hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2018-2019年度西貢區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2018-2019年度西貢區巴士路線計劃

S3BL100 發表於 2018-1-3 00:32 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-1-3 00:19
估你講秀茂坪

講真佢地六條全日旺角線(唔知你第七條係指邊條),有幾多條真係用得著?而的而且確佢地巴士 ...

可能人地覺得秀茂坪應該一條線做晒,
為左自己有快車,而搞到人地一線走天涯、拖慢車程、上唔到車,人地係天經地義要奉陪

不過咁,秀茂坪用唔著果兩條,要找數都要問過其他區先。
你估大角咀、土瓜灣奉旨要交線?

就算真係要找數,拎來做山上將尖,同埋找左安達臣搞到四周圍收車減班而秀茂坪無找過果盤數先啦

btw 唔係你提的話,我都無留意 98S 會加班。
坑口行法終於正常少少。
不過與其 98S 加班,整幾班避旺角塞車、爬山掃到康城的班次仲好過,
剩返的 98S 就飛寶林,做坑口康城特快

咁先係令最多人有得快的方法

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
oldenglish + 10 精闢見解

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/
10598C 發表於 2018-1-3 00:34 | 顯示全部樓層
Handsome 發表於 2018-1-3 00:21
95係唯一一條彩虹道往太子嘅巴士線,兼負起以前13號嘅使命,所以係唔可以飛走彩虹道。 ...

回程本身都冇啦...

根本應該重組嗰邊啲旺角線去做,而唔係拖慢第二區啲人嘅車程去做彩虹道

個人建議:
3C、9、203E重組

3E 慈雲山南↔西九龍站
經斧山道、彩虹總站、彩虹道、亞皆老街天橋、上海街

3C 慈雲山北↔尖沙咀東麼地道
經蒲崗村道、黃大仙總站、彩虹道、太子道西天橋、彌敦道

7A 樂富↺旺角
經橫頭磡、窩打老道、太子道西、亞皆老街

2F、7 加密班次

95 新增↔29M BBI
10598C 發表於 2018-1-3 00:40 | 顯示全部樓層
EF107 發表於 2018-1-3 00:27
0506年296M曾經想係地鐵站加站,站都擺埋但臨門一腳最後比小巴佬反對掃走,

根本用小巴線駁地鐵個規劃有問 ...

當15M同17M民怨積得咁上下,小巴佬又唔肯加強服務,就唔到佢地話唔比架啦

同埋我幾睇好未來105沙中線開之後會專注做寶林客
10598C 發表於 2018-1-3 00:47 | 顯示全部樓層

EF107 發表於 2018-1-3 00:31
其實仲有地區按路線招標專營權都阻礙到將軍澳巴士線發展
將軍澳話大唔大話細唔細
分兩間唔同公司都不利路 ...

最理想根本一係全個將軍澳都係九巴做,一係將北將南分家各有各做,河水不犯井水,可惜已成定局

其實未來沙中線開之後,上路來往旺角基本上唔駛做,93K根本應該換做將尖,哪怕要兜土瓜灣去佐敦尖沙咀(一日93K未改入九商一日我都對佢又保留)

反而唔應該做油麻地,因為無論點講95康翠去油麻地都係比較理想(只要飛走彩虹道),甚至比93K更深入佐敦,亦都唔需要塞紅隧
10598C 發表於 2018-1-3 00:53 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-1-3 00:32
可能人地覺得秀茂坪應該一條線做晒,
為左自己有快車,而搞到人地一線走天涯、拖慢車程、上唔到車,人地 ...

呢個係唔少巴迷嘅通病,就係渴望自己樓下有齊去唔同地區嘅線,仲要係一站直出,忍耐下算啦,我就唔想再同佢拗幾百版出嚟嘞

冇錯的確應該整一條特快去深水埗嘅線,但都冇理由用呢樣野嚟換98S飛走寶林,而的確寶林有一定數量嘅98S客,即使冇全日隧道線,都應該有繁時隧道線比寶琳

同埋秀茂坪的確冇乜需要13D同93K呢兩條線...但又唔代表要取消佢地嘅,起碼減左出嚟嘅車可以做其他野

其實一直都覺得安達臣應該用現有路線重組去做而並非而家嘅做法囉...
castanopsis 發表於 2018-1-3 01:51 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-1-2 22:47
雖然我係唔同意運吉處理 296D 796P 的手法,但係
如果要一條線做晒康城清半海皮調景嶺,你覺得可以點兜? ...

當然係 康城<>海皮<>調景嶺<>寶順路<>將隧 咁行

要知道,尚德兩支燈其實好惡頂
而建議個走線對康城清半觀感堅差,尤其回程
佢地公路落來兜15分鐘又見返公路出口,兜路感覺好強
反而如果放棄尚德,感覺係順住去

296D假假地都有尖西同九龍站獨市
以尚德性格,我估要佢地放一條總站線,唔易
一陣搞到796P要走去兜尚德總站就真係累街坊

296D仲有其他救線方案
如果你話彌敦道有98D,可以98D轉296A處理
296D可以過廣東道後飛紅繞去紅磡,然後溫思勞街返山谷道返回原線
有將軍澳轉車站,成個將軍澳都會多條紅磡特快
尚德仍然會有尖沙咀線,甚至會比起宜家快
而山谷道九展兩個98D最難上車既位,繼續會有296D分流
(當然前提係98D至少要處理曬彌敦道堆客,隔離版都講過,98D部分時段尖沙咀已經頂閘,柯士甸道已經連站都唔埋)

castanopsis 發表於 2018-1-3 02:54 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2018-1-2 23:07
問題係無足夠資源拆。
98A 想拆坑口康城全日,都仲可以,但 98C 唔加 8-10 部車真係唔掂
問題係無足夠資源拆。. I% T2 q, d2 ?7 j
98A 想拆坑口康城全日,都仲可以,但 98C 唔加 8-10 部車真係唔掂

98C 車程係太長,但花最多時間其實係巿區段唔係將軍澳段,( X$ w. y2 C3 X+ S
俾你拆一條坑口康城全日,行車時間同而家 98C 差唔多,要幾多部車?

