hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [狂想] 市區角度組荃葵線(牽涉12A/2D/30/30X/38A/大角 ...
開啟左側

[狂想] 市區角度組荃葵線(牽涉12A/2D/30/30X/38A/大角咀線)

castanopsis 發表於 2017-12-26 10:39 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

早前有版友提出以2D/38A合併成231X
在不增加資源的前提下為葵興芳至白田九龍城提供服務
本建議為上述建議之延伸,將市區及荃葵線一併重組,以提升網絡效益

——————————————————————

1. 2D/38A合併成231X

跟足前人建議,可參考:
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1046866-1-1.html

2. 12A精簡九龍走線,延長至荃灣(愉景新城)

往愉景新城:黃埔>紅磡道>下路>九龍城>太子道西>富昌>龍德街沙咀道>愉景新城
https://goo.gl/maps/JDyp5fkjwB12
往黃埔花園:愉景新城>沙咀道龍德街>富昌>荔枝角道>界限街九龍城>下路>黃埔
https://goo.gl/maps/VV3oFmgU71t(google map畫唔到欽州街右轉荔枝角道,自行想象)

班次:不變
收費:全程$8.8
分段:紅磡邨往荃灣$5.1,富昌往黃埔$5.1,設黃埔<>富昌雙向分段
(圍起荃灣去九龍城平均每程約$7,實際上只有黃埔總站上車先要落車拍卡)

231X本身要繞經白田及葵興芳,車程太長
加上荃灣市中心站位欠佳,故延長12A補遺

條線同時可以做深水埗南/填海區去荃灣市
雖然話有南昌站,但西站站位差,巴士車程唔輸既情況下有一定吸引力

另外,鑑於紅磡已經有7B來往九龍城學校區,12A重要性唔高
所以精簡12A走線節省行車時間
條線加三正一蛇應該足以維持現有班次

3. 7B微調走線及加密班次

飛走何文田總站以節省行車時間
並同時重新加密至全日15/20分鐘一班以補償12A改道

4. 30X延長至尖沙咀,加停楊屋道,改經西廊

往尖沙咀麼地道:荃景圍>大河道楊屋道>(西廊)>旺角>尖沙咀
https://goo.gl/maps/EsVrbMVJ7yS2
往荃威花園:尖沙咀>旺角>(西廊)>楊屋道>荃景圍
https://goo.gl/maps/LACz4osK2F22

班次:稍微加密,逆向拉疏至20分鐘一班,用車不變
收費不變

經典建議,唔講咁多

4. 30改經青公葵涌道,延長至大坑東

往大坑東:荃景圍>青公>葵涌道大連排>長深荔>大坑東
https://goo.gl/maps/x4oKMCQpSQF2
往荃威花園:大坑東>長深荔>葵涌道大連排>青公>荃景圍
https://goo.gl/maps/yGydMFCrSJB2

班次:繁時10非繁12/15
收費:$6.8

主要係補償30X長深荔一段
同時提供一條線俾荃景圍去大連排葵興芳,以及轉乘40/42C等東九線
大坑東純粹搵個位擺

開辦230A線,來往大角咀友翔道及荃灣站

往荃灣站:友翔道>富榮柏景灣>美孚>醉酒灣工業區>眾安街>荃灣站
https://goo.gl/maps/zc7czcRyYVF2
往大角咀友翔道:荃灣站>眾安街>醉酒灣工業區>美孚>塘尾道>柏景灣富榮>友翔道
https://goo.gl/maps/ab9fVGUPzHw

班次:全日12分鐘一班
收費:$7.5

轉乘:
醉酒灣上車,於荃灣轉M線往荃元天,次程減$4
醉酒灣上車,於美孚轉乘任何九巴路線往長深荔油尖旺,次程減$4
大角咀上車,於美孚轉乘新界西九巴線,次程補差價

