hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議796S和797M合併 為新的797M
開啟左側

建議796S和797M合併 為新的797M

Alex7808 發表於 2017-12-26 20:35 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

由於796S和797M長期處於偏低情況,因為建議將兩者合併,以開拓新客源。詳情如下。

全程$4.6

時間表:
將軍澳工業邨開出
0530-0700 30
0700-0900 20
0900-1700 30
1700-2000 20
2000-2300 30

行車路線:
1.將軍澳工業邨
2.駿宏街
3.駿昌街
4.日出康城領都
5.將軍澳港鐵車廠
6.百勝角
7.清水灣半島
8.將軍澳站
9.將軍澳天主教小學
10.調景嶺站
11.彩明苑彩貴閣
12.健明邨
13.創紀之城
14.牛頭角站
15.創紀之城
16.觀塘市中心
17.觀塘游泳池
18.觀塘警署
19.彩富閣
20.調景嶺
21.將軍澳中心
22.將軍澳站
23.蓬萊路
24.百勝角
25.峻瀅
26.日出康城領都
27.大赤沙消防局
28.駿日街
29.電視廣播城
30.將軍澳工業邨
JX9097 發表於 2017-12-26 22:03 | 顯示全部樓層
796S依家開車時間正正係港鐵開車前/收車後
合併完之後呢兩段時間完全冇車
transbus 發表於 2017-12-26 23:09 | 顯示全部樓層
797M早早上路放手俾老九做好過,
轉乘先天弱,
有調景嶺轉少一程優勢又放棄。
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
10598C 發表於 2017-12-26 23:26 | 顯示全部樓層

796S做緊嘅野完全同797M無關...一個清晨同深宵冇地鐵嘅時段,一個做繁忙時間...
如果你真係想做一條康城/工業邨↔觀塘嘅接駁線就應該正正經經環保大道指出將隧,而唔係兜入去將南

只不過冇BBI將工康城啲人咪又係繼續幫襯條鐵,下場同796A+796S一模一樣,係可能死得好睇啲眼閉啲

學其他人話齋,轉(蝕)乘(錢)線等九巴做啦,新巴想做都有心無力(睇怕九巴都唔會開竅做跨公司轉乘比新巴做半條免費蝕錢線)
castanopsis 發表於 2017-12-27 00:35 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-12-26 23:26
796S做緊嘅野完全同797M無關...一個清晨同深宵冇地鐵嘅時段,一個做繁忙時間...
如果你真係想做一條康城/工 ...

其實只要直出,無轉乘一樣有吸引力
796S無客,主要係因為調景嶺觀塘線頭站,班次密唔使轉車
望返坑口條102收$8.9(宜家加到$9.6),一樣大把人出觀塘轉車
康城工業區交通唔只差過調景嶺,仲差過坑口,直出線新巴做一樣會有客

講真,康城將工觀塘直出線對兩間公司都好有戰略價值
將軍澳轉車站就快落成
到時康城一係新記網絡(796C/796X/798/694/796P),一係九記網絡(98D/297/296D/296C)
呢條線邊間公司開先,就邊間公司食曬康城出市區所有客源
我食住花生望下邊間公司比較醒水

10598C 發表於 2017-12-27 01:36 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-12-27 00:35
其實只要直出,無轉乘一樣有吸引力
796S無客,主要係因為調景嶺觀塘線頭站,班次密唔使轉車
望返坑口條102 ...

其實好得意,有時候即使小巴同地鐵重疊,小巴有時候都會跑出,但巴士做又會係另一件事,始終小巴(例如102)都算係車海嚟,巴士始終比人印象就係慢同疏,巴士冇返咁上下密+BBI,啲客依然睬你都有味

突然忽發奇想,其實既然九巴都做到轉進智轉乘優惠,其實將軍澳部分地方都可以咁做(10M同102),小巴多左人又有心機做咗,巴士公司亦都唔駛開一條冇肉食嘅線去爭客,咁做分分鐘win win situation

