hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) FF地鐵市區線直通運行化的可能性
開啟左側

FF地鐵市區線直通運行化的可能性

cobalt174 發表於 2017-12-30 04:59 | 顯示全部樓層

ky26042008 發表於 2017-12-30 02:15
從理論上黎講, 如果要實行以上建議, 係唔改動現有軌道下, 該班機場快線需要行駛以下路段:

由於北角站將軍 ...

冇避線就要cut咁D班次啦油麻地荔景咁樣掉頭法,觀塘/荃灣線塞到可以出動緊急接駁巴士啦
tonyng 發表於 2017-12-30 19:36 | 顯示全部樓層
ky26042008 發表於 2017-12-30 02:15
從理論上黎講, 如果要實行以上建議, 係唔改動現有軌道下, 該班機場快線需要行駛以下路段:

由於北角站將軍 ...

係就唔該快快趣趣將天后站東端打通去將軍澳線北角掉頭軌盡頭先, 反正呢幾十米以前一早預咗要掘埋佢...
好過依家用道鐵閘封印咗百幾米隧道唔知用嚟做乜..
5504~NK3640 發表於 2017-12-31 05:29 | 顯示全部樓層
ky26042008 發表於 2017-12-30 02:32
但係而家九龍塘站係繁忙時間每班車到站時都接近爆滿, 難以登車, 乘客都係塞爆月台,
如果日後東鐵過海後,  ...

雖然而家九龍塘站塞爆情況都係極不理想,但若果實行左樓主建議既方案(一/二都係),假若我需要係九龍塘站過海,我將會混在等候人龍當中;當我企係幕門前而下一班車唔係直通既時候,我就會阻塞左後面上車既人龍。更重要既是,到時唔只一個「我」會出現以上情況。
Ricky403 發表於 2017-12-31 17:17 來自手機 | 顯示全部樓層

同月台開唔同目的地嘅列車其實好容易令人撈亂,之前紫線先鬧過「康城輪迴」,再喺本身繁忙嘅紅綠搞直通運行,無論港鐵做得好唔好,都唔太可能;台北方面直情選擇取消淡水線直通新店線/中和線安排,都可以見到人口密集嘅地方搞好似樓主嗰款直通唔好
AVBWU291 發表於 2018-1-1 17:44 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2017-12-31 17:17
同月台開唔同目的地嘅列車其實好容易令人撈亂,之前紫線先鬧過「康城輪迴」,再喺本身繁忙嘅紅綠搞直通運行 ...

其實如果香港啲港鐵站可以做到大站同彩虹一樣三個月台,會方便啲做直通運行而唔引起太大混亂。
P.S.: 啲唔睇路,唔睇指示而上錯車o既人唔好計(雖然香港太多呢類人)
053h4 發表於 2018-1-1 20:00 來自手機 | 顯示全部樓層
tonytsang_hk 發表於 2018-1-1 23:16 | 顯示全部樓層

同月台開唔同目的地嘅列車其實好容易令人撈亂,之前紫線先鬧過「康城輪迴」,再喺本身繁忙嘅紅綠搞直通運行 ...

大阪站算唔算係成功例子? 大阪環狀線南行有4個目的地 (櫻島/天王寺/奈良/(空港/和歌山))
PoohPoohJoe 發表於 2018-1-2 00:25 | 顯示全部樓層
其實理想層面唔錯
但實際好容易有問題
只要其中一段路面有故障
啲直通車回唔切
原線一齊攬炒..
 樓主| ky26042008 發表於 2018-1-2 01:12 | 顯示全部樓層

所以其實我都有解決問題既相應建議,
"康城輪迴"出現係因為列車目的地指示不足, 一個月台8卡先得4 - 5部電視, 部電視已經細, 個Mon有4份3又係播埋D無用既野, D字又細隻, 鬼睇到咩?

以前部LED PIDS都重易睇D, 而家部電視仔D字又細, 隻地鐵宋又幼, 離遠跟本睇唔到,
有常識都知指示牌應該用無襯線字體同大隻, 港鐵兩樣都衰哂, 反觀九鐵黑體同公路路牌用既全真粗黑體就易睇好多啦,

所以話, Business Man管理既生意就係失敗, 因為班生意佬都唔識從使用者角度出發, 有位版友重瘋狂吹奏港鐵, 我都唔知有咩好吹奏啦

所以我都建議仿效上水站, 係月台吊板位置設置顯示屏, 大大隻字寫住列車目的地, 咁問題就自然解決啦,
當然, 盲。了眼既乘客就冇辦法啦, 鬼叫你上車唔望下架車去邊

deep3@italk 發表於 2018-1-2 01:17 | 顯示全部樓層

tonyng 發表於 2017-12-30 19:36
係就唔該快快趣趣將天后站東端打通去將軍澳線北角掉頭軌盡頭先, 反正呢幾十米以前一早預咗要掘埋佢...
...

邊度睇到有鐵閘?