多用途貴價流水轉乘線
1. 大角咀去荃灣
2. 大角咀特快接駁美孚轉車站,補償新界線縮短旺柏一段
3. 醉酒灣接駁市區
4. 大西北接駁醉酒灣
5. 友翔道基本服務

望落條線似乎好奇怪
但實際上條線行車時間唔長,而且做緊好多角色
只要每一個位執少少客,要回本未必太難
就算回唔到本,換68X/265B/52X縮短已經賺咗

68X/265B/52X/33A縮短

配合大角咀開辦230A線特快接駁美孚鐵路站
四條以柏景灣為總站的新界西路線縮短,以避開旺角擠塞路段穩定班次
初步構想係踢93K去紅磡站,擺265B落旺角東站
然後68X擺旺角弼街
其餘兩條線總站另議,尤其33A其實可以作進一步重組

用車無特別計
但好視乎68X/265B/52X/33A/93K減到幾多
10598C 發表於 2017-12-26 14:04 來自手機 | 顯示全部樓層
30唔做荔景真係得?
k58 發表於 2017-12-26 14:13 | 顯示全部樓層
12A 西行收 $5.1 落荃灣
我相信兩邊班次會嚴重唔對稱

其次 265B 上東站
洗衣街同旺角道唔比大角咀好 唔會慳到時間
擺大角咀反而私牌方便好多
68X 南行仲可以轉南昌街塘尾道返大角咀
反正有 268X 補位
tcchoi 發表於 2017-12-26 16:58 | 顯示全部樓層

30X有社會責任黃埔ㄊQE,改唔到

kmb71k 發表於 2017-12-26 18:10 | 顯示全部樓層
231X
都係果句
我唔覺得荃葵有龐大需求往返九龍城以及學校區一帶
合併都係開嚟蝕
隨時蝕得仲甘

12A
一來拉到荃灣咁遠, 已經唔可以用一字
二來木廠街/馬頭圍道係主要客源之一, 竟然飛走佢, BAN得

7B
條線主力係做何文田, 你竟然飛走佢, BAN得

30X
上面講咗, 30X要做伊利沙伯醫院同黃埔花園通勤, 無可能飛甩佢地

條線主力係做荔景山往返荃灣, 所以又係無可能飛甩佢地

68X/265B/52X/33A
避開旺角擠塞路段穩定班次?
旺角東站又係旺角, 旺角弼街又係旺角, 點改都要塞旺角, 改嚟都無用, 晒氣
仲有你要迫新界西人轉車, 我想講你要佢地轉車無得一程過, 佢地寧願搭番鐵啦

睇嚟呢個建議者根本唔知上面路線主力係邊度
上面堆建議拎出去肯定俾人BAN硬

以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| castanopsis 發表於 2017-12-26 18:43 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-12-26 14:04
30唔做荔景真係得?

講真,荔景呢個位加個269M雙向分段已經夠
本身我堆建議入面仲有唔少甜頭俾到荔景山(東九線)
又唔係好怕過唔到

樓主| castanopsis 發表於 2017-12-26 19:03 | 顯示全部樓層

k58 發表於 2017-12-26 14:13
12A 西行收 $5.1 落荃灣
我相信兩邊班次會嚴重唔對稱

荃灣來往九龍城/亞太區需求係咁多就咁多
收費相信唔會點影響個客量

正如40美孚去東九,兩邊收費差好遠
但唔見得條線東西行班次會差好遠

其次 265B 上東站
洗衣街同旺角道唔比大角咀好 唔會慳到時間
擺大角咀反而私牌方便好多
68X 南行仲可以轉南昌街塘尾道返大角咀
反正有 268X 補位

成日見有話新填地街塞到幾條線脫曬班
33A/68X/52X/265B下繁根本完全無班次可言
265B去東站或者減唔到好多行車時間,但肯定穩定過擺旺柏
而東站做總站,站位亦好過旺柏好多好多

至於68X
有268X既前提下總站可塑性高好多
同意未必一定要入到旺角市中心

話雖如此
268X北行做唔到太子,68X點都要搵辦法補返位
你話南昌街塘尾道,其實只限南行行得通
但68X最大問題係北行.......