就算將隧轉車站,我個人都比較buy九巴做康城觀塘線,畢竟九巴網絡唔可以淨系睇將隧轉車站,連埋觀塘一齊睇,個網絡真係大唔少(除非運吉最後嘅規劃係兩條線,一條將隧轉車站U線藍田循環+一條觀塘線,咁將隧轉車線就建議新巴做,觀塘線都係九巴做啦)

transbus 發表於 2017-12-27 07:28 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-12-27 01:36
其實好得意,有時候即使小巴同地鐵重疊,小巴有時候都會跑出,但巴士做又會係另一件事,始終小巴(例如102) ...

ams咁大集團,老九都只聯港島網絡,大埔車冇,

而將軍澳同大埔一樣,
小巴係競爭者多過互補,
就算老九伸橄欖枝,
老馬都未必會受讓..
李強哩啲小企,老九應該更加唔會主動摻你玩..
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
JX9097 發表於 2017-12-27 12:54 | 顯示全部樓層
講白D,九巴搵AMS整埋轉乘咪又係想擴大自己"版圖"
唔使下下自己出車去做~
所以AMS轉乘堆線全程都係南區,正正係因為九巴網絡最弱地區
可能部份人以前坐港鐵轉AMS去南區
依家見到自己樓下條獨營線有轉乘而改搭九巴都唔出奇

相反將軍澳/大埔區呢D,本身九巴已經有咁上下market share
仲使鬼同小岶做轉乘咩
castanopsis 發表於 2017-12-27 19:31 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-12-27 01:36
其實好得意,有時候即使小巴同地鐵重疊,小巴有時候都會跑出,但巴士做又會係另一件事,始終小巴(例如102) ...

康城站大部分時段得12分鐘一班
巴士要開得密過地鐵,簡直係輕鬆
本身仲有工業區獨市,要贏唔難

至於新巴九巴
康城直出將隧,怕且唔會多過一條
你話一條新巴藍田止步,一條九巴出觀塘,唔實際

對乘客而言,九巴做當然比較理想
始終觀塘道轉乘確實係吸引
但巴士公司/運輸署角度,新巴其實都有自己優勢

一來新巴將隧只係欠一條準備全日既796P
整體網絡其實好過九巴少少
九巴轉唔到798/694已經係致命傷

二來新巴開觀塘道線,出到觀塘轉九巴線,九巴一樣有錢落袋
仲可以開少一條好大機會無肉食既轉乘線
變咗九巴其實無咁大誘因搶條線返來做

三來新巴將南枝標,本來就已經有797A康城出九龍灣
理論上新巴十幾年前已經投咗條線返來
新巴真係大條道理話當時未發展所以唔開,宜家發展咗決定開返出來
分分鐘連標都唔使招

10598C 發表於 2017-12-27 21:12 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2017-12-27 19:31
康城站大部分時段得12分鐘一班
巴士要開得密過地鐵,簡直係輕鬆
本身仲有工業區獨市,要贏唔難

797A呢條線其實幾特別,佢本身唔係屬於招標個7條線入面(個7條包括796/A/B/C/M/X/S),睇返03-04嘅RDP,新巴當年的確想開797A,但係最後擱置咗
後嚟796B係有類似嘅改動建議,但亦都擱置咗,最後依家係796E嘅身上搵到呢條線嘅影子

我覺得新巴直接用返“延遲開辦”呢個理由嘅機會唔大,始終已經擱置咗(縱然呢條線走線真係非常直接同吸引),但係以運吉“只許爛橙放火,不許九巴點燈”嘅做法,797A呢種線都幾大機會新巴開

不過隨著康城入伙地鐵都唔再會係12分鐘一班,到時候嘅地鐵吸引性冇依家咁低,爛橙唔畀啲心機只會重蹈796系嘅覆轍

(其實我個人都開始睇好新巴啲網絡,特別係如果798A同798B都一併全日,咁基本上新巴已經完全搶晒九巴係將軍澳嘅網絡,將隧轉車站一開+做埋ETA,九巴基本上唔駛玩)