hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2018-2019年度東區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2018-2019年度東區巴士路線計劃

kay 發表於 2018-1-3 16:04 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-1-3 16:01
42係少左客調整唔係唔合理

咁點解38又可以唔駛減?_?
世界很簡單 人類很複雜
053h4 發表於 2018-1-3 16:08 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
ADS@81K 發表於 2018-1-3 16:11 | 顯示全部樓層
到底新巴呢間公司盤算緊啲乜?
18X捱得到繞道通車
本來都仲有希望可以同地鐵一戰
點知所謂行繞道只係西行上一上然後分域碼頭街落?
想陰722推人俾$8都算
東行西區去灣北/灣北去東區班客都唔賣你帳
仲諗住死行告士打道停灣北
真係以為班客咁弱智?

另一邊88X繼續都係同18X逼人俾西區價落中環
繼續無眼睇

反而另一邊720X新巴又咁好死筲箕灣尾站特快行埋繞道仲要唔加價
不過既然放得上耀東
睇怕都係針對722進一步行動
山下用18X山上搵720X齊齊夾死條722為止
不過既然720X行得繞道又上得耀東
不如行晒全條繞道
印象中出咗隧道好似有交匯處俾車落翻去碼頭/干諾道中東行?
横掂4幹落橋出干諾道中東行遲吓都會封
到時交廣一帶車流有望減少
720X可以出繞道後轉翻出交廣再調頭停翻砵甸乍街分分鐘仲快
不過而家即管睇吓區會有咩反應
尤其係鰂魚涌
會唔會連自己俾人賣緊豬仔都唔知

kay 發表於 2018-1-3 16:13 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-1-3 16:08
38起碼而家唔受77X影響

田灣香港仔疊左BO

南港通車後,38載客率唔達85%,結果唔駛減班
無話過減既42就減左一次繁時,黎緊開33X又減,又係咩道理?

其實依家香隧塞少左,華富開77X去港島東唔會慢過33X
33X要上埋置富

數碼港上車,15分鐘都去唔到瑪麗
頂多同69平手,但33X只此一班VS 69,好難吸引數碼港班友LOR
世界很簡單 人類很複雜
HUgo8370 發表於 2018-1-3 16:14 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-1-3 08:02
一個盡責的區議員理應要城巴保証唔調整5B服務水平

之前小巴版本人已經咁講,本人的西區親戚朋友係反對延 ...

其實應該除咗城巴唔反對之外,應該冇人會讚成cut 5B深宵服務,話曬個價錢差咁多,但係如果深宵時段(0030-5B收車)5B同N8X同開啲話咁N8X就一定吉車遊街,話曬5B無論價錢同班次都好過N8X,N8X根本冇任何吸引力,城巴點樣都唔會蝕本生意啩?
kay 發表於 2018-1-3 16:17 | 顯示全部樓層
ADS@81K 發表於 2018-1-3 16:11
到底新巴呢間公司盤算緊啲乜?
18X捱得到繞道通車
本來都仲有希望可以同地鐵一戰

話唔埋722將來就係720X
世界很簡單 人類很複雜
053h4 發表於 2018-1-3 16:18 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
m_rd08 發表於 2018-1-3 16:18 | 顯示全部樓層
遲D會唔會整條數碼港經華富、置富、薄扶林、中環灣仔繞道、東區走廊去筲箕灣、柴斜、小西灣,然後收$13.8架?
053h4 發表於 2018-1-3 16:19 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kay 發表於 2018-1-3 16:26 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-1-3 16:19
邊會咁著數,720X快過722重要同價

不過SKW有720X,720係SKW都會無意義

其實如果唔駛處理金鐘,灣碼,中碼,金星大廈 呢D騎呢位

720X可以取代722+720(SKW段)
720可以剩做西灣河同太古城,上埋耀東都得
世界很簡單 人類很複雜