hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [狂想] 市區角度組荃葵線(牽涉12A/2D/30/30X/38A/大角 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

[狂想] 市區角度組荃葵線(牽涉12A/2D/30/30X/38A/大角咀線)

S3BL100 發表於 2017-12-26 23:34 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2017-12-26 18:43
講真,荔景呢個位加個269M雙向分段已經夠
本身我堆建議入面仲有唔少甜頭俾到荔景山(東九線)
又唔係好怕 ...

荔景要有車去沙咀道戴蹸趾診所

當然日後有左 32H,或者有其他想像空間,但到時應該係 32H 30 一齊重組。
而且就算唔係咁做,30 本身有空間再減車同埋改走線慳時間,
一轉 90 分鐘三部車,做基本責任線就可以,但都係要做

而第二行係你一路以來建議的最大問題之一,就係層層疊

要所有野加埋上來先 make sense,但結果係牽涉十幾二十條線,
如果有個位卡住左,就全部唔駛做

根本咁多年以來,除左北區區域重組外,無出現過十幾條線一齊重組的建議,
而所謂區域重組,已經名存實亡

分組做,每組自己填晒D窿,要過到都易好多,都唔會因為有D野衰左而全部流產,
呢個亦係點解 RPP 見到既野,好多時只會係一組一組做,每組 4-5 條線

不過你拉 12A 去荃灣個走線,純粹走線計,我覺得 OK 的…

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| castanopsis 發表於 2017-12-26 23:38 | 顯示全部樓層
k58 發表於 2017-12-26 21:00
12A 做到大半個西九入荃灣
$5.1 對比十幾蚊小巴簡直頂爛市
我甚至擔心拖埋 231X 西行

頂爛市講真唔係問題,只要圍到數就得

12A拉入荃灣,只係加三正一蛇
每車每日成本$5000,新增成本係$17500左右
就算兩邊收$5.1
荃灣去深水埗南/九龍城只要做到3500人就夠填
由於有一邊收緊$8.8,實際上做到唔夠3000人就有賺

3000人係點既概念?692取消前每日既客量
而12A拉到入荃灣,根本無可能頹過692

唔好唔記得692係20分鐘一班,載客率15%就已經3000人
換轉12A大部分時段8-15分鐘一班,荃灣段每班載客率只要做到12-13%已經有賺

至於你話擔心拖累231X西行,我覺得唔需要太緊張
12A延長係做荃灣市中心,231X主力做緊葵興芳大窩口
而兩條線九龍服務範圍都不盡相同
我自己估計231X新客倉,會係白田澤安去大連排班返工客
呢班客12A點做都做唔到
兩邊無重疊,反而多條線可以做大個餅

68X 我都係諗住淨改南行
想避新填地街嘅
之前有版友建議過柏景灣線兜果欄出彌敦道
要私牌車塞返入旺角中心唔知咩街邊總站再開車
班次都唔會穩定得去邊

私牌車角度,弼街其實直程係方便
西廊一落橋已經可以右轉塘尾道入弼街
亦點都會好過你話留柏景灣但兜果欄同268X重疊

弼街唯一既concern,係唔知巴士弼街左轉彌敦道會唔會有問題
否則68X擺弼街係好理想

宜家問題係,52X/265B/33A隔離無一條好似268X咁既線去掃旺角以南
呢三條線無可能可以擺弼街
其中一條可能可以取代93K擺旺角東,都仲有兩條線要安置

樓主| castanopsis 發表於 2017-12-26 23:48 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-12-26 23:34
荔景要有車去沙咀道戴蹸趾診所

當然日後有左 32H,或者有其他想像空間,但到時應該係 32H 30 一齊重組。 ...

留一條社會責任線,我無所謂
但點都唔係好似30咁hold住五架車,然後好無效率咁做豬頭骨位
尤其荃威花園坑位有限,有都絕對唔應該allocate俾宜家條30或者重組完既32H

至於你話我堆重組層層疊
其實純粹係費時分咁多個帖,一次過擺曬落一個帖講
實際上可以分好多組做

12A/7B本身係一組
38A/2D(231X)係一組
30/30X係一組
230A/68X/265B/52X/33A係一組,其中搬總站同開230A又可以分開搞

組組都可以獨立做,而且組組都值得做
k58 發表於 2017-12-27 17:33 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2017-12-26 23:38
頂爛市講真唔係問題,只要圍到數就得

12A拉入荃灣,只係加三正一蛇

231X 西行其實冇乜信心
食唔到東行紅小葵興芳盲位
靠叫糊嘅係荃灣南工業區同白田石硤尾
但係嗰兩個都唔係大型公屋區
過咗早繁真係好擔心
如果單獨計收 $5.1 問題唔大
但而家分分鐘影響到掠水 3X 入荃灣客量
之後重組又要俾區議員嘈同路同價
可以學 B2 玩兩段票 荃灣落車補票 $3.7

淨係睇本身延長成本當然冇問題
最驚嘅係要額外加車去填氹
分分鐘太西都未轉就上唔到車

冇睇錯嘅 調完堆車出嚟
富柏出長沙灣道真空左
68X 北行可以轉塘尾道轉太西再轉砵蘭街出黃竹街
係可能弼街要行遠少少搭
不過站位就更加貼太子
可能我本身少搭大角咀出堆車
我又唔覺條新填地街塞得好嚴重 全線癱瘓
好有急切需要改總站

樓主| castanopsis 發表於 2017-12-27 19:11 | 顯示全部樓層
k58 發表於 2017-12-27 17:33
231X 西行其實冇乜信心
食唔到東行紅小葵興芳盲位
靠叫糊嘅係荃灣南工業區同白田石硤尾