一係就做旺角循環,唔到深水步,計埋 98C 縮寶林,都要 7-8 部車,
但旺角止步,大家又制唔制?

既然 98C 長沙灣道已經上滿,而且巿區段最塞車,1 q6 w! P; e; L6 ]+ [, m
拆九龍段好過拆將軍澳段,長沙灣深水步返坑口會仲快過 98S。
不過資源有限,最多都只能做上下繁各四班

康城旺角,我覺得期望新巴 796P 半全日後,
縮 796X,同 796C 重組,放資源砌條全日線去將隧口俾人轉車仲實際
- ^4 o: H. Y* J7 g- r1 R

事在人為
連290X都可以無啦啦加10架車落去變全日,無嘢係無可能
諷刺既係,下繁290X有班次連窗口位都坐唔滿

甚至極端少少講
你九巴唔肯放資源落去我好歡迎新巴做
就算跟796E收$10都仲平過98C一截
當然你可以話新巴都無車
但新巴唔肯做將軍澳既,我真係唔知佢南北線通車之後點玩落去

唔同意98C拆九龍段好過拆將軍澳段

一、

行車時間角度
將軍澳道返坑口,690無論繁時非繁,5分鐘已經搞掂
而98C繁時要30分鐘先行曬,非繁都要20分鐘過外

你話拆線後,新線行車時間同98C差唔多,其實有轉移視線之嫌
因為節省咗既時間用咗喺康城工業邨
如果條線坑口止步,行車時間係短咗好多

而搞笑既係,你嫌拆線用車多
但講到唔拆線點處理康城,你個答案係倒一堆車落去開全日直出線俾康城駁車
呢個本身都唔係問題
問題係,九巴原來無一條線可以做到將隧旺角特快
結果你個solution係喺九巴接駁線之外,搵新巴再開多一條康城直出

搞到咁麻煩仲要倒客俾對家,點解唔直接拆98C算?

二、

拆將軍澳段唔只係為咗坑口康城,仲係為咗寶林
98C寶林站位係好差

最重要既上車站位,擺到出寶林北路
新都城最旺最多客既位要搭車,搵個近少少既站都無

回程新都城可以欣景路落,望落好少少?
錯,今次輪到寶林邨站位出事
回程落車站位擺山邊,落車要過行人天橋

而無論來回程,茵怡/怡心園一帶
唔只係站位差,直程可以話無服務

唔好以為呢個係minor問題
寶林98D/798/290都多客過坑口接近一倍
但98C去程唔少班次,坑口仲多人過寶林
站位問題,客觀地係倒走咗接近一半既寶林客
呢個你唔拆線根本解決唔到

三、

我唔反對西九係慢
但一般情況只係比行界限街慢唔夠10分鐘
最差既時段(下繁西行),其實無幾多人真係要從將軍澳去長深荔
亞皆老街本身有天橋可以用
如果98C可以善用天橋,已經可以至少減輕兜旺角既影響

再者,九龍改快同將軍澳拆線完全無衝突
將軍澳段拆完線之後,可以再開 美孚>寶林 特班做界限街特快

these being said, 我覺得上下繁兩班 98S 做坑口旺角特快係可以的

旺角係全日位
但繁時,尤其早繁,其實客唔係真係咁多
開繁時線完全無解決過問題

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
心繫香港 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

castanopsis 發表於 2018-1-3 03:00 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-1-3 00:53
呢個係唔少巴迷嘅通病,就係渴望自己樓下有齊去唔同地區嘅線,仲要係一站直出,忍耐下算啦,我就唔想再同 ...
冇錯的確應該整一條特快去深水埗嘅線,但都冇理由用呢樣野嚟換98S飛走寶林,而的確寶林有一定數量嘅98S客,即使冇全日隧道線,都應該有繁時隧道線比寶琳

Following what I've said
98S寶林有客,站位係一大原因
如果98C係寶林開來回跟290
或者好似你話,去程跟原線寶林北路,回程行寶豐路
98S對寶林既重要性會比宜家低好多

而特快深水埗線確實對寶林係有用
castanopsis 發表於 2018-1-3 03:03 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-1-3 00:25
98A肯改行寶豐路咪算係咁囉起碼快翻過上山班次唔少,但減班真係WTF,佢真心想做康城嘅就應該坑口甚至康 ...

行寶豐路,係短咗,但唔會快過行外圍
不過至少可以同正線有更好既分工
可能可以好似98S咁養班客出來
EF107 發表於 2018-1-3 11:05 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2018-1-3 02:54
事在人為
連290X都可以無啦啦加10架車落去變全日,無嘢係無可能
諷刺既係,下繁290X有班次連窗口位都坐 ...

聽聞早前九區曾經攞過 98C 上枱來研究可唔可以細拆深水埗特快
但都係好保守,驚做差埋98C將廠少有既正數,
最後反而生多左 293S 同 98S 加車呢d奇怪組合

95 所謂旺角短棍, 其實都係為左回車快d

GA4829 GA6107 GK8522
HU 106 HU6846