hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 2036年港鐵系統早上載客量推算
開啟左側

2036年港鐵系統早上載客量推算

巴士的膠 發表於 2018-1-7 17:24 來自手機 | 顯示全部樓層

TYChow 發表於 2018-1-7 16:34
自己曾經想過,如果「有關方面」仍堅持用「交匯方案」來建北港島線,我就會建議將東涌線由香港站,經灣仔拉 ...

個人反對用普通線做港島內陸鐵路

依家由柴灣坐到中環,港島線要半個鐘,令東區來往中西區往往以東廊巴士為主。現在港島線超負荷,當然無問題,但調轉諗,根本港島線最迫嘅金鐘-北角段入面,有相當部分嘅乘客只係路過,並不是去呢幾個站,所以我依然覺得起快線分流港島線,同時起北港島線先真正解決到個問題。

睇完樓上嘅討論,我會微調方案做
屯門-⋯⋯-東大嶼-堅尼地城(轉南港島線西段)-中環南(轉南北線)-灣仔南(賽馬會公園/灣仔公園對出一段大道東)-鰂魚涌(鰂魚涌站以南近鰂魚涌街)-小西灣(富欣花園旁公園地下)-將軍澳137區

將由東區/東隧往中環及南北線/屯港線往東區/將軍澳嘅客引入新線,就已經可以舒緩港島線

至於交匯版北港島線都有需要起,但同意樓上所講,可以先以港島內陸線代替部分功能
ryandroid 發表於 2018-1-7 17:39 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-1-7 17:23
睇下深圳就知電車路以南密度過高做成空氣唔流通的問題
而家重話要加密度

咁又點?
起鐵路唔代表全部電車路以南重建喎
相反係重建都可以free 返啲地出嚟使公共空間

合和中心起緊
加路連山道發展都會起交通樞紐及政府設施
灣仔區域法院就係選址加路連山道
周邊小巴站都會搬哂入去
話唔定又附近會起啲公共空間

好多嘢都定咗
唔係話無鐵路就可以荒廢到灣仔南、銅鑼灣南
啲公司就自願搬去九龍新界

而事實係灣仔南、銅鑼灣南有明顯交通需求
對灣仔居民都出入方便
客量肯定多過添馬、維園、會展站(唔計沙中綫)
053h4 發表於 2018-1-7 19:01 來自手機 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2018-1-7 17:39
咁又點?
起鐵路唔代表全部電車路以南重建喎
相反係重建都可以free 返啲地出嚟使公共空間

咁我肯定你錯啦,灣北幾多客因為無地鐵行天橋迫番去灣仔地鐵站坐地鐵

ryandroid 發表於 2018-1-7 19:36 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-1-7 19:01
咁我肯定你錯啦,灣北幾多客因為無地鐵行天橋迫番去灣仔地鐵站坐地鐵

...

沙中綫通車有會展站分流後灣仔站繁忙時間每小時咪少一萬人行天橋囉
北港島綫會展站淨返繁忙時間每小時六千人ja
添馬、會展、維園行返落去金鐘、灣仔、銅鑼灣就冇問題
咁點解原先北港島綫嗰每小時六千個乘客行返天橋又有咩問題?
灣仔站繼續喺天橋北上都係每分鐘100人
我俾到每分鐘180個人(即係北港島綫會展站出閘有每小時10800人)
即係1秒得3個人上天橋行過去告士打道嗰邊
天橋條電梯1秒都過咗3,4個人啦
沙中綫係已經明顯改善咗天橋人流

灣仔站仲會起行人隧道去稅務大樓
即係每秒得1.5個人上天橋去告士打道以北
天橋會更為鬆動
咁點解北港島綫一定要經會展站?
難道北港島綫會展站嘅人全部一出站就到工作地方唔使行天橋?

北港島綫行內陸對依家灣仔站乘客無任何損害喎
因為只係保持咗將軍澳綫及東涌綫依家去會展站嘅習慣之餘
仲因為兩條綫都直達灣仔站唔使轉車
比目前行程已經慳咗幾分鐘
對大家都有好處
ryandroid 發表於 2018-1-7 19:52 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-1-7 19:01

...

