hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2018-2019年度中西區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2018-2019年度中西區巴士路線計劃

053h4 發表於 2018-1-5 18:00 來自手機 | 顯示全部樓層

jocosben 發表於 2018-1-5 18:19 來自手機 | 顯示全部樓層
3asv6 發表於 2018-1-5 17:59
X970果然貼中唔係行全日,仲要得朝早兩班.比翻
0的資源做好970系先啦.一開將呢條拉落荃葵換590
兩味,590 ...

而家好多區rpp都出左,南區點會要等幾個月先有?好快就公埋架喇
不過南區巴士網絡唔大,除左區內線外,南區rpp會出現既改動應該已經係係中西區,灣仔,東區既rpp都出現哂喇
3asv6 發表於 2018-1-5 18:59 | 顯示全部樓層
如果X970我搭荃灣線搭回頭車轉頭再搭去荃灣
方向仲快過X970真係搵鬼搭...
未影:V6B: 7架, 55XX: 2架, 15XX 5架
053h4 發表於 2018-1-5 19:23 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
JH_LE4612 發表於 2018-1-5 21:01 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-1-5 19:23
所以九巴咪覺得對佢無威脅lor

根本我懷疑新城天真的認為有鴨脷洲客靠佢去西隧轉入大西北

食糊位應該唔係鴨脷洲掛,做得頭站都唔 expect快架啦,頂多當買個位坐姐 (P970 XD),咪當有個飛下山道嘅 gimmick做下大角咀囉。另外同意佢應該拉去荔枝角,其實嗰邊嘅商貿區唔係細,兩班車入蘇屋純粹方便跳翻970/X係不智。同埋覺得有條件做上下繁雙向(保守啲開下繁北行都得),當然啦實冇開 SIL前咁多客,但係條佐敦道其實係可以趕走好多客嘅,繁時唔吸下客點得?甚至拆埋970X縮旺角,X970做西九都仲可,當然啦班次會亂哂龍,未計西九被加價。

羅便臣道慘被開刀,死因可能係因為條扶梯。12中環間唔中塞下就死,未計沿線都有村巴。但係30分鐘一班嘅中環電梯線,應該比對面7M難做幾倍。反而13上咁多斜路又何得何能加班呢,想同小巴打過,定要搵地方塞堆25系?
ccicoltd 發表於 2018-1-5 22:34 | 顯示全部樓層
629 不敢報告現時客量?
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
nwfb2m 發表於 2018-1-5 23:38 | 顯示全部樓層

無陰5X/18P
VA52-HN6509 發表於 2018-1-6 02:39 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-1-5 18:00
九巴唔反對即係九巴認為無威脅啦
咪當比人快D到深水埗旺角,咁啱D位紅小又去唔到
其實香旺小左客,紅小應 ...

其實當年曾經有紅小想做深水埗至香港仔
只不過唔知點解最後都無派車去行...

不過講真開唔成都好
我唔認為非繁時會好多人由香港仔坐去深水埗
都係留返比 970 同 970X 做啦

其實而家南區紅小市場愈做愈細,分分鐘玩下手得返香旺一條線都未定...
所以佢地先申請話通宵入埋鴨脷洲
不過我心諗老運批先算,同埋我唔信鴨脷洲班人通宵會選擇坐紅小大兜圈返鴨脷洲
而家通宵時段香旺不知幾惡等,正路都係坐返 N171 比較好
但為何一畢業才知 一世我也要考試
VA52-HN6509 發表於 2018-1-6 02:43 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2018-1-5 16:58
X970真係唔知有乜客,朝早去旺角又唔係特別多人,去佐敦仲叫做博下膠鐵

X970 入海怡根本就無意思
就算真係開線,係香港仔開已經好足夠
唔需要走到入去海怡

海怡班人趕時間既搭 MTR 好過啦,一定唔會同你兜完個薄扶林之後先過海
仲要大半個旺角都做唔到...
既然係咁,我就算唔坐鐵,點解唔坐返 171P 先?

同埋 X970 真係有心做特快既,應該直頭成個薄扶林道都唔好停站
專做南區咪算,而家薄扶林道仲要停某幾個站,更加無吸引力
架車我寧願留返起 970X 用算了...
VA52-HN6509 發表於 2018-1-6 03:02 | 顯示全部樓層

alsonchc 發表於 2018-1-5 17:47
X970真係好無言
我諗到唯一理由係想陰乾171P, 目的係想喺九巴身上拎埋嗰半條線
但即使係咁, 哩個建議真係講 ...

講真,我個人唔認為佢搶到 171P 幾多客
一來 X970 又唔太點經旺角
二來本身 171P 車又多過佢,X970 得個兩班做到 d 咩出來呀...
三來 X970 走去兜薄扶林道仲要停某幾個站,等埋站起上黎可以用好多時間,加上對海怡黎講行薄扶林道感覺上已經好兜路...
四來有時薄扶林道早上繁時都幾多車,我都試過朝早坐 970X 係薄扶林道出現輕微塞車的情況,主要係燈位

你問我真心唔想開呢條 X970 啦,個兩部車應該留返係 970X 度幫手...
我自己睇唔到有咩成本效益出來
就算 590 放到車出來,都唔一定要用來開 X970,我寧願佢加強返現有服務算,例如有車多可以比返 78 或者 970 970X
新巴我覺得佢其實好應該做返好 970 同 970X,唔好再減佢地班...

題外話:講起 970 同 970X,令我想起幾年前呢度有個板友係度向我建議 970X 唔入置富,改 970 兜入置富
原因係因為唔想香港仔同田灣人陪兜路,所以建議 970X 唔好入置富
結果比我插到佢飛起,按照佢既諗法佢又憑咩叫數碼港同華富個邊陪兜置富?