢點好牽強,但如果呢個講法係成立的話,
更加無理由開 88 的同時叫石礦場同康翠食一條只能做轉乘既線,
尤其是 290 竟然可以一開三全日

否則根本係大細超,無得自圓其說

我唔係好理解到呢段字......care to rephrase?
當你望下 RPP 文件拆支線的慣常寫法,你就會發現,要過到關根本易如反掌

而且當有人覺得為左 290X 全日而減客源無重疊的 98C 98D 班次都係天經地義的時候,
88A 同 88 客源有重疊,而且係分支線,根本就無唔減得的理由

佢點寫係一回事
事實係89D/83X搞咗好多年仲要開條89S出來先搞得掂
某年沙田RPP拆286X又係搞到一鑊泡
962系重組本來都有區區有車有得快方案,最後都係決定962B一條密車做曬
當然組組重組都不盡相同,但至少可以見到拆線變疏係有阻力

而家中、下秀去坐 98C 出旺角分分鐘仲方便過寶達上秀行去未來轉車站,
但 98C 亦似乎只係食到就腳的寶達上秀客,中下秀繼續 1A

我暫時唔認為轉車站會對 88 有影響,因為站位差太遠

中下秀當然繼續88,但寶達已經好難講
要記住,單係寶達一條邨,人口已經拍得住康翠
798系一站直達大老山,有佢既吸引力
真係無分別?除非係去北區,
否則大隧口去到目的地的班次數目,比起彩虹至少多 50%

仲要如果去大埔的話,74X 全日改快之前,坐去大隧口轉車
淨車程比起彩虹轉快至少 10 分鐘,而且 74X 就算改快,
我估最大可能係啟業後直上大老山,彩虹繼續留俾慢線做

當然,你可能會話回程返安達/康翠要大老山食 20 分鐘西北風,
但其實去轉車站一程多左選擇,再夾埋去程一齊睇,咪又係打和

而且你無計到,送去大隧口同送去彩虹比較,前者有一大堆乘客直頭唔駛轉車

容許我退一步講big picture

你講到好似我將所有人推曬落彩虹轉車,其實有少少打緊稻草人
我無話取消88,安達臣寶達秀茂坪順天彩雲20萬人口,繼續可以用密車88去大隧轉車
而講到康翠,如果798拆線,加埋本身有290,沙田荃灣已經有直車
你話我搞到一班本來可以有直車既人轉車,係唔成立
因為我心目中個方案,區區都有直車去沙田

唯一爭拗點
只係康翠2.5萬人喺彩虹轉車定大隧轉車

而康翠本身有98A呢個選擇
所以你個74X問題並唔存在

95A對康翠而言仲有其他好處
單係接駁東西線一點已經無得輸
做埋四美街理順95,本身亦值得做
對康翠而言,95A+康翠將南798系,係會比起88A來得有用

問心,如果沙田荃葵都已經有直達車,咁仲有幾多人需要轉車?

另外,康翠本身唔係無向西的駁腳線,因為歷史原因,係用 98A 落觀塘去做。
如果而家開多條 95A,到底對 98A 有咩影響,要好小心處理。
雖然轉車角度,如果係入新界,彩虹轉比起觀塘轉可以慳車程避塞車,
但 98A 同時都有一定數目轉去其他區的乘客(例如:大角咀、尖沙咀、何文田),一定係觀塘道轉車,
再加上本身真係落觀塘道的通勤客

當然我個建議係要將尖咀客推晒去 98P,但如果最後整出來的係 95A 而唔係 88A,
去沙田客繼續無得一程過,然後 98A 又流失駁腳客,會唔會搞到唔上唔落?

世界唔只沙市荃市葵涌道
仲有大把人需要轉車

新界西 有 屯門/元朗/天水圍/青衣/東北葵/葵盛
九龍 有 慈雲山/竹園/紅土 等

無人話要搞98A
98A本身有一半人唔係轉乘客
劏完93K之後又有班客會搭返98A
你唔使擔心佢既客量

反而如果你唔開95A,石礦場點搞?
大幅加密88A?呢個真係死得人多........

89X 89C 甚至 89

其實我意思唔係話呢幾條線要加班,但如果擺落大隧轉乘,
甚至一程車去到呢幾條線覆蓋的部份地點,需求下降,咪唔使擺咁多車落去

而呢件事因為 88 的出現,已經發生係 89 身上

簡單來講,88A 因為入埋沙田而用多左的資源,其他地方可以慳返出來

其實呢個又有問題
人地堆新界線難得有逆向客
就算你開新線做曬班客,唔代表舊線可以減車節省到好多資源
因為順向本身仍然爆到九彩

89做得到
其實係因為條線本身已經唔爆