hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2018-2019年度沙田區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2018-2019年度沙田區巴士路線計劃

Snowbb 發表於 2018-1-20 23:00 | 顯示全部樓層

hokwanlam 發表於 2018-1-19 23:15
運吉想做大青沙轉乘啫,又唔想兩線并存,想撥番D客落鐵路,
根本有穩固既客源基礎唔成為唔減班既理由,相反一 ...

86C 想減班,將 15 分鐘時段劃一為 20 分鐘已經係極限
再減就真係會容易趕客,連穩定既客源都冇埋
雖然冇話唔可以減班,但似乎冇咁既必要

86C 個行車時間長係因為九龍定線同 86、86A 有出入
行歌和老街同埋黃金/西九龍中心一帶搞到比起後者兩條線要停多幾枝燈以上
其實要諗下有冇得將 86C 改行龍翔道
ADS@81K 發表於 2018-1-20 23:17 | 顯示全部樓層
其實好值得探討一個問題
點解巴士公司/運吉咁執着要改286C/86C?
直接拉286C落奥運站執86C試過
286C拉入迎海試過
286C拉上白田執86C試過
去到今時今日又彈咗個86C縮短286C拉入南昌

286C/86C本身車程唔差太遠
用車數其實差唔多
但286C里數長少少 不過收貴咗補得翻條數有突
286C/86C呢組咁執着去改
我覺得係運吉主導
着力推更多線落青沙多
巴士公司見可以收得多咗自然都會做

但計漏一條數
就算過到個方案(其實都好難過到)
你冇咩可能再陰乾86C
深水埗會搭翻平線86C多
等唔到就真係落鐵
如果再郁86C
個後果係
長沙灣客增加人數低於深水埗客流失人數
到最後巴士公司有機會搵少咗

我就覺得
巴士公司真係唔好再搞86C好過
寧願你繼續加班落286C
到有需要就兩繁長深分家算數

ADS@81K 發表於 2018-1-20 23:25 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2018-1-20 23:00
86C 想減班,將 15 分鐘時段劃一為 20 分鐘已經係極限
再減就真係會容易趕客,連穩定既客源都冇埋
雖然冇 ...

黄金西九就點都走唔到
歌和老街本身如果要走
86系就一定要搵線補位
但加快自己區拉慢人地區車程
一定做唔到

我喺度諗緊
沙田班區佬咁麻煩
下年東西線通車
未必肯放過80M
不如就陰到落30分鐘行埋歌和老街
擺澤安算數
就算行果一段歌和老街都唔會用得到好耐時間
陰落30分鐘應該唔使再加車

dennis28a 發表於 2018-1-21 05:13 | 顯示全部樓層

ADS@81K 發表於 2018-1-20 23:25
黄金西九就點都走唔到
歌和老街本身如果要走
86系就一定要搵線補位

九龍塘站 - 新田圍 / 穗禾苑唔易處理,擺澤安就一定有人出聲,不過 80M 咁既客量,一早就應該要走。

惡意回復是不道德的行為。
hokwanlam 發表於 2018-1-21 13:22 | 顯示全部樓層
ADS@81K 發表於 2018-1-20 23:25
黄金西九就點都走唔到
歌和老街本身如果要走
86系就一定要搵線補位

北河街同黃金兩個站都好多人上車,好難拉得走,雖然地鐵站係正隔離,
不如用286C,係白田開,跟86走線,落到欽州街左轉,擺福華街,然後行長沙灣道走,
咁雖然唔到北河街,但係都叫hi下邊,86C就跟86走線,

至於哥和老街,唔睇里數車費,不如用80M拉埋落去白田,
橫掂東西線通車要cut佢有一定難度,因為有禾輋瀝源,
上又有穗禾苑,下又有山尾街
ADS@81K 發表於 2018-1-21 20:39 | 顯示全部樓層
hokwanlam 發表於 2018-1-21 13:22
北河街同黃金兩個站都好多人上車,好難拉得走,雖然地鐵站係正隔離,
不如用286C,係白田開,跟86走線,落到欽 ...

286C同86C最大問題就係錢作怪
俾多咗錢但冇快過區佬唔會俾你過
除非286C下調車資
否則任何令86C唔停黃金而用286C取代方案都唔會過到

至於點解用80M做歌和老街
我個concern係用最少資源做最多既野
80M拉落白田
同巴士公司回程收$8.9既目標相距甚遠
擺得落白田 86又唔會再行南昌街
行大埔道上落唔會節省到太多資源
轉行青沙又有其他麻煩位要處理
唔值得做
假設南昌街客全數落戶80M
喺86唔經南昌街前提下
要80M提供同86相同服務下
必定要新增資源

timothyleung 發表於 2018-1-23 10:03 | 顯示全部樓層

ok

評分

參與人數 1iPower -5 收起 理由
admin69 -5 請勿灌水

查看全部評分

timothyleung 發表於 2018-1-23 10:04 | 顯示全部樓層

drbean7218 發表於 2018-1-23 10:27 | 顯示全部樓層
啱啱星期六晚搭過286C返馬鞍山。

1800 深水埗開車
1815 長荔街
1841 恒安邨

上青沙前同太多巴士爭埋站/ 比其他巴士擋住離開唔到巴士站, 所以行得唔太順。入到沙田又要經第一城, 濱景及亞公角街, 感覺好像唔是快86C好多。
hkbw 發表於 2018-1-23 11:15 | 顯示全部樓層

前面講起286M/89D/89C個問題, 又搭兩句咀先..

而家馬鞍山人口多咁多, 將來仲會繼續多..係咪真係要有線死呢? 我就唔係咁睇..

大家應該爭取加車拆線...保留現有線路好過啦..

老老實實, 沙紅線要去到顯徑先再屈出鑽石山, 繁時都可能有著數...非繁時...其實頂多打和, 甚至鐵路會更慢....俾我, 就搭返286M舒服坐下好過啦...

286C/ 86C既問題....呢條咁既古董線, 牽涉咁多區...淨諗下繁286C延長服務好過再攪乜啦..攪咁多又唔快好多..無謂...

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
daiteioh + 1 精闢見解

查看全部評分

殺雞焉用牛刀?!