樓主| castanopsis 發表於 2017-12-26 19:06 | 顯示全部樓層
tcchoi 發表於 2017-12-26 16:58
30X有社會責任黃埔ㄊQE,改唔到

呢個就算啦
一直都覺得只係搵來講
為咗呢個連小巴客量都無既豬頭骨位,搞到30X無得做西廊特快落尖沙咀
只可以話係莊閒不分

樓主| castanopsis 發表於 2017-12-26 19:30 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2017-12-26 18:10
231X
都係果句
我唔覺得荃葵有龐大需求往返九龍城以及學校區一帶
合併都係開嚟蝕
隨時蝕得仲甘

何出此言?
本身231X行車時間唔會長過38A+2D
就算一個新客都無,都唔會蝕多咗

同時白田九龍城去葵興芳,其實有需求
可能你會話荃葵或者無幾多人去九龍城學校區
但白田澤安去葵興芳大連排,係有客
我甚至會擔心繁時維持現有班次夠唔夠做
12A
一來拉到荃灣咁遠, 已經唔可以用一字
二來木廠街/馬頭圍道係主要客源之一, 竟然飛走佢, BAN得

你邊隻眼見到12A飛走木廠街?
就算馬頭圍道,個站位都只係搬咗兩個街口
真係唔鍾意7B,可以照行過去搭

編號我無所謂,你點改都得

7B
條線主力係做何文田, 你竟然飛走佢, BAN得

飛走何文田總站 =/= 飛走何文田
條線會繼續做愛民/何文田邨
只係何文田邨站位跟返17/41/45/E21A,唔兜入總站而已
30X
上面講咗, 30X要做伊利沙伯醫院同黃埔花園通勤, 無可能飛甩佢地

條線主力係做荔景山往返荃灣, 所以又係無可能飛甩佢地

呢兩個位都係小巴客量
搵巴士去做絕對係浪費資源

記住,荔景山本身仲plan咗條32H
其實已經覆蓋30大部分服務範圍
餘下路段雙向分段又好,轉乘又好,小巴又好
點都唔係搵30做
68X/265B/52X/33A
避開旺角擠塞路段穩定班次?
旺角東站又係旺角, 旺角弼街又係旺角, 點改都要塞旺角, 改嚟都無用, 晒氣
仲有你要迫新界西人轉車, 我想講你要佢地轉車無得一程過, 佢地寧願搭番鐵啦

睇嚟呢個建議者根本唔知上面路線主力係邊度
上面堆建議拎出去肯定俾人BAN硬

68X旺角弼街做總站
係彌敦道>太子道西>塘尾道咁行
話就話旺角,但實際上已經唔入旺角,亦完全唔經旺角塞車位

事實上旺角東站堆線,班次又真係穩定過旺柏堆線
上面講咗,新填地街塞車所致
本身旺柏都只係搵個總站擺
搵方法擺旺角東站一來站位好咗,二來班次穩定咗,其實除笨有精

逼人轉車一點又係搞笑
本身旺柏只係搵個總站擺
實際上又真係有幾多人會喺總站上車?
再者,230A轉車快過直車好多,仲可以叫多好多飛
你確定係趕客而唔係吸客?
k58 發表於 2017-12-26 21:00 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2017-12-26 19:03
荃灣來往九龍城/亞太區需求係咁多就咁多
收費相信唔會點影響個客量

12A 做到大半個西九入荃灣
$5.1 對比十幾蚊小巴簡直頂爛市
我甚至擔心拖埋 231X 西行

68X 我都係諗住淨改南行
想避新填地街嘅
之前有版友建議過柏景灣線兜果欄出彌敦道
要私牌車塞返入旺角中心唔知咩街邊總站再開車
班次都唔會穩定得去邊