hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴38B開辦消息(22/1起)
開啟左側

[路線消息] 九巴38B開辦消息(22/1起)

williamau 發表於 2018-1-23 01:23 | 顯示全部樓層

epsilon 發表於 2018-1-23 00:50
又出老屈呢招。請我話知,我喺邊度話東行係10分一班?再之前大家講緊
表列西行5-8東行6-9,而實際上係西 ...

你自己講到唔清唔楚好意思話我強詞奪理?
講一大堆野又係幻想會有好多人轉搭49B, 我一直問緊你點計出黎
只要49X一日仲係行象鼻山路, 早繁荃灣上一定係等49X
非繁48X都唔夠49X快上到城隧, 繁時更加慢唔少
最後依然無視上兩個回覆最後個POINT
238X 發表於 2018-1-24 00:59 | 顯示全部樓層
williamau 發表於 2018-1-23 01:23
講一大堆野又係幻想會有好多人轉搭49B, 我一直問緊你點計出黎
...

佢唔回我回,不過我建議你諗下你個 point 值唔值得回先

無論 49X 或者 42C 拆線,海濱係用嚟擺位而唔係主菜
(唔講其他,海濱朝早有邨巴出觀塘,部份班次直去九龍灣,
隨時快過青衣 / 葵涌尾站上 X42C / X42P)

呢啲情況要個擺位站攞資源出嚟,唔一定合理
(安達臣部份路線擺中秀,都好似無話要抽秀茂坪線啲車)

要 justify 「應唔應該抽海濱車」嗰個,係你,唔係佢

當然,如果九巴當初肯用 42C 拆線嚟個全盤接收,
38A 三架車俾哂佢玩又有乜所謂

講到尾,海濱無對面海長安灝景盈翠咁好規劃同好運啫,
如果條條青衣車都喺橋面有站,238X 都慳番
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
williamau 發表於 2018-1-26 02:31 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2018-1-24 00:59
佢唔回我回,不過我建議你諗下你個 point 值唔值得回先

你要攪清楚213D, 88唔係中秀要求擺果度, 係九巴自己決定, 咁當然唔會抽中秀既資源
但你海濱要拉人地既線入去服務埋你地就唔該拎D資源出黎
唔係一句只係要黎擺位就可以任拉人地既線

HG6729 發表於 2018-1-26 09:07 | 顯示全部樓層

數字上, 開條全日葵芳<>沙市青沙線都有數圍
葵芳>>青沙>>沙市>青沙>>葵芳, 用3部車+88 式的大量BBI 做串連,
俾乘客有多個快速走佬的方法
Mandy+263M=HG6729
238X 發表於 2018-1-26 10:16 | 顯示全部樓層
williamau 發表於 2018-1-26 02:31
你要攪清楚213D, 88唔係中秀要求擺果度, 係九巴自己決定, 咁當然唔會抽中秀既資源
但你海濱要拉人地既線 ...

一、拆 49X 個 case 係區外站友建議為主,擺海濱主要係為咗令楊屋道維持現有服務、而又唔會搞到要擺長安分薄青衣直通線客源而已。88、213D 先例應用喺呢個建議並無不妥。

二、至於拆 42C 個 case,大窩口至藍田係原有服務,唔需要海濱找數;海濱至大窩口來回只需 20 分鐘,豪哂三架 38A 俾你,繁時都應該維持到 7 分鐘一班,through run 嘅班次咪睇下拆線分到幾多車行上路再行斟酌。如果你話 3 架車太少,咁用返你個邏輯,又點解要海濱額外撥資源找人哋數呢?

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
epsilon 發表於 2018-1-27 02:07 | 顯示全部樓層
williamau 發表於 2018-1-23 01:23
...

無論如何都唔會理解成只開10分啦,
白紙黑字都仲夠膽死撐。
49B唔係象鼻山路直上城隧?
站位更近自己屋企,時間夾到點解唔坐49B,
反而要花時間走去楊屋道眾安街?

又點解唔可以49X過檔48X呢?
假設49X爆,等多一兩班車快定過檔48X快呢?
假設49X唔爆,根本唔使再討論。

空口講白話嘅所謂point自然唔需要回應,
你證明咗開一班49B會多咗人由青荃入沙田先叫人justify啦。