hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 小巴44而家係咪都經常超速?
開啟左側

[其他] 小巴44而家係咪都經常超速?

HS1588 發表於 2017-12-29 17:52 | 顯示全部樓層

shing2664 發表於 2017-12-29 13:26
這條線既營運模式少少似紅小

所以 44 服務態度仲差過紅 van, 收費亦都係紅 van 價位
碼頭方向屯門上車夠膽死唔 set 分段, d 客同個司機講返又唔出聲, 又有d車唔想做區內客就係咁飛站
上水方向上車既區內客又唔想做咁, 無啦啦喝你要你比後面d客拍卡先

試過有一次坐去美樂, 個司機問完曬客去邊, 都夠膽死豐景園後左轉泳池直落湖景
然後兜返入去美樂里放低我就調頭返總站, 又要行餐懵去返輕鐵站果邊
係果次個司機好聲好氣先廢時同佢嘈

自此以後真係頂唔順, 去上水就寧願坐 261 或者西鐵轉 276A, 區內就行路 / 輕鐵 / 506 都罷搭 44 , 九流服務

樓主| shing2664 發表於 2017-12-29 18:57 | 顯示全部樓層
HS1588 發表於 2017-12-29 17:52
所以 44 服務態度仲差過紅 van, 收費亦都係紅 van 價位
碼頭方向屯門上車夠膽死唔 set 分段, d 客同個司 ...

某d紅小司機既駕駛態度都唔錯,曾經搭過觀美線紅小,司機好友善咁解答乘客問題,某位小姐係九龍城上唔到1a巴士,所以搭了觀美線紅小去觀塘,問司機其實搭紅小是否都好快的
,司機話唔塞車就快
JR800 發表於 2017-12-30 00:02 | 顯示全部樓層

我都聽到好多"趣事"

不過我搭開返工已經習慣/了解佢地營運態度,所以唔覺咩大問題。

屯門往上水
特別朝早好明白唔想載短途客,15人去上水,1個要去友愛,15個人陪你遊屯門,係好想唔載佢。
(暗罵:死去坐506啦)

上水往屯門
紅橋要落就唔好塞住隻耳,有d司機上車就會問,或者元朗公路落斜兆康就會問,如果司機聽唔到要落就keep住行中線或快線,個客忽然要落司機轉唔切線係好危險架!
基本上返到屯門都唔好塞住隻耳,有d司機習慣每個站叫有無落,否則問咗唔答,忽然又有人叫落,又會比人鬧。
PS過咗新屯中大部分司機都會問(兆山有無、美樂有無),一定要留意!無則跟59X左轉行湖山無仇報
KC3555 發表於 2017-12-30 13:57 | 顯示全部樓層

JR800 發表於 2017-12-30 00:02
我都聽到好多"趣事"

不過我搭開返工已經習慣/了解佢地營運態度,所以唔覺咩大問題。

最重要係因為早上繁忙時間北上車流太少,人流太多。
車務有規定,所有車必定須要返屯門總站,變咗班司機無得調頭搶客,聽屯門總站站長支笛調車。
屯門站頭嘈過上水後,上水站頭規定咗只可以人等車,唔可以車等人,上水站頭有車跟隊的話,餅仔一夠8人或10人就要即刻飛落屯門。(宜家個光頭肥佬成日數錯人頭另計)
所以佢哋用盡好多辦法將D客妥善安排,務求部車盡快返湖山路總站,再接旗仔北上。
我都試過豐景園站落車過44B1去屯門碼頭(44有競爭佢哋唔會隨便攞嚟過客)。然後佢直跑返湖山。
總之佢哋跑數方法層出不窮,好好認識呢條線係好有趣味。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
jx6215 發表於 2017-12-30 17:07 | 顯示全部樓層
KC3555 發表於 2017-12-30 13:57
最重要係因為早上繁忙時間北上車流太少,人流太多。
車務有規定,所有車必定須要返屯門總站,變咗班司機 ...

坐過總站直去上水, 未到碼頭就掉頭去上水, 海翠直去上水
美樂 龍門居 豐景園通通都有得直去上水
回程市中可以直返龍門居 直返兆禧
又或者豐景園轉左返碼頭....

當年車海級班次 作為搭客感覺良好 =]

樓主| shing2664 發表於 2017-12-31 13:21 | 顯示全部樓層
jx6215 發表於 2017-12-30 17:07
回程市中 ...

而家都應該算係車海級班次,2-3分鐘一班,我認為呢條線係新界小巴線王
DGCNYO 發表於 2017-12-31 14:55 | 顯示全部樓層

小巴5.5噸車以下,如果可以入機場跑110都無問題,80點會超,只係保險問題而己

家下見最多係小巴跑得80但塞住係快線慢爬頭....
JF1261 發表於 2017-12-31 17:05 | 顯示全部樓層
而家行得好慢
由其自動波車,公路過部九巴12米8 都過唔到咁制 :
JR800 發表於 2018-1-1 00:56 | 顯示全部樓層

其實而家平日早繁已經改善咗好多,海翠好易上到車直出上水。

相反下繁17:30後上水的人龍驚人,有時行半,嚴重則試過三行,第三行等車仲好危險,試過有客比50系車high到。
問題在屯公/元公出上水頻有交通意外擠塞,引致少車返上水。其次最嚴重又討厭的雞嶺迴旋處,經常去唔切車,或者交通意外,引致上水上公路嚴重擠塞。

上水肥佬算係數人數得準,有時一次半次數錯人。
但唔鍾意佢成人串人唔上車,有時d客鍾意單人位,識做就會企埋一邊比人上唔阻人,咪由佢等下部囉,後面叫人一定有人上架喎,好心佢咪成人串人揀位啦。

KC3555 發表於 2018-1-1 20:41 來自手機 | 顯示全部樓層

jx6215 發表於 2017-12-30 17:07
回程市中 ...

但必須要知會咗屯門碼頭站頭先可以掉頭。
試過有南行車入咗龍門居富健迴旋處(通常呢個舉動係去龍門站開車),點知唔係調頭去龍門站上客,而係轉返出龍門路南行。
朝早44開工,好多都係由天后路開車,先喺市中心去碼頭再開工。(睇某Apps就知)
而上水站長,我真心唔覺得佢數客準,話哂我成日坐,成日話裝10個點知一時12個,一時14個,然後就話10個開車,司機裝少咗就嫌三嫌四,裝多咗梗係無事,但清早班次好疏時,趕時間班乘客就唔多高興。