hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 關於 84M 早繁往新界客量
開啟左側

[問題] 關於 84M 早繁往新界客量

FBI2 發表於 2017-12-29 21:27 來自手機 | 顯示全部樓層

82X客量真係麻麻
.KD.8283. 發表於 2017-12-29 21:33 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2017-12-29 21:27
82X客量真係麻麻

感覺上82x客量比84M同85M都飄忽
繁時一時可以好多人坐,一時就坐半滿,可能關82P事
 樓主| Snowbb 發表於 2017-12-30 10:36 | 顯示全部樓層
MCMoore 發表於 2017-12-29 20:57
再盡啲,82X擺去水仔開,沙田段跟83X入小瀝源,畀84M獨食威院同第一城客,順便減兩部車過84M。

反正我睇 ...

放 82X 上水泉澳就會多左架平車駁大老山 , 由 83X 做埋接駁大老山既服務比較好

82X 如果要縮到最盡 , 其實可以直接由廣源開
反正 82X 本身都係主力廣源客 , 只係第一城/濱景果邊交晒比 84M 就可能要加到最疏 15 分鐘一班
andy92 發表於 2017-12-30 11:32 | 顯示全部樓層

Snowbb 發表於 2017-12-30 10:36
放 82X 上水泉澳就會多左架平車駁大老山 , 由 83X 做埋接駁大老山既服務比較好

82X 如果要縮到最盡 , ...

回程要俾貴左呢點會令 82X 好難縮短

除非 84M 黃大仙開分段
TuNg''=) 發表於 2017-12-30 15:05 來自手機 | 顯示全部樓層
.KD.8283. 發表於 2017-12-29 21:33
感覺上82x客量比84M同85M都飄忽
繁時一時可以好多人坐,一時就坐半滿,可能關82P事
...

其實今時今日仲需唔需要82P做輔助,尤其下繁服務時間4點到8點咁長,頭尾段印象已經唔多客
順利村 發表於 2017-12-30 20:15 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2017-12-31 15:36 | 顯示全部樓層

順利村 發表於 2017-12-30 20:15
82X比00年代初少左好多客
班次亦不停Cut
建議Cut左82P先

說來不無唏噓。

想當年,82X與284X合併後不久,不論班次、用車定客量都拍得住85M,一齊用老虎蘭/豪,全冷用最新H牌3AV由出牌掛到退役,星期日夜晚黃大仙一個站可以打爆車兼上唔晒。

剛合併時的路線,往九龍方向學284X行到銀城街尾至左轉沙田圍路,不入牛皮沙街;往濱景方向廣源後衝小瀝源路直落,後來我估係有人投訴(往第一城只能搭較貴的84M、84M疏車及廣源不能落第一城等原因),而改成現在路線。

來往黃大仙及第一城,雖然82X要兜廣源,但班次頻密及車資平,非繁或假日都冇乜人會特登等84M,多數見車就上。

直至近年,我諗係因為有了281A及馬鐵通車等原因,82X客量及班次都一直下降(繁時多人等車但班人係去廣源居多,一有82P就上晒),相反84M變了小強,越來越多人睇住時間等車。到沙中線通車後,好大可能係84M有得留低,廣源只會剩返82P做兩繁,甚至回復82X合併前只往廣源(既然都係要在鑽石山轉車,愉翠苑班客應該會直接搭鐵)。

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
daiteioh + 1 英雄所見略同(82X可能等摺)

查看全部評分

HG3632 發表於 2017-12-31 18:55 來自手機 | 顯示全部樓層

作為82X經常用家 如果要keep而家走線嘅話 真係希望佢可以做到除左頭尾一兩個鐘全日12分鐘一班尤其廣黃冇左密車89D得返非繁20分一班嘅83X後可以有返多啲車去隧道口轉去觀塘/TKO/過海

講真 佢唔係少人搭 繁時係隨時可以頂閘嘅 對於廣黃嚟講 即使沙中線通車佢地本身搭開82X嘅應該繼續搭
因為當等完坐完小巴到第一城站嘅時候 82X已經出左隧道去四美街
唯一可以改嘅係去程加停龍翔道鑽石山站 等轉地鐵去油尖旺甚至深水埗嘅可以行少啲/唔使搭到黃大仙先轉

我明白大循環本身好容易脱班 但下繁開82P都幫唔到啲咩 因為好多時佢地都係前後腳咁開 一架要企另一架坐唔滿
如果可以架返果啲車到俾82X加密會比較好 再唔係視乎情況(不固定時間)開黃大仙起載加班車

另一建議係沙中通車之後谷曬所有客落82X度 加經威院同恒管 另外加至10-12分一班 84M取消 另開早繁特班一條廣源開(82P) 一條濱景開唔經廣源(82S)
pochi94914 發表於 2017-12-31 19:08 | 顯示全部樓層
HG3632 發表於 2017-12-31 18:55
作為82X經常用家 如果要keep而家走線嘅話 真係希望佢可以做到除左頭尾一兩個鐘全日12分鐘一班尤其廣黃冇左 ...

我認為樂富嘅乘客數量都唔可以睇少,始終冇咗85C,75X又未必可以接收全部轉車客,

我認為取消82X,做大84M,另外增加82P服務時間,會係最方便嘅選擇。

而且82X除咗新蒲崗廣源以外,其他服務區域可以以84M取代。

始終由黃大仙去廣源邨嘅一段路除咗廣源邨入面以外,其餘都有唔同代替品提供。

如果唔想取消,或者可以選擇82X入碩門,然後取道小瀝源路,到達廣源邨
 樓主| Snowbb 發表於 2018-1-1 00:23 | 顯示全部樓層

HG3632 發表於 2017-12-31 18:55
作為82X經常用家 如果要keep而家走線嘅話 真係希望佢可以做到除左頭尾一兩個鐘全日12分鐘一班尤其廣黃冇左 ...

84M 仲有個富安花園係 82X 做唔到既位 ,
富安往來威院得 84M 同 808 兩個選擇 , 佢地未必接受冇左 84M 去第一城果邊

所以 82X 同 84M 是但一條都好難取消 , 因為兩條線看似很相似但又好難取代其中一條

如果沙中通車 , 個人認為第一城應該比晒 84M 主力做 , 82X 可以考慮縮入廣源
只係 82X 縮短仍然要就其可行性探討