hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 980A九巴班次首航報告
開啟左側

[經歷分享/報告] 980A九巴班次首航報告

HG3632 發表於 2018-1-2 09:51 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

980A 0740九巴班次
UN3525 (應該係281A抽車 冇電牌得紙牌)

0740 碩門
0800 帝堡城 +8 (當時車上有十幾人)
0801 黃泥頭 +5
0804 廣榕樓 +2
0805 恆生管理學院 +0
0806 牛皮沙新村 +0
0808 多石 +0
0812 富豪花園 +11
0813 麗豪酒店 -2(九巴職員) +24
0823 青沙轉車站**
0831 西區海底隧道 -1
0841 港澳碼頭 -18
0845 中環街市 -20
0847 遮打道 -9
0850 金鐘站 -6
0852 熙信大廈 -2
0901 菲林明道*** -10

客量以首航嚟講算係唔錯 (同980X/982X/985果啲唔同 本身佢唔係喺過海線到抽車) 路線對於廣黃同富豪河畔嘅人應該有一定吸引力 (雖然廣源出中環比東隧車冇快到 但勝在平 穩定同有位坐) 石門濱景嚟講我諗多數人今次坐過應該唔會再坐 不過0740開都要0845先到中環 0755果班對於返九嘅人嚟講應該有啲趕 如果兩班都開早少少會比較好

**佢停完麗豪之後右轉鄉事會路上大埔公路 當時後面有架城巴601@88R西隧特直行大涌橋路 大埔公路沙田站出面今日路面順暢 架980A喺美林邨附近見返架88R

***由於軒尼詩道交通擠塞 架車好左好多時間先到灣仔 最後司機喺柯布連道放乘客落車

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
alsonchc + 1 多謝分享

查看全部評分

ky927 發表於 2018-1-2 10:12 | 顯示全部樓層

其實182早上出港島嘅服務遲早俾982X做埋
另外請問182平時呢個時候,富豪麗豪有無咁多人等?
andrewyl 發表於 2018-1-2 10:14 | 顯示全部樓層

我 坐 969B 已 經 係 灣 仔 分 域 街 口 見 到 九 巴 980A .
可 能 個 司 機 未 熟 習 , 未 熟 條 路 點 玩 法 ,
所 以 我 地 架 車 就 係 快 線 過 , 你 地 架 車 仲 係 中 線 陪 塞 .
我 落 佐 車 一 陣 過 到 去 中 銀 先 見 到 架 車 埋 到 去 美 心 個 度 先 放 人 落 .

AVW28 發表於 2018-1-2 12:47 | 顯示全部樓層

我估樓主在帝堡城上車,所以唔知廣源前既客量係點。
但我反而想知碩門總站有幾多人上?去到帝堡城之前幾個站又幾多人上?
LL3850
noname617 發表於 2018-1-2 13:54 來自手機 | 顯示全部樓層
今日我就黃泥頭上新巴師傅
noname617 發表於 2018-1-2 13:55 | 顯示全部樓層

[size=1.00em]改行紅梅谷,河畔後左轉經沙田圍路去李嘉誠診所右轉上沙田路(官方宣傳單無顯示車長因路面情況臨時改道)

0832先落紅梅谷,到大圍迴旋處
0844入西隧開始慢慢駛
0847出西隧
0852停上環渡輪碼頭
0856停街市
0859停皇后象
0902停金鐘站
0905????信大廈
0913灣仔總站落客聽其他師兄講負責新巴e班係680 006字軌
AtrHenu 發表於 2018-1-2 14:47 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2018-1-2 10:12
其實182早上出港島嘅服務遲早俾982X做埋
另外請問182平時呢個時候,富豪麗豪有無咁多人等?
...

你個意見係OK也可行啲.
但182啲九龍塘/愛民邨去中上環灣仔金鐘一帶呢2個早繁客倉搵咩方法取締,
唔通叫D客迫烏龜(保鐵)定係坐班次長期不穩定啲113/103去中上環/金鐘/灣仔咩?

THomas20010808 發表於 2018-1-2 14:52 來自手機 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2018-1-2 14:47
但182啲九龍塘/愛民邨去中上環灣仔金鐘一帶呢2個早繁客倉搵咩方法取締,
...

其實不如縮短182 早繁放顯徑,不用兜咁多  有傳聞81S要減班,勉強也可以順便代替

還者愉翠一出上沙田路直入獅隧(不過大圍又真的有人等182)
ky927 發表於 2018-1-2 15:09 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2018-1-2 14:47
...

開109P/113P 食左佢
hahahaha
herobrine 發表於 2018-1-2 16:29 | 顯示全部樓層

0740開都要0800先到帝堡城? 正常應該10分鐘都唔洗就到啦喎