hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2018-2019年度西貢區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2018-2019年度西貢區巴士路線計劃

S3BL100 發表於 2018-1-2 23:07 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2018-1-2 17:00
95旺角特係透過拉疏逆向班次做
留意同時段出九龍班次減落30
98S
幾時都覺得應該康城坑口直出轉全日
隔離將南16萬人兩條線,98C/S沿線28萬人口得一條線
根本唔合理

問題係無足夠資源拆。
98A 想拆坑口康城全日,都仲可以,但 98C 唔加 8-10 部車真係唔掂

98C 車程係太長,但花最多時間其實係巿區段唔係將軍澳段,
俾你拆一條坑口康城全日,行車時間同而家 98C 差唔多,要幾多部車?

一係就做旺角循環,唔到深水步,計埋 98C 縮寶林,都要 7-8 部車,
但旺角止步,大家又制唔制?

既然 98C 長沙灣道已經上滿,而且巿區段最塞車,
拆九龍段好過拆將軍澳段,長沙灣深水步返坑口會仲快過 98S。
不過資源有限,最多都只能做上下繁各四班

康城旺角,我覺得期望新巴 796P 半全日後,
縮 796X,同 796C 重組,放資源砌條全日線去將隧口俾人轉車仲實際

these being said, 我覺得上下繁兩班 98S 做坑口旺角特快係可以的

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +20 收起 理由
oldenglish + 10 精闢見解
ATEU15 + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

S3BL100 發表於 2018-1-2 23:18 | 顯示全部樓層
li1872903 發表於 2018-1-2 18:25
Cut 296D比98A將隧特車轉全日就啱
如果296D比哂啲車比98A將隧特車班次做唔做到296A咁密?
...

你估下留低條 296D 盤數會差D,定係擺晒落去做 98A 隧道特全日盤數會差D?

btw 798 加三部車,不如直接拆線好過啦⋯

fb.com/scientisthk2usa/
s031096 發表於 2018-1-2 23:49 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-1-2 22:47
雖然我係唔同意運吉處理 296D 796P 的手法,但係
如果要一條線做晒康城清半海皮調景嶺,你覺得可以點兜? ...

796P而家條線真係倒走咗班客
大家都係MMC計
而家朝早296D坐滿入隧道,
796P?窗口位都有得揀呀
跟RPP咁改,即係將唯二有優勢Poly同尖東班客倒埋落地底,
最差情況甚至係796P攬住296D一齊收皮

GW5878 發表於 2018-1-2 23:52 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2018-1-2 23:07
問題係無足夠資源拆。
98A 想拆坑口康城全日,都仲可以,但 98C 唔加 8-10 部車真係唔掂

格黎果區死攬住柒條旺角巴士線又唔見你話冇乜資源?開玩笑
GW5878 發表於 2018-1-2 23:58 | 顯示全部樓層
簡評

98A 特根本兩舊魚,有心做康城不如搞 296A 特,仲要借 D 耳減班
98S 估唔到有得加班喎,九巴轉死性?
690 與其減班不如兜尚德去做多幾個客?
290X 無眼睇,X For 龜到講粗口,繼續支持 40

10598C 發表於 2018-1-3 00:19 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2018-1-2 23:52
格黎果區死攬住柒條旺角巴士線又唔見你話冇乜資源?開玩笑

估你講秀茂坪

講真佢地六條全日旺角線(唔知你第七條係指邊條),有幾多條真係用得著?而的而且確佢地巴士佔比真係好大,山下點都叫做有鐵,秀茂坪多人亦都係事實

93K土瓜灣逆走上油尖旺,唔好玩野啦
13D行牛頭角道你搭埋我個份
95做中秀
1A做下秀
213D做安達
98C上秀刷邊做搶錢

實際秀茂坪只係得4條用得著,但唔好意思就真係要4條線先做得曬,嚟緊仲有石礦場發展緊

當然呢一切都要歸咎於運吉九巴規劃失敗,下下淨系識得開新線處理新增人口,搞到而家六國咁亂,點重組去釋放資源都難

運吉一直以嚟都異於常理地優待秀茂坪,呢點我唔反對,好似水泉澳,人地而入左夥咁耐,嚟緊都只有4條全日線,其他條條特班,三彩就直程仲差,唔反檯都唔比線

反觀安達臣,未入夥都招標四條線,結果未入齊夥都已經有五六條全日線,仲未計行一兩步路仲有海量線比佢地任君選擇,跟手收其他區車去做佢地生意

但更大問題係,將軍澳規劃真係非常非常差,一鐵獨大,逼爆條鐵都當睇唔到,將所有人推曬落條鐵到,然後話冇資源唔肯重組...賤到一個點

明明巴士係有競爭力,但就因為條鐵+將南割地,搞禍曬將軍澳路面交通

Handsome 發表於 2018-1-3 00:21 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-1-2 17:08
95要想有人坐最起碼要飛走彩虹道...竟然今次特班都唔做呢樣野,去程照舊兜入去新蒲崗...

至於山上接駁線 ...

95係唯一一條彩虹道往太子嘅巴士線,兼負起以前13號嘅使命,所以係唔可以飛走彩虹道。
10598C 發表於 2018-1-3 00:25 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2018-1-2 23:58
簡評

98A 特根本兩舊魚,有心做康城不如搞 296A 特,仲要借 D 耳減班

98A肯改行寶豐路咪算係咁囉起碼快翻過上山班次唔少,但減班真係WTF,佢真心想做康城嘅就應該坑口甚至康城直出

98S加班係好事,希望沙中線開之後騰出資源快啲全日

290X全日都係為咗山上安達臣班專貴蝗蟲啫40啦,觀塘大法好
EF107 發表於 2018-1-3 00:27 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-1-2 17:08
95要想有人坐最起碼要飛走彩虹道...竟然今次特班都唔做呢樣野,去程照舊兜入去新蒲崗...

至於山上接駁線 ...

0506年296M曾經想係地鐵站加站,站都擺埋但臨門一腳最後比小巴佬反對掃走,

根本用小巴線駁地鐵個規劃有問題,
而家想搞好難入手, 除非你叫小巴佬放手
GA4829 GA6107 GK8522
HU 106 HU6846
EF107 發表於 2018-1-3 00:31 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-1-3 00:19
估你講秀茂坪

講真佢地六條全日旺角線(唔知你第七條係指邊條),有幾多條真係用得著?而的而且確佢地巴士 ...

用新線處理新增人口唔可以入九巴數
係政府新區交通配套要求,
當然九巴d新線走線係咪可以配合埋其他線做得更好呢,
的確有好大討論空間

其實將軍澳南按路線招標專營權都阻礙到將軍澳巴士線發展
將軍澳話大唔大話細唔細, 分兩間唔同公司都不利路線重組,呢樣又要講番九巴當年就係因為睇到將軍澳地鐵同道路網不利巴士
而主攻天水圍而放棄將軍澳南

如果搞 98C
最理想一定郁 93K, skip 走土瓜灣
直接將 93K 行繞道>九龍灣商貿>機隧出油麻地,旺角
再唔郁93K,將來沙中線通車果10架車都收歸國有

GA4829 GA6107 GK8522
HU 106 HU6846