hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 豪華巴士料明年試行 九巴擬開辦(新開P960及P968) ...
開啟左側

[報刊新聞] 豪華巴士料明年試行 九巴擬開辦(新開P960及P968)

053h4 發表於 2017-12-29 12:46 來自手機 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2017-12-29 12:48 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2017-12-29 12:46
而家居民向運吉申請"垃圾旅遊巴",運吉唔批wor
另外旅遊巴2+2好cheap,運吉抋唔批村巴加班先? ...

而家啲邨巴係3+2喎
進智公交
053h4 發表於 2017-12-29 12:50 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2017-12-29 12:51 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2017-12-29 11:25
班私家車友唔肯嘛

但因為佢地唔肯,年年多兩萬私家車

如果佢哋係認為巴士
太多而令塞車加劇,咁
無論直接加班定係設立
豪華巴士,都係反對㗎啦。
定係同一條線最終無加車
(主要係運吉唔准)而拆出收費
較高嘅輔助路線吧……

我反而認為係要
正規同豪華一齊開
但豪華就不設企位
而且按過往八達通紀錄
知到中途站幾時上滿座位
數目就直接上公路,咁先至
有明顯嘅時間優勢。

離開公路到達另一區域
就只准落車不設上車。

053h4 發表於 2017-12-29 12:52 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2017-12-29 12:58 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2017-12-29 12:50
一方面嘈人無監管唔比居民開村巴,另一方面又比專利咬貴幾蚊唔洗招標任開係咩玩法先?

村巴無監管係政府 ...

#21已提到車速問題

正如其他貼文討論北嶼
是否應放寬專利巴士行
80甚至90,計完數學題相差
唔到幾分鐘,不過一旦出事又
會有唔同意見,而且運吉角度講
雙層巴士人均佔用路面較低。
DC3938 發表於 2017-12-29 12:58 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-12-29 11:23
與其多舊魚整豪華巴士,不如加班普通巴士仲實際

個個站等車既都想有位坐,如果以960為例,可唔可以假定西隧前都可能有人願意坐豪華巴士,咁個個站都要停站上客,同普通960有乜分別?
預約要有幾成滿至有巴士來,要等幾耐?得幾個唔該的士!
65歲以上長者,傷殘搭豪華唔好只係2元?

好多時見到係屯轉,部巴士原來私牌停起度,後來攪960,只係載幾多人就過海!

與其多舊魚整豪華巴士,不如加多D中途起載車仲實際!

053h4 發表於 2017-12-29 13:03 來自手機 | 顯示全部樓層
LN9267 發表於 2017-12-29 13:07 | 顯示全部樓層
講真,之前多個區議會反映長途巴士企位問題,我相信這樣的原因運輸署才推行豪華巴士。

而且,既然運輸署不喜歡邨巴,九巴又喜歡創新,那麼就順水推舟,借九巴打擊邨巴。

我相信,屆時實際運作上有困難,因為有市民見到車廂有位置,要求上車,但司機因為沒有座位要求乘客落車,只會有爭拗。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
kitarolo 發表於 2017-12-29 13:10 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2017-12-29 13:03
全面開放村巴比人投標一樣可以玩雙層
重有,所謂村巴唔一定需要行大路陪塞,但唔通豪華巴士會跟968咁行北 ...

如果村巴模式咁點到點
又可以坐得滿(不設企位)
我係支持嘅,因為真的可用盡
路面空間,但係車速問題呢?