hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2018-2019年度葵青區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2018-2019年度葵青區巴士路線計劃

Ms.Potato 發表於 2018-1-3 12:41 | 顯示全部樓層

wing 發表於 2018-1-3 12:34
就快開一條北行,交通燈都整好了,興華街加多個站的話,長沙灣居民都可以當特快線搭
但936用葵涌道回程呢 ...

改行葵涌道擺明為咗吸客,936喺葵芳加站嘅話,隨時食到銅鑼灣番葵芳嘅客,哩個位係930一直都唔肯做。

而家改一改又加多咗個potential客源,快唔快已經唔再係936要做嘅野,本身經長沙灣已經係無理到上葵人嘅感受啦。
kay 發表於 2018-1-3 12:42 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2018-1-3 12:36
948 E33P 化, 話叫做到回應左地區訴求真係笑話,
既然都開到下午5時,點解服務時間跟唔到978先?
978 南行尾 ...

你都知948衰左咁多年都係聯營問題

再講,香港地有D巴士線,話就話全日服務
實際上未夠8點已經尾班車

巴士公司唔想做無客時段,你迫佢做到?

如果要開到夜晚9點,咪招標LOR
你應該要幫青衣居民大力爭取
世界很簡單 人類很複雜
kei_hk 發表於 2018-1-3 12:42 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2018-1-3 12:38
無位就應該盡量係山上搵位長亨執執其實都可以有位

點都好過每班車都要跑多次山都唔知為咩

所以咪唔知點解有此安排囉

作為長安人﹐真係$2機好過啦。
本身巴士都貴過MTR﹐又快唔過MTR﹐這樣兜路之下﹐擺明趕長安長發人唔好坐。
仲要無埋條44M做總站﹐擺明搵長安長發人笨。

踢走 44M 理由﹐實在太牽強。

S3BL100 發表於 2018-1-3 12:45 | 顯示全部樓層

就快開一條北行,交通燈都整好了,興華街加多個站的話,長沙灣居民都可以當特快線搭

根本就算唔塞車都好,入得長沙灣,行上路返石籬先係最快
fb.com/scientisthk2usa/
miklcct 發表於 2018-1-3 12:46 | 顯示全部樓層

936重點係港島返青山上路,呢個位唔做想成條線摺?!
進智公交
Snoopy@FB8617 發表於 2018-1-3 12:48 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2018-1-3 12:42
所以咪唔知點解有此安排囉

作為長安人﹐真係$2機好過啦。

青中一直都想有巴士線去青衣站
放條44M過去都好正常

948個單做planning既人個腦唔轉下灣
唔需要知到點解~

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
053h4 發表於 2018-1-3 12:53 來自手機 | 顯示全部樓層

DD2113 發表於 2018-1-3 12:54 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2018-1-3 12:30
石圍角上車,1個鐘去唔去到西隧口?

948出港島開到1700,返青衣開1500-2400,其實已經回應晒地區訴求

睇真D, 948服務時間係延長左, 但班次呢... 由20分鐘 縮到30分鐘一班?
而家大時大節, 銅鑼灣有工展會, 晚上未到灣仔已經坐爆, 中環上呢... 要預做閘長, 仲縮班?

反對所有專利巴士全空調化!
fatpear 發表於 2018-1-3 12:56 | 顯示全部樓層

雖然行埋興華街又加多個站, 係可以做埋幸福邨甚至hi邊做埋元州邨
但行全條興華街西+半條興華街先轉出長沙灣道埋荔枝角站
個燈陣仲極品過而家
好心九巴唔好咁貪心想連長沙灣都做埋
既然都會改行葵涌道, 不如依現時路線到宇晴軒後, 跟6c行改停泓景臺站再去美孚
咁行停少好多支燈, 泓景臺站行出長沙灣廣場都係喺昇悅居行條隧道就到, 取消長沙灣道荔枝角站都無乜影響
Snoopy@FB8617 發表於 2018-1-3 12:56 | 顯示全部樓層

DD2113 發表於 2018-1-3 12:54
睇真D, 948服務時間係延長左, 但班次呢... 由20分鐘 縮到30分鐘一班?
而家大時大節, 銅鑼灣有工展會, 晚 ...

新增既服務時間先係30分鐘一班
新橙贏左
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過