延長之後既12A繼續做唔到白田石硤尾
231X最多客既位置,唔會受到影響

然後九龍城,其實我唔樂觀231X可以食到幾多客
始終九龍城去荃葵,搭231X都係慢
我會覺得,231X就算九龍城食到客,都只會係去葵興芳個班
12A唔經葵興芳,反而深入荃市,兩者客源唔同

簡單而言
除非條231X食到九龍城去荃市客,否則12A同231X唔會有任何重疊

如果單獨計收 $5.1 問題唔大
但而家分分鐘影響到掠水 3X 入荃灣客量
之後重組又要俾區議員嘈同路同價
可以學 B2 玩兩段票 荃灣落車補票 $3.7

30X本身我已經玩緊拆線
長深荔交曬俾平線30做
班客搭231X平均每程收得仲多過30
所以231X非但對30X無影響,更加係有助補返太子真空位

至於234X/238X
兩條線其實無論九龍定荃灣覆蓋,都同新12A有差距
唯一一個有機會搶到客既位係 深水埗<>龍德街
真係驚既,可以唔行龍德街,德士古道直接轉入沙咀道

B2式分段係可以考慮
但好視乎九巴有無心玩到咁複雜

淨係睇本身延長成本當然冇問題
最驚嘅係要額外加車去填氹
分分鐘太西都未轉就上唔到車

交咗一班客俾7B
12A九龍區內流水個負擔係細咗
而多荃灣客既位,其實同多九龍流水客既位唔同
亞太區深水埗去荃灣班客上車既時候,12A已經放咗批客走
加上東西線就通,12A係擔心減班多過載唔曬

冇睇錯嘅 調完堆車出嚟
富柏出長沙灣道真空左
68X 北行可以轉塘尾道轉太西再轉砵蘭街出黃竹街
係可能弼街要行遠少少搭
不過站位就更加貼太子
可能我本身少搭大角咀出堆車
我又唔覺條新填地街塞得好嚴重 全線癱瘓
好有急切需要改總站

富柏出長沙灣道
求其拉條奧運站線過去已經得
留一大堆大西北線唔見得好有用

新填地街塞車,好多版友都講到好誇張
甚至聽過拆線後68X行車時間其實無點變過
我都係順應民意而已

反正230A用5分鐘,已經飛到美孚,直接駁曬絕大部分既大西北線
同一時間68X可能連彌敦道都味道
推曬富柏班人落去230A轉乘,然後optimize 265B/68X/52X/33A既走線
係雙贏
k58 發表於 2017-12-28 15:00 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-12-27 19:11
延長之後既12A繼續做唔到白田石硤尾
231X最多客既位置,唔會受到影響

231X 非繁都係諗住靠太西附近頂
對嗰頭來講 231X 做到個合理時間入荃葵
我唔期望白田非繁出到咩客
12A 拉長左對土瓜灣都係一個合理時間入荃灣
順住個通勤方向睇
12A 沿路落公路都唔係特別塞車 到咗深水埗直剷工業區
反而紅小向南走 兜葵興芳葵涌邨先入荃灣市
工廠區仲要行一段路
但係價錢只係紅小三分一多 $0.1
性價比抵到爛
個頭係傳統舊區 我相信居民對車費敏感度都好高

睇返奧運站比較對得住價錢嘅得 37
但係 37 又唔係唔使經新填地街
對比九巴對 33A 同 37 嘅態度
37 更加值得縮去弼街
除非仲有後著陰乾 33A 就後話

如果話官方時間以前 68X 一塞都唔夠跑
官方時間同以前差唔多係正常
對比縮去旺角
52X 265B 呢啲比競爭對手有優勢嘅線更加值得行多少少路做埋油麻地

tcchoi 發表於 2017-12-28 16:55 | 顯示全部樓層

另外難道你要紅磡黃埔去荃灣同你行完大運經過土瓜灣下路,宋皇台,太子道西再加富昌先去到荃灣?  
時間多都唔係咁玩啦
 樓主| castanopsis 發表於 2018-1-1 02:12 | 顯示全部樓層
k58 發表於 2017-12-28 15:00
231X 非繁都係諗住靠太西附近頂
對嗰頭來講 231X 做到個合理時間入荃葵
我唔期望白田非繁出到咩客

忙,遲咗覆,見諒
Again,231X荃葵服務範圍同12A延長南轅北轍
唔見得九龍城去荃市,會搭一條兜一大堆路然後仲要從仁濟行一大輪返過去既231X
所以並唔存在12A影響231X客源
道理就正如30X既存在,唔會令238X少咗客
————————————
性價比問題
唔似2D,12A太多人搭
要雙向分段個個走去前門拍卡,不切實際
所以真係要做
一係就學你所講荃灣落車補錢
一係就直程學電車落車俾錢,西行九龍落$5.1,荃灣落$8.8咁

但觀乎東西線就通,荃灣去九龍城獨市不再
賣下大包吸引貪平客,做起個聲譽,可能好過為咗搶錢搞到班客走曬落地底
————————————
奧運站問題
仲有條31B一樣得
唔行長沙灣道唔代表做唔到長沙灣

而我懷疑其實230A美孚搭轉頭/行路
會仲快過33A/31B

樓主| castanopsis 發表於 2018-1-1 02:14 | 顯示全部樓層
tcchoi 發表於 2017-12-28 16:55
另外難道你要紅磡黃埔去荃灣同你行完大運經過土瓜灣下路,宋皇台,太子道西再加富昌先去到荃灣?  
時間多都唔 ...

12A延長,同30X完全係兩組嘢

12A係做九龍城客,下路係bonus
黃埔唔expect會有人搭,直接放棄