顧問數字已經寫得好清楚
金鐘至銅鑼灣嘅出閘人數遠遠多過添馬至維園
我唔明有咩好拗講到灣仔條天橋多人都塌橋咁款直至有北港島綫為止
你係咁肯定會展站會超多人塞爆北港島綫嘅
你咪寫個專家報告出嚟擺上嚟俾板友睇囉
053h4 發表於 2018-1-7 23:00 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2018-1-7 19:52
顧問數字已經寫得好清楚
金鐘至銅鑼灣嘅出閘人數遠遠多過添馬至維園
我唔明有咩好拗講到灣仔條天橋多人都 ...

我唔敢話係專家
不過P960做灣北就上公路反映左咩?九巴係咪專過你先?
簽名被屏蔽
ryandroid 發表於 2018-1-7 23:25 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-1-7 23:00
我唔敢話係專家
不過P960做灣北就上公路反映左咩?九巴係咪專過你先?

哈哈
P960呢啲明係趁中環灣仔繞道通車搶錢
無問題啊
開多啲囉
開得成多客仲好
灣仔站天橋又可以少人啲人

兩邊公平競爭
政府無必要同九巴搶客而嘥幾百億公帑去起三個站夾埋得每小時一萬人多啲出閘
政府同港鐵唔應該以本傷人

應該等中環灣仔繞道通車睇清楚灣仔北嘅交通情況及巴士重組就唔使拗
哈哈
Kaix 發表於 2018-1-8 00:13 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2018-1-7 16:38
大大個合和二期、加路連山道地皮都叫冇發展?
工作人口增加之餘本身就有大量交通需求
城規會傾呢兩塊地皮 ...

其實灣仔站個出閘數已經包含左你所提及的新增需求,
我就認為灣仔站作為核心區車站23,000人係可以接受

另一方面灣仔站一出就係莊士敦道,已經擦邊灣仔南,
莊士敦道至皇后大道中其實唔遠,
皇后大道中已經到底,再落已經係山

反觀北面去到告士打道先開始係灣仔北,
再上仲有排玩,出到去會議道都仲未完,
明顯北面遠比南面大得多亦距離灣仔站更遠,
灣仔北明顯更需要設站

ryandroid 發表於 2018-1-8 00:48 來自手機 | 顯示全部樓層
Kaix 發表於 2018-1-8 00:13
其實灣仔站個出閘數已經包含左你所提及的新增需求,
我就認為灣仔站作為核心區車站23,000人係可以接受

會展站有沙中綫一對月台就夠
東涌綫伸延去金鐘站可以繼續去灣仔站落車又得
轉南北綫去會展又得
相比喺交匯方案
只不過係添馬轉車定係金鐘站轉車嘅分別

所以我甚至可以話北港島綫內陸方案嘅南北綫潛在客源係包括埋東涌綫嘅乘客,包括離島區、青衣、荃灣西、南昌、奧運、九龍現有嘅四十多萬客源

計埋即係話會展站南北綫可以有五百五十萬客源
東涌東、小蠔灣新增人口都係可以經金鐘去會展

就算新界西嘅東西綫乘客唔鍾意去紅磡淨係轉一程
都可以喺南昌轉完東涌綫再喺金鐘轉返南北綫去會展站又得

東涌綫內陸方案加南北綫已經足以來往會展站7成半人口
淨係粗略講去告士打道以北嘅天橋人數可以少咗7成半人

如果落實我講嘅北港島綫內陸方案
觀塘、將軍澳、東區都可以喺金鐘轉南北綫上返會展
南北綫早繁北行及下繁南行足夠容納來往會展站人流
北港島綫已經唔存在要經會展站嘅必要性

最重要係內陸方案比海皮方案更切合金鐘、灣仔南、銅鑼灣南嘅交通需求及未來發展
Kaix 發表於 2018-1-8 00:48 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2018-1-7 17:39
而事實係灣仔南、銅鑼灣南有明顯交通需求
對灣仔居民都出入方便
客量肯定多過添馬、維園、會展站(唔計沙中綫)

唔見得灣仔南站(皇后大道東)會有幾多人,
現時莊士敦道行去皇后大道東的人流遠遠不及行出告士打道的人流,
灣仔南的中大型商廈長遠都只有三四棟,完全唔係灣仔北個層次

仲有會展站無得轉車的話,
沙中綫往銅鑼灣、港島東的乘客就會迫哂去金鐘,
淨係依點已經完全不可接受

我倒是認同添馬站必須南移至金鐘站