hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 2036年港鐵系統早上載客量推算
開啟左側

2036年港鐵系統早上載客量推算

ryandroid 發表於 2018-1-8 14:41 來自手機 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2018-1-8 09:17
因為咁樣根本無解決過港島線迫爆嘅原因,就係路過嘅乘客多同大堂塞人

先不論東將直通運轉嘅限界等問題, ...

我講咗
灣仔站可以透過擴闊大堂同政府起隧道通往稅務大樓
以及喺月台層增加地下街出口就已經改善咗問題

荃灣綫、南港島綫、西港島綫嘅乘客本身都係經金鐘去會展
會展站嗰6k 係歸東涌綫、將軍澳綫及東區

灣仔站本身都有23K
北港島綫由添馬搬去金鐘嘅情況之下
東涌綫都可以喺金鐘站轉車去會展
淨返東區同將軍澳綫嘅人選擇喺灣仔行過去定金鐘轉車
即係話灣仔站由原本嘅23k
只會增加最多26K
金鐘站都係26k
銅鑼灣嘅車站大堂比灣仔細都有20K

難道灣仔站本身就可以容納到26k?
用交匯方案嘅港島綫金鐘至銅鑼灣又是否能獨力承擔喱26k?

所以更加應該將北港島綫移去內陸
順便擴大灣仔站月台、轉乘通道、大堂、增加地下街出口去滿足嗰23K+3k 囉

容許我cap 返上面段文

交匯方案之下
大部分南北綫及東西綫嘅乘客都會搭港島綫湧去金鐘站轉沙中綫
金鐘至柴灣往南昌至屯門嘅東西綫嘅乘客首選一定係金鐘搭沙中綫去紅磡轉車
喺會展站搭/轉沙中綫係會超難上車
部分乘客要搭倒頭車搵位坐又即係將金鐘站L5塞爆
交匯方案分流唔到東西綫嘅乘客就會塞爆沙中綫及港島綫

呢樣係要急設喺北港島綫通車前處理
觀塘綫過海南延灣仔處理唔到呢個問題
定係西部外走廊又要等東大嶼填完海先解決到
仲有係鐵路未必同填海同步完成
起碼都會等東大嶼有廿幾萬人住先會有鐵路
即係話到2040都仲未解決到沙中綫晚繁北行會展上唔到車嘅問題
groom1002 發表於 2018-1-8 16:24 | 顯示全部樓層
屯港線真是落實,應該拆線,北環線和東西線錦上路至烏溪沙段合併,北環線變重鐵八卡形式建造
053h4 發表於 2018-1-8 17:21 來自手機 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2018-1-8 14:41
我講咗
灣仔站可以透過擴闊大堂同政府起隧道通往稅務大樓
以及喺月台層增加地下街出口就已經改善咗問題

都唔知你點計數,先唔講你之前叫垃圾新城加強服務問題

港島人口已經跌左成十萬,工作人口唔會大幅增加,沙中線每小時80000+單向運力點會展迫爆啊?

根本會展站就多左人,你之前話要求垃圾新城加強服務解決港島線一分為二的問題,即係要迫爆條路先安樂?
053h4 發表於 2018-1-8 17:25 來自手機 | 顯示全部樓層

DIH 發表於 2018-1-8 14:16
若只計單一轉車方向,南昌由西鐵轉東涌線有20,000人,排第五,#1列表裡面有。

計總轉車人次,會展/大圍 ...

根本個垃圾報告就係而家情況來推測未來
未有會展站就低估

荃灣西而家落多過上,就代表未來蓋入晒伙東西線直通就會補唔番條數

會展站又係,咁多人用天橋行去灣北,係合和方向幾倍,而家幾多人過海迫一個或兩個站灣仔落去番灣北
結果佢就話會展得幾千人
053h4 發表於 2018-1-8 17:30 來自手機 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2018-1-7 23:25
哈哈
P960呢啲明係趁中環灣仔繞道通車搶錢
無問題啊

巴士公司告士打道上繁每小時幾百架巴士灣北落好多人行番灣北
早繁104+301灣北大量落客,人數多於101/111/109/113,其實就知咩事

根本巴士公司重清楚個咩顧問報告,我信巴士公司商業決定多過一D只係用現在鐵路客量推測未來的劣質報告

有人比錢我,我就請人去巴士站天橋港鐵出口數客,無人比錢就最簡單方法,巴士公司的路線車流安排
結果就係灣北多人過你口中的內陸需求

銅鑼灣又係,102/102P上繁城巴是24班,110開6-7班,都未計106系,112/116朝早需求細,個顧問點計數ga?佢叻過巴士公司?銅鑼灣早繁根本唔多人上落
最後,最搞笑係,而家幾多東區客坐102/118去西九,118唔經北角會日焗3000幾客坐102或地鐵,有人話港島線一拆二,北角過海巴士少左條數巴士公司未找數,重想要鰂魚涌外的人轉多次車?
垃圾新城因為18蝕佢咁搞我都無法,炮台山站條數找左未啊?

ryandroid 發表於 2018-1-8 17:36 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-1-8 17:30
巴士公司告士打道上繁幾百架巴士灣北落好多人行番灣北
早繁104+301灣北大量落客,人數多於101/111/109/11 ...

咁咪搭巴士去灣仔北囉
多人搭開之餘
中環灣仔繞道通車仲少咗塞車
點解要起個6千人出閘嘅北港島綫月台?
點解得6千咪就係中環灣仔繞道通車後
啲客揀搭巴士都唔搭北港島綫囉
咁點解仲要為嗰6千人起
基建不斷進行就會改變交通模式
憑咩你自己目測天橋有幾多人就可以話北港島綫有幾多人喺會展出閘?
ryandroid 發表於 2018-1-8 17:39 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-1-8 17:21
都唔知你點計數,先唔講你之前叫垃圾新城加強服務問題

港島人口已經跌左成十萬,工作人口唔會大幅增加, ...

你啲根本都唔知係憑咩講
你同我拗報告數字無用
你自己無順就自己整報告
唔好喺度口水戰
053h4 發表於 2018-1-8 17:41 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2018-1-8 17:36
咁咪搭巴士去灣仔北囉
多人搭開之餘
中環灣仔繞道通車仲少咗塞車

你真係搞笑,紅隧104+301而家單係呢兩條線早繁灣北都落2000人啦你想佢地唔可以沙中線直接過海,重要紅磡轉巴士?

681服務再好,人地馬鞍山8卡車有有位坐,坐到紅磡企一個站唔得?呢到又2000人
重有,978/96X系因為快左 點止2000人回流火車啊?
重有18系呢?而家18/619班班頂閘,部份人直達灣北唔止1000人

你居然話得6000人?你又會信?
簽名被屏蔽
jpoon 發表於 2018-1-8 18:06 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-1-8 17:41
你真係搞笑,紅隧104+301而家單係呢兩條線早繁灣北都落2000人啦你想佢地唔可以沙中線直接過海,重要紅磡轉 ...

算把啦,佢只係信人哋個報告,我哋個個話會展站被低估佢又唔信,你點講都係對牛彈琴
http://jpoon9394.blogspot.com/
ryandroid 發表於 2018-1-8 18:08 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-1-8 17:41
你真係搞笑,紅隧104+301而家單係呢兩條線早繁灣北都落2000人啦你想佢地唔可以沙中線直接過海,重要紅磡轉 ...

你諗清楚先好講啦
104+301咪可以搭南北綫去會展囉
南北綫會展站有1萬人出閘嗰度包咗啦
唔關北港島綫多出嗰6千人喎
北港島綫就算唔起會展站
會展站都有1萬人出閘
你瞓醒未?

你報告未睇清楚
思維又混亂
你都係喺屋企寫你份報告建議政府轉用好過啦
寫得好可能政府俾返錢你㗎
哈哈