hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) FF地鐵市區線直通運行化的可能性
開啟左側

FF地鐵市區線直通運行化的可能性

樓主| ky26042008 發表於 2018-1-2 01:29 | 顯示全部樓層

5504~NK3640 發表於 2017-12-31 05:29
雖然而家九龍塘站塞爆情況都係極不理想,但若果實行左樓主建議既方案(一/二都係),假若我需要係九龍塘站過 ...

所以我都因應呢個情況提出左解決方法, 就係係排隊方式上著手,

呢個係現時港鐵既排隊指示, 以九龍塘下行為例, 左邊隊係排去中環既, 右邊隊係排去黃埔既, 咁樣會唔會比較清晰?
如果中環列車到站就左邊隊上車, 右邊隊唔郁, 當然月台都要加設相應既排隊指示

當然部份"X老", "新香港人"重有中國"國內"專材既"富中國特色"排隊方式就不在此討論啦
 樓主| ky26042008 發表於 2018-1-2 01:34 | 顯示全部樓層
PoohPoohJoe 發表於 2018-1-2 00:25
其實理想層面唔錯
但實際好容易有問題
只要其中一段路面有故障

當然我明白實際應用上會有好多問題 (東京間唔中都會咁, 一條線中招就幾條線一齊玩完),
所以我都講左係FF上既討論, 即係理想層面上, 當然又唔好太過天馬行空啦
2076 發表於 2018-1-3 19:05 來自手機 | 顯示全部樓層
不過如果機快可以入去北港島線,停會展、銅鑼灣北、將軍澳、康城,咁樣機快的吸引力會大幅提升
 樓主| ky26042008 發表於 2018-1-3 21:06 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2018-1-3 19:05
不過如果機快可以入去北港島線,停會展、銅鑼灣北、將軍澳、康城,咁樣機快的吸引力會大幅提升 ...

咁樣當然好啦, 不過要考慮埋機鐵與別不同既票務系統, 我係第二個Post都有認真討論緊機鐵方面既問題
jpoon 發表於 2018-1-4 01:40 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2018-1-1 17:44
其實如果香港啲港鐵站可以做到大站同彩虹一樣三個月台,會方便啲做直通運行而唔引起太大混亂。
P.S.: 啲 ...

邊有咁多位畀你起到三個月台?(其實彩虹站係有四個月台而唔係三個)就算鑽石山站有條件,港鐵都冇搞啦
http://jpoon9394.blogspot.com/
jpoon 發表於 2018-1-4 01:48 | 顯示全部樓層
ky26042008 發表於 2018-1-2 01:29
所以我都因應呢個情況提出左解決方法, 就係係排隊方式上著手,

你肯定夠位搞咁多嘢?有D站有D位好窄下喎
同埋上繁黃大仙站至彩虹站係等幾架車先上到,金鐘下繁又係等幾架車先上到,咁排其實都冇乜意思,D客都係見車就上,去到旺角(南行)/油麻地(北行,貪黃埔/何文田開出有位坐)先再轉返想去嘅目的地(假設你嘅直通運行係指荃灣—中環、荃灣—黃埔、調景嶺—黃埔、調景嶺—中環)
http://jpoon9394.blogspot.com/
 樓主| ky26042008 發表於 2018-1-4 02:14 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2018-1-4 01:48
你肯定夠位搞咁多嘢?有D站有D位好窄下喎
同埋上繁黃大仙站至彩虹站係等幾架車先上到,金鐘下繁又係等 ...

如果係咁做旺角南行轉車到係要等N班車架, 荃灣線都唔見得會有位比佢過海, 反而安安份份等過海車一次過過埋海重方便啦,
同埋我覺得最緊要係觀塘線直通將軍澳線過海先, 應該係荃灣 - 中環, 荃灣 - 黃埔, 北角 - 黃埔, 調景嶺 - 中環

荃灣 - 黃埔出現既目的係為免觀塘線直通中環會變相削減荃灣線服務, 類似而家既東涌線青衣特車, 不過旺角冇位掉頭就不如落埋黃埔先掉頭
bobbycheng 發表於 2018-1-6 22:25 | 顯示全部樓層
搭單一問
以前觀塘線好偶然會出現調景嶺開出
唔會以油麻地做總站
而係直接去到中環做總站既班次

自從觀塘線延線通車之後
係咪已經完全冇再出現呢種班次?
BusterGMT 發表於 2018-1-6 23:20 | 顯示全部樓層
我反而想問,如果依照樓主嘅方案,將軍澳綫列車去到油塘後點調頭?
宜家嘅康城穿梭列車到調景嶺清客後會繼續向油塘方向,入側線調頭
但係列車去到油塘後就要一直到北角先有得調頭喎
 樓主| ky26042008 發表於 2018-1-7 00:03 | 顯示全部樓層

BusterGMT 發表於 2018-1-6 23:20
我反而想問,如果依照樓主嘅方案,將軍澳綫列車去到油塘後點調頭?
宜家嘅康城穿梭列車到調景嶺清客後會繼 ...

而家都係調景嶺駛前入側線掉頭, 如果調景嶺站直接經側線前往油塘站上行是否可行?不過其實只到調景嶺既影響都唔大, 因為果到都有跨月台轉觀塘線下行

附該處軌道